Hoe Muis de wereld schiep - Hans Melissen

Post date: Nov 14, 2012 10:55:46 AM

Er bestaat wereldwijd een enorme rijkdom aan scheppingsverhalen. In onze cultuur is het scheppingsverhaal uit de Bijbel de bekendste. De veelzijdige Hans Melissen, regisseur, scenarioschrijver en auteur van verhalenbundels, liep al een tijdje rond met de gedachte een scheppingsverhaal voor kinderen te schrijven:´een poëtische verklaring voor het ontstaan van het universum.´ Toen hij hoorde over een muis die opdook in een afgesloten ruimte viel alles op zijn plaatst:´alle bestaan zou kunnen voortkomen uit een muis die uit het niets kwam.´ ´Niets was er. Hélemaal niets´, alleen Muis is er, in de duisternis. Al zijn denk-en wilskracht perst Muis in ´zijn krachtigste adem´ en dan is er licht. Daarmee heeft Muis zijn eerste scheppingsdaad verricht en vele zullen volgen. Hij schept heuvels, bergen, zout en zoet water. Het zoete water doet bloemen en bomen groeien. In de zee ontstaat leven en enkele vissen wagen zich op land en krijgen vleugels. Steeds meer dieren komt Muis in zijn nieuwe wereld tegen en hij geeft ze alle een naam. Hij is verheugd als hij zijn evenbeeld ontmoet, een kleine muis. Het muisje voelt zich eenzaam en Grote Muis schept voor hem ´een ander muisje dat bijna precies zo was als hij, maar toch anders.´ Er is één dier waarmee de ontmoeting niet zo vlot verloopt: slang.

Het paradijselijke wordt verstoord als Grote Muis eet van een vrucht die uit zijn boom valt. Hij wordt dan licht in zijn hoofd en ziet verschrikkelijke beelden: dieren die vechten, dieren die lelijke geluiden voortbrengen en dieren die elkaar naar het leven staan.

Het verhaal verloopt verder langs een vertrouwd stramien: Slang haalt de muisjes over van de verboden vrucht te eten en het paradijs houdt op te bestaan. Grote Muis kan dit niet terugdraaien en besluit te vertrekken. Hij trekt zich terug op een klein sterretje en neemt afscheid met de troostrijke woorden: ´Ook al zie je me niet, ik ben er wel.´

Melissen heeft op een originele manier het Bijbelse scheppingsverhaal met de evolutietheorie vermengd. Hij vertelt het verhaal in bloemrijke taal en dat past goed bij een scheppingsverhaal:´In de verte klonk het gelijkmatig neerkomen van de golven die de zee onvermoeibaar dag en nacht aanvoerde. Het neervallende water van de golven, die weer terug rolden naar zee, maakte vrolijke klanken met de steentjes. En in zijn neus kwam de zilte geur van de zee.´

Melissen laat Grote Muis alles een naam geven en hij geeft ook uitleg bij de nieuwe namen. Ter ere van de vogels die de vrijheid hebben overal te kunnen zijn noemt hij de zesde dag ´vrijdag´, stoere bomen geeft Hij stoere namen als eik, beuk en kastanje en de meer ranke bomen noemt hij linde, hazelaar en els.

Hoe Muis de wereld schiep is een echt voorleesverhaal. Het komt al voorlezend tot leven en neemt de toehoorder mee in de bijzondere sfeer van de vertelling. De voorlezer moet zich soms door enkele wollige passages heen slaan als beschrijvingen de overhand nemen. Ook moet de voorlezer zich niet laten afleiden door de slechte interpunctie.

Tot slot aandacht voor de prachtige illustraties. Amber Bos heeft het verhaal kleurrijk geïllustreerd en haar werk krijgt volop de ruimte in het mooi uitgegeven boek. De illustraties ondersteunen het verhaal en versterken het. Ook de lezer is verrukt als hij een veld vol kleurrijke bloemen ziet, verbaasd als hij een vis ziet transformeren in een vogel en bang als hij de woeste kraaien in een naargeestige omgeving ziet. Amber Bos laat in dit boek haar kunne zien en geeft daarmee haar visitekaartje in hoofdletters af.

Hoe Muis de wereld schiep

Hans Melissen (tekst) en Amber Bos ( ill)

Syrah, 2012 € 19,95

| leeftijd 8+ |