Het geheim van de Ravenhorst - Christine Linneweever

Post date: Mar 7, 2018 12:47:49 PM

Christine Linneweever is vooral bekend als schrijfster van paardenboeken. Van haar succesvolle Gouden Paardenreeks, uitgegeven door Kluitman, verscheen vorig jaar het tiende deel. In Het geheim van de Ravenhorst kiest de schrijfster echter voor een ander genre: het historische kinderboek. Aanleiding hiervoor is de plaats waar ze woont. Linneweevers woonboerderij in Winterswijk staat op een plek waar van oudsher al boerderijen stonden die verpacht werden door de heren van kasteel De Ravenhorst. Het kasteel bestaat niet meer, maar er zijn nog wel archiefstukken en andere informatie. Bijzonder is dat er rond het kasteel al eeuwenlang het verhaal de ronde doet dat er een schat verborgen zou zijn (die overigens nooit is gevonden). Linneweever nam deze historische feiten als uitgangspunt voor haar boek. Het verhaal begint op 20 mei 1432. Aelwijn is de zeventienjarige zoon van pachter Allert. Hij heeft geen broers of zusjes, zijn babyzusje is een maand geleden gestorven tot groot verdriet van zijn moeder. De pachters hebben het zwaar, leenheer Geert van Rhemen legt een hoge pacht op en de oogst is schaars. Als zijn vader de pacht niet kan betalen moet Aelwijn op het kasteel van heer Geert gaan werken om de schuld af te betalen. Aelwijn wordt in de stallen aan het werk gezet. Hij heeft het niet slecht op het kasteel. Hij krijgt eten en een warme slaapplek in de keuken van Ysaud de kokkin. Aelwijn moet niet veel hebben van zijn heer en zijn broers, zeker niet sinds hij gezien heeft hoe meedogenloos deze roofridder kunnen zijn. Hij heeft ook niet veel met heer Geert te maken, die heeft geen oog voor zijn staljongens. Dat verandert als blijkt dat Aelwijn goed met paarden om kan gaan. Hij krijgt daarom het voorrecht deel te mogen nemen aan de paardrijlessen die aan de adellijke staljongens worden gegeven.

Op een dag ontdekt Aelwijn een gevangene die door de heren vastgehouden wordt voor losgeld. Als niemand het losgeld wil betalen kijken ze niet meer naar hem om. Aelwijn zorgt in het geheim dat er eten en drinken naar zijn cel gaat. Zijn heimelijke zorg voor de gevangene is slechts een van de geheimen op het kasteel. Aelwijn ontdekt ook een groot familiegeheim en dan is er nog het gerucht dat er ergens in het kasteel een schat verborgen is.

Linneweever vertelt een spannend onderhoudend verhaal tegen de achtergrond van het dagelijks leven op een middeleeuws kasteel. Zoals we van de schrijfster kunnen verwachten is het verhaal niet helemaal paardenvrij, Aelwijn beleeft ook spannende uren in de stallen.

De schrijfster weet de geschiedenis van het kasteel en zijn bewoners knap in het verhaal te verwerken. Niet alleen zijn er historische personages in opgenomen, ook geeft ze een mooi tijdsbeeld. De standsverschillen zijn groot. De pachters leven in schrijnende armoede, waarvoor de heren van het kasteel zich niet verantwoordelijk voelen. Aelwijn beweegt zich aan de rand van de standsverschillen. Omdat hij het respect van de kasteelheer heeft verworven wordt hij hetzelfde behandeld als de schildknapen en pages en ook mag hij het woongedeelte van de adellijke familie betreden om dagelijks de blinde dochter van heer Geert voor te lezen. De schrijfster weet met deze ingrediënten een spannend en onderhoudend verhaal te vertellen waarin meerdere geheimen ontraadseld worden.

Het middeleeuwse leven wordt geloofwaardig beschreven, maar de dialogen zijn wel erg eigentijds. Zo is er een jonkvrouw die ‘sorry’ zegt, een vrouw die haar man ‘succes’ wenst en heren die ‘de boel goed in de gaten houden'.

Het boek sluit af met een epiloog waarin de schrijfster feit en fictie scheidt.

Het geheim van de Ravenhorst is een fijn vlot geschreven historisch jeugdboek met een boeiend verhaal.

Het geheim van de Ravenhorst

Christine Linneweever

Kluitman, 2018 € 12,50

| leeftijd 9+ |