De ring van koning Salomo - Lida Dijkstra
Post date: Jan 16, 2017 11:47:46 AM
Lida Dijkstra is een veelzijdig auteur die sinds haar debuut in 1994 boeken voor kinderen in alle leeftijden schrijft in het Fries en in het Nederlands. Een van haar succesvolste boeken is Verhalen voor de vossenbroertjes (2011) dat een Vlag en Wimpel van de Griffeljury kreeg en een eervolle vermelding bij de Woutertje Pieterse Prijs. Verhalen voor de Vossenbroertjes was gebaseerd op het middeleeuwse Van den vos Reynaerde en ook voor De ring van Salomo liet Dijkstra zich inspireren door bestaande verhalen. Ditmaal staat de legendarische koning Salomo centraal. Over hem is niet alleen geschreven in de Bijbel, ook in joodse, islamitische en Arabische boeken staan verhalen over zijn wijsheid en wonderbaarlijke vermogens. Dijkstra sluit aan bij de traditie dit oude verhaal opnieuw te vertellen op haar eigen wijze, of zoals ze zelf zegt:´Ik heb gehusseld, geschrapt en er bovenal veel wonderlijke avonturen bij verzonnen.´Dijkstra vertelt twee verhalen: het verhaal van de zwerfjongen Sem die een baantje in het paleis van koning Salomo krijgt en het verhaal van de aartsengelen en demonen die respectievelijk het goed en kwaad in de wereld willen verspreiden. Sem wordt het paleis in gebracht door wetenschapper Bakbakkar. De oude man heeft een hulpje nodig en Sem wordt aangesteld als oliejongen. Een van zijn taken is de lampen in het paleis aan te steken en zo leert hij het gebouw goed kennen en weet hij ook de geheime kamers te vinden. Vanuit een verborgen plek volgt hij de rechtszittingen van koning Salomo, die alom bekend staat om zijn wijsheid. Op een dag ontmoet Sem de koning persoonlijk. Deze laat hem zijn ring zien en toont enkele van zijn wonderbaarlijke eigenschappen. Ook vertelt Salomo dat demonenkoning Asmodeus de ring wil stelen. Als de koning zich een aantal weken later ineens raar gedraagt vreest Sem dat het Asmodeus gelukt is de ring in zijn bezit te krijgen, maar hoe bewijst hij dat en wat kan een eenvoudige oliejongen daaraan doen?
Dijkstra schrijft beeldend en de tekst laat zich dan ook goed voorlezen. Haar taalgebruik is gevarieerd; er is ruimte voor onbekende woorden (´ciseleren´ bijvoorbeeld) en wijze uitspraken (´Schop nooit een welp, want hij groeit uit tot een leeuw.´), maar er is ook plaats voor informeel taalgebruik (´knettergek´) en eigentijdse verwijzingen (´Dat is mijn uitspraak en daar zult u het mee moeten doen.´)
Er gebeurt veel in het boek waarin verschillende verhalen door elkaar lopen. De opvallende lay-out helpt de lezer de verhaallijnen te onderscheiden. Het verhaal van Sem, het belangrijkste verhaal, staat in het midden van de pagina met veel wit aan beide kanten. Zijn verhaal wordt regelmatig onderbroken door korte beschrijvingen van de plannen van de aartsengelen of de demonen. Deze stukken hebben een normale lay-out. De soms bruuske onderbrekingen van het hoofdverhaal onderstrepen de invloed die de engelen en demonen op het aardse leven hebben. Tot slot is er aandacht voor de befaamde wijsheid van koning Salomo en worden er verschillende rechtszaken beschreven. Dijkstra weet al deze elementen goed in elkaar te vlechten.
De illustraties van Martijn van der Linden onderstrepen de structuur. De onder- en bovenwereld zijn op iedere bladzijde zichtbaar in een bruine aardse streep en hemelsblauwe wolken, die nooit hetzelfde zijn. Van der Linden etaleert zijn niet geringe talent volop in de bladvullende illustraties die scènes uit het verhaal tonen. We zien onder andere Salomo op zijn bijzondere troon, Sem op een vliegend tapijt en een uitzinnige Bakbakkar die danst op zijn laatste uitvinding. Op andere bladzijden staan kleine tekeningen waarop details uit het verhaal zijn afgebeeld zoals gereedschap, stenen, een zak geld of een dier. Het boek is mede door de talrijke gekleurde illustraties een prachtige uitgave geworden.
De ring van koning Salomo is in alle opzichten een fraai boek, met een goedgeschreven sfeervolle tekst en betoverende illustraties.
De ring van koning Salomo
Lida Dijkstra (tekst) en Martijn van der Linden (illustraties)
Luitingh- Sijthoff, 2016 € 15,99