Het grote Rijksmuseum voorleesboek - Koos de Wilt (red.)

Post date: Apr 15, 2013 8:49:02 AM

Uitgeverij Rubinstein schrijft kinderliteratuurgeschiedenis. In het pas uitgekomen Hoera we gaan naar Artis! gaven ze een mooi overzicht van de kinderboekenschrijvers van de afgelopen eeuw. In Het grote Rijksmuseum voorleesboek maken ze een pas op de plaats en laten vijfentwintig hedendaagse kinderboekenschrijvers los in het beroemde Amsterdamse kunstmuseum dat deze maand zijn deuren weer opende. De vijfentwintig gekozen schrijvers behoren tot de top. Ze zijn gelauwerd met belangrijke prijzen, van Griffels tot de prijzen van de Kinderjury. Het is een mooi rijtje waar hooguit nog namen aan toegevoegd zouden kunnen worden, zoals Anna Woltz, Selma Noort, Paul van Loon, Tjibbe Veldkamp of Janneke Schotveld. De auteurs hebben verhalen verzonnen bij schilderijen uit het Rijksmuseum. Ieder kiest daarbij zijn eigen invalshoek. Arend van Dam beschrijft dat het poseren de jonge Gerard Bicker zwaar valt en ook Francine Oomen kiest voor dit onderwerp onder de weinig verrassende titel Hoe overleeft...het melkmeisje? Origineler is Joke van Leeuwen die het Meisje in witte kimono laat wegdromen terwijl zij poseert voor meneer Breitner. Een aantal schrijvers sturen een van hun bekende personages het museum in. Zo dromen Robin en opa weg bij De Nachtwacht, proberen Jubelientje en haar oma te ontsnappen aan de blik van een meisje in het blauw en nemen Bil en Wil een schilderij mee naar huis. Jan Paul Schutten verrast door een tipje van de sluier op te lichten over wat we net niet kunnen zien: Valentijn van Dijck die zich onder de tafel heeft verstopt. Imme Dros weet meer over de Brieflezende vrouw van Vermeer en onthult wat zij leest. Jacques Vriens vertelt onder de titel rock-´n-roll een ontroerend verhaal bij het schilderij Het gestoorde pianospel waarin het afgebeelde meisje afrekent met haar vervelende neefjes en haar opa en oma een prachtig geschenk geeft. Bij het schilderij Het drijvend veertje zal menig lezer nog lang de stem van Ted van Lieshout horen die de afgebeelde pelikaan op meesterlijke wijze laat piekeren over dat eenzame veertje. Marion van de Coolwijk is de enige auteur met een bijdrage op rijm. Zij verhaalt over koning Dunne Daan die een verstandige vrouw aan de haak slaat. Daan Remmerts de Vries beschrijft de walvisjacht vanuit het perspectief van een walvis, die zich prima vermaakt, en Harmen van Straaten laat de heren van stand mopperen over het affreuze idee bomen langs de Amsterdamse grachten te planten.

Het grote Rijksmuseum voorleesboek is een groot uitgegeven boek dat de besproken schilderijen goed tot hun recht laat komen. Hier en daar is een, meestal willekeurig, detail uit het schilderij gelicht en in de tekst geplaatst.

De kaft van het boek is door Charlotte Dematons getekend, die grote bekendheid verwierf met haar prentenboeken Sinterklaas en Nederland. Op de kaft zien we het Rijksmuseum en heel veel figuren die we in de verhalen hebben leren kennen.

Het grote Rijksmuseum voorleesboek is een geslaagde poging de schilderijen van het museum op een andere manier dan gebruikelijk te bekijken. Het is te hopen dat dit boek snel wordt vertaald opdat de vele buitenlandse toeristen niet alleen kunnen genieten van de mooiste schilderijen van Nederland, maar ook de beste kinderboekenschrijvers kunnen leren kennen.

Het grote Rijksmuseum voorleesboek

Koos de Wilt (red.)

Rubinstein, 2013 € 19,95

| leeftijd 9+ |