מלון סן רמו מאת דני רכט

כבר בשנות העשרים של המאה שעברה הפכה עיירת החוף האיטלקית סן רמו לשם נרדף לתענוגות החיים, ולמקום נופש מועדף בקרב אנשי החברה הגבוהה באירופה. סן רמו עמדה לנגד עיניו של היזם ישראל זלטופולסקי כאשר החל בתחילת שנות השלושים בבניית מלון מפואר על חוף הים מול המרחצאות החמים ובקרבת הקזינו הבנוי על המים. את המלון תכנן האדריכל יצחק שוורץ (שן צור).

ההתחלה דווקא לא ממש היתה מוצלחת. ב-23 יולי 1933 התפוצצה מכונית תופת שחנתה בטיילת, בסמוך לשער הכניסה למלון, והעתונות דיווחה על למעלה מעשרים פצועים. אך עם הזמן הפך המלון ובית הקפה שלו שפעל ברחבת הכניסה לאחד מהמקומות החמים בעיר האירופאית שעל שפת הים התיכון. הבריטים התאהבו בפייב-אוקלוק טי מול השקיעה הכי יפה, היילה סילאסי קיסר חבש הגולה הפך את המלון למעונו בתל אביב, ועל בעלי ההון בתל אביב של אז התחבבו ארוחות הערב והריקודים לצלילי תזמורת בית המלון.

לקראת הקמת המדינה שימש המבנה תקופה קצרה את מטה חיל הים הישראלי שעשה את צעדיו הראשונים. ועם תחילת פעילותה של האסיפה המכוננת (שהפכה לכנסת הראשונה) באולם קולנוע קסם הסמוך מדרום, היה מלון סן רמו לחלק ממתחם בית המחוקקים וחדריו שימשו לשכות לחכ"ים. כאן גם החל את דרכו מזנון הכנסת שהפך עם השנים למוסד בפני עצמו.

ב-1949, לאחר מעבר הכנסת לירושלים, החל המבנה לשמש פונקציות עירוניות שונות: משרדי מחלקת החינוך העירונית, האגף לנוער, מזכירות הצופים ועוד. והאולם בבניין קולנוע קסם הסמוך אף שימש את ישיבות מועצת העיריה. מאוחר יותר המבנה

עבר לשימוש מס הכנסה (פקיד שומה תל אביב). במהלך שנים אלה נוספה תוספת בנייה על הגג אשר חופתה בגג רעפים. בשנת 1972 נהרס המלון המפואר לשעבר ועל המגרש תוכנן להיבנות מלון חדש. מלחמת יום כיפור הקפיאה תכנית זאת והמגרש אוחד בסופו של דבר עם המגרש הצמוד בו פעלו קולנוע קסם והאופרה הישראלית. על המגרש המאוחד בנה היזם אלפרד אקירוב החל מסוף שנות השמונים את מגדל האופרה שלוש קומות מסחריות ומעליהם 20 קומות מגורי יוקרה, בתכנון אברהם יסקי ושותפו יוסי סיוון. המגדל נחנך בשנת 1993 ובקומת הקרקע בו פעלה חנות המוסיקה הגדולה בישראל אז מבית טאואר רקורדס.

בראשית ימיו, פעל מלון סן רמו בשנת 1925 בבית אוסישקין הסמוך בפינת רחובות הירקון ואלנבי. בהמשך נדדה פעילותו את הבית ברחוב הירקון 47-49 ששימש בהמשך את מלון מטרופול. בשנת 1935 פעל במקביל סניף של המלון בבית ליבסטר (מלינוב) הסמוך (הירקון 60).