De zee kwam door de brievenbus - Selma Noort

Post date: Jul 10, 2015 12:30:46 PM

De zee kwam door de brievenbus is meer een novelle dan een roman. In achttien korte hoofdstukken vertelt Selma Noort over de Zeeuwse watersnoodsramp van 1953. Noort heeft de herinneringen van haar vriendin Lia Soeting als uitgangspunt genomen. De achtjarige Liesje woont in Kruiningen samen met haar twee jaar oudere zusje Sjaan, haar kleine broertje Bert en haar ouders. Op 31 januari 1953 luidt in het holst van de nacht de noodklok en worden de meisje uit bed gehaald. Liesje vindt het spannend. Vader gaat helpen bij de dijk. Als hij terugkomt en zomaar zijn nieuwe fiets op de straat kwakt wordt duidelijk dat het menens is: het kleed wordt opgerold, de stoelen op tafel gezet en eten, kaarsen en een kaartspel gaan in een sloop mee naar boven. Plotseling gaan de lichten uit. Dan trillen de muren van het huis en spuit de zee door de brievenbus de gang in. Water perst zich door alle kieren en gaatjes. Het glas in een van de ramen van de huiskamer knapt. De voordeur knalt open. Het water binnen stijgt snel. De familie moet het hogerop zoeken. Op de vliering proberen ze warm te blijven met jassen en oude dekens. Als het eb wordt kunnen ze terug naar de eerste verdieping van het huis, waar het iets comfortabeler is, tot het weer vloed wordt. Hulp laat op zich wachten en als er dan eindelijk een bootje voorbij vaart is het vol. Toch gooit vader zijn dochters het raam uit. De verteller van het verhaal is Liesje en dus beleeft de lezer de gebeurtenissen vanuit het perspectief van een achtjarige. Daarom begint het verhaal ook met de gebeurtenis die het meeste indruk op Liesje heeft gemaakt: papa heeft haar van het dak gegooid. `Ik kon het niet begrijpen. Wie gooit zijn kind nou weg? Mijn vader. Papa.´ Liesje is geschokt want papa leek alles in de hand te hebben. Hij gaf zijn dochters zelfs nog een extra zwemles met behulp van een stoel,´voor het geval dat´.

Noort weet de belevingswereld van Liesje overtuigend te beschrijven. Daarbij verloochent de ervaren en gelauwerde schrijfster zich niet. Noort kiest haar woorden zorgvuldig en weet zo de dreiging en de ellende goed weer te geven: meubels bonken tegen het plafond, sneeuwvlokken striemen door de gaten in het dak en doodsbange mensen roepen om hulp.

Als het gezin eindelijk in veiligheid is lijkt Liesjes vader gebroken. Moeder en de meisjes vinden hem zittend in de sneeuw met zijn ogen dicht. Dan worden de rollen voor even omgedraaid. Liesje recht haar rug, trekt een stoer gezicht en belooft haar vader dat ze zijn fiets zullen vinden zodra Kruiningen weer droog is.

De onvoorstelbare ellende van de ramp wordt in het boek summier beschreven, maar dat is al zeer indrukwekkend. In het laatste hoofdstuk kan de lezer in een toelichting de harde feiten over de watersnoodramp vinden. Het boek sluit af met een nawoord waarin onder andere foto´s staan van Lia en haar zusje.

De zee kwam door de brievenbus is een indrukwekkend prachtig geschreven boek dat een goed beeld geeft van de watersnoodramp.

De zee kwam door de brievenbus

Selma Noort (tekst) en Martijn van der Linden (ill)

Leopold, 2015 €12,99

Andere boeken van Selma Noort op kinderboekenpraatjes:

Stiefkind

Donders! Onze hond is een held

| leeftijd 8+ |