מחנה בן-עמי / גן הגת מאת דני רכט
בין הרחובות השקטים בחלק זה של האזור אשר בנייתו החלה בשנות החמישים, מסתתר לו גן הגת - פנינה ארכיאולוגית ירוקה ושקטה, בה לצד ספסלים ומתקני משחק לילדים מפוזרים להם ממצאים ארכיאולוגים אשר נמצאו במקום: עמודים הלניסטים, משטח דריכה לענבים, בור לאיסוף פסולת הגפן ובריכה בה נאסף התירוש. בגן נשתלו עצים משבעת המינים: זית, תאנה, רימון, תמר וגפן. הגן נמצא מאחורי מתחם בית ליסין והכניסה אליו היא דרך רחוב חברה חדשה.
בשנות הארבעים הוקם כאן, על אדמות אבּוּ אל-ג'בּיין, מרכז תובלה צבאי בריטי אותו ירש צה"ל, ובו מוסך לתחזוקת ג'יפים ומשאיות צבאיות. את הבסיס איישה פלוגת ההובלה המטכל"ית 691. בספר עם במלחמה. קובץ מחקרים על החברה האזרחית במלחמת העצמאות מאת מרדכי בר־און ומאיר חזן (בהוצאת אוניברסיטת תל אביב, 2006) מצויין כי לאחר קום המדינה נקרא המקום מחנה בן-עמי, לזכרו של בן עמי פכטר, מפקד שיירת יחיעם. על שמו גם מושב בן עמי בגליל המערבי.
העתונאי נתן זהבי אשר גדל בשיכון עובדי לשכת המס הסמוך מספר כי היה שם "מחנה צבאי ששימש מגרש חניה למשאיות צבאיות של פעם". עם פינוי המחנה ותחילת הבנייה נחשפו במקום שרידים ארכיאולוגים. דר' יעקב קפלן (אשר המחקר הארכאולוגי של תל אביב ויפו מזוהה עימו) חשף במקום גת הלניסטית מתקופת המלך והכהן הגדול אלכסנדר ינאי. תקופה אשר בה נבנה גם קו ביצורים בחלק זה של תל אביב.
שלג בחלקו המזרחי של רחוב ארלוזורוב. צילום של רודי ויסנשטין, 1950. ברקע בצד ימין נראים צריפי מחנה בן-עמי.
צילומים: דר' אבישי טייכר, 2010.
גבולות מחנה בן-עמי מסומנים בתצ"א משנת 1949.
הארכיאולוג העירוני יעקב קפלן בטקס חנוכת גן הגת. 28 באוקטובר 1971.
מחנה בן עמי, לזכרו של בן עמי פכטר, מפקד שיירת יחיעם. צילום מאלבום חיים פורת (פחטר).
..
ערכים בסביבה
.