De maan-zaak - Start Gibbs
Post date: Jun 28, 2015 10:45:54 AM
Twaalfjarige Dash woont met zijn ouders en zusje op Maanbasis Alfa. Terwijl de hele wereld denkt dat een verblijf op de maan fantastisch is, weet Dash inmiddels wel beter. De basis is klein, het eten is verschrikkelijk en er is weinig te doen. Niet dat de mensen op aarde dat weten, want alles wat over de maanbasis naar buiten komt moet positief zijn. Als op een dag een van de wetenschappers, Dr. Holtz, naar buiten loopt en sterft op het maanoppervlak is de basiscommandant niet van plan veel ruchtbaarheid aan zijn dood te geven. Maar Dash denkt daar anders over. Hij heeft de dokter horen praten over een belangrijke onthulling, ´de grootste ontdekking in de geschiedenis´ en hij denkt dat Dr. Holtz vermoord is. De maan-zaak van de Amerikaanse schrijver Stuart Gibbs is een detective die tegelijkertijd een sciencefictionverhaal is omdat het in 2040 speelt. Het verhaal is beeldend en met humor geschreven. Verteller Dash richt zich daarbij tot de eigentijdse lezer: ´Ik heet Dashiell Gibson. Ik ben twaalf jaar (...) Dat weet je natuurlijk al. Als je op aarde woont, weet je dat. Tenzij je de afgelopen jaren ergens diep in het oerwoud hebt gezeten. En aangezien er niet veel over is van het oerwoud, lijkt me dat nogal onwaarschijnlijk.´ Dash legt daarom niet uit dat het gamen op de basis behoorlijk geavanceerd is en dat contact onderhouden met de aarde makkelijk verloopt. Dash weidt liever uit over het waarheidsgehalte van de propagandapraatjes. Soms komt er een stukje geschiedenis voorbij als hij refereert aan het verleden toen er nog meerdere kranten waren, er nog grote groepen ´puur blanke´ mensen bestonden en mensen naar muziek luisterden van ene Lady Gaga. De beschrijvingen van het leven op een maanbasis zijn overtuigend, Gibbs heeft zich dan ook laten informeren door een vriend die astronaut is.
De maan-zaak is ook een spannende whodunit. Gibbs volgt daarbij een klassiek stramien door een situatie te creëren waarin de moordenaar zich onder de bewoners van de basis moet bevinden. Naarmate Dash´ onderzoek vordert komen er steeds meer mensen in aanmerking de dader te zijn: Dr. Holtz blijkt minder geliefd dan Dash dacht.
Het verhaal, dat slechts enkele dagen omvat, bestaat uit zeventien hoofdstukken die worden voorafgegaan door een uittreksel uit de Officiële Bewonershandleiding van de maanbasis. Daarin wordt de situatie veel rooskleuriger voorgesteld dan het in werkelijkheid is. Deze opbouw, samen met het commentaar van Dash, geeft de jonge lezer een mooi inkijkje in de werking van propaganda en de moeite die gedaan wordt het dure project in stand te houden.
Het verhaal is vlot geschreven en de gebeurtenissen volgen elkaar snel op. Gibbs heeft een goed evenwicht gevonden tussen de verschillende elementen van het verhaal.
De ontknoping is verrassend en geeft de auteur genoeg stof om verder te schrijven over Dash en zijn leven op de maanbasis. In 2016 verschijnt in Amerika het tweede deel onder de titel Spacedout.
De maan-zaak
Stuart Gibbs (vertaald door Sofia Engelsman)
Van Holkema & Warendorf, 2015 €16,99