Moppe-rally i Skövde

Moppe-rally i Skövde

Av Alfredsen

Folk er rare, og mopedister er enda rarere. Nå syns vi det rarest var, at det bare var oss seks som hadde lyst og tid til denne moppe-turen. Foruten Margit satt bare Birger, Bjørn, Øyvind, Jotto, Tor og meg i bussen idet den forlot Skjeberg noen minutter over klokka 5 lørdagsmorran den 26. september. Målet for reisa var Skövde. Der vi skulle delta i All Star Cruisers moped-rally

På sjefsplassen ved spakene og rattet satt Jotto. Vi fem andre hadde plassert oss rundt borda lenger bak. Margit, som så lett blir bilsjuk, hvis ho ikke får følgt med på veien, hadde satt seg i sete ved sia av døra. Derfra hadde hun oversikk over både Jotto og oss lenger bak. I tillegg kunne hun følge med hvem som gikk ut og inn når det var en stopp. Som andre kvinner liker ho å ha kontrollen. Veska holdt hardt i. Det nytta ikke å få ut et øre av den, da vi i bommen på Svinnesund betalte 100 Kroner i ”inngangsbillett til Sverige”.

Selv om det var tidlig på morran ble det preka og jugd isteden for å sove. Margit var stille. Om det var for at ho var litt bilsjuk, eller ikke likte mannfolkpreke vårt, vet jeg ikke. Vi tok frokost. Noen brød stykker ble fortært. Og nok en kopp kaffe fant vei ned i vomma. Vi var snart i Skara, og fant ut at det ikke kunne være så langt igjen. Døm som ikke reiste i rett antrekk gikk i gang med å skifte. Tor har akkurat fått på seg dressen da Jotto rolig sier nå stopper bussen, og lar den rulle pent inn mot veikanten.Jotto finner ut at vi må ha kjørt tomt for diesel. Egentlig litt merkelig. Han har ikke kjørt så mye sia han fylla full tank. Det er ikke tia for å gruble over det nå. Ekstra kanner er med. Det ar bare å fylle opp tanken å få lufta dieseltilførsla. Så vil vi snart være i gang igjen. Første forsøk på å suge fram diesel, og starte går ikke helt etter planen. Det viser bare at det ikke mer strøm på batteriet. Men med strøm-aggregat og laderer med starthjelp, er heller ikke dette noe alvorlig problem.

Tor har kasta dressjakka og hjelper Jotto med startforsøk nummer to. I det samme kommer Polisen kjørende. Konstabelen på høyre side i Volvoen sveiver ned vinduet, og spør hva problemet er. Det tok noen år før svenskene var ferdig med å gråte over at vi fant olje i Nordsjøen. Etter den tid er det ikke noe som gleder døm mer enn nordmenn som kjører tomt for drivstoff. Her hadde døm både en buss og seks mannfolk som ved hjelp klær og valg av farger, klart ga utrykk for hvor døm kom fra. Smilene til konstabelen viste at vi hadde redda arbeidsdagen deres.

Polisen mener vi bør slå på varselblink. Vi forklarer at den strømmen vi har må brukes til å starte, og at vi snart er i gang igjen. Døm spør hvor vi skal. Øyvind svarer at vi skal til Skövde å kjøre moppe-rally. Polisen på høyre side begynner å gapskratte, og roper kjør til sin kollega. Vente til vi har tatt et bilde først roper vi, og stiller oss opp ved polisbilen. I det døm kjører lager konstabelen gitter med fingrene på venstre og høyere og sier med et smil ”neste kort blir i fengesle”.

Det viser seg at andre startforsøk heler ikke lykkes. Ikke tredje eller fjerde heller. Og snart er vi ute av tellinga. Jotto og Tor, som har bretta opp ermene på den hvite skjorte, er godt planta inn i motor-rommet. Margit sitter ennå på plassen sin. Ho tåler den råe morra-lufta så dårlig. Nå er det bare en time igjen til moppe-rallyet starter. Jeg finner telefonnummeret og ringer, for å fortelle at vi har problemer. Forklarer hvor vi er og spør hvor langt det er igjen. Med buss er det en drøy halv times kjøring. Hvis vi skulle finne på å ta moppene resten av veien, måtte vi regne med en drøy time.

Når jeg kom hjem denne kvelden ble jeg spørt om åssen vi hadde tenkt å komme oss hjem, hvis bussen ikke hadde starta. Slik tanker hadde verken jeg heller noen av døm andre. Det vi hadde tenkt på var åssen vi skulle komme fram til Skövde for å delta, hvis bussen ikke starta. Det viste seg at også denne tanken var bortkasta. Jotto og Tor kom fram til at problemet ikke var som først antatt. Feilen var at dieseltilførsla var tett.

Dermed var vi på veien igjen. Tor får hjelp med å tørke vekk et par olje flekker i ansiktet, før han tar på seg dressjakka igjen. Jeg ringer og forteller arrangøren at nå er vi på vei. Birger leser kart, og Jotto gir gass. Nå har vi ikke mer enn akkurat med tid. I det siste krysset vi skal ta av er det satt ut folk, så vi ikke skal ta feil av veien. Framme ved startsområde er det holdt av plass til bussen vår.

Sørvisen og særbehandlinga gjør at vi føler oss som små konger. Og det minsker ikke da vi nærmest får applaus idet vi kommer ut av bussen. Tydelig at det var slik døm ønska å se nordmenn. Med lusekofte, topplue, islender, selbuvotter og annet, som har loggi på loft og i skap døm tre siste tiåra. Vi fant fort ut at det rette navnet på våre grå ryggsekker var norrbaggar.

Vi fikk det travelt. Starten gikk omtrent samtidig, som vi lessa av moppene. På grunn av den vonde hofta tar det noen minutter for Margit å komme seg opp på moppa. Ho tilbød seg derfor å sitte og passe på bussen isteden, mens vi kjørte løpet. Det ville ikke bli kjedlig. Det var folk på plassen hele tia mens vi var ute og kjørte. Margit fikk derfor nok å se på fra sin plass ved sia av bussen. Men å sette seg sånn på bakken, som hun gjorde kan ikke være bra. Nå dra ho vel på seg blærekatarr med påfølgende urinveisinfeksjon igjen.Margit har en utrolig evne til å lokke til seg menn med moped. Husker sikkert leven ho fikk til før Stram Vaier. Da kjempa flere beilere om hennes gunst. Det ble fare for håndgemeng på stevne. Ho gjorde heller ikke noen dårlig inntrykk på døm svenske mopedisten. Skal ikke forundre meg om ho tok opp dropsposen fra veska for å lokke døm til seg. Den var det ikke noe snakk om å sende rundt i bussen. Enden på visa har i hvert fall blitt at nå figurer Margit på nettet, som framside pike for en svensk moppe-klubb.

Der satt Margit mens vi forsvant ut i det svenske landskapet. Selv om vi ikke sto først i køen fikk vi lurt oss til å starte blant døm første. Vi stola ikke helt på våre kunnskaper i svensk geografi. Derfor ville det være greit og ha noen svensker bak oss, hvis vi skulle bli i tvil om noen veivalg. Nå viste det seg at denne frykten var ubegrunna. Løypa var godt og tydelig merka. Med unntak av et par enkelt tilfeller av feilnavigering, som raskt ble korrigert, gikk det helt etter boka. Eller hetter det ”etter kartet” i denne sammenhengen.

De store mekaniske problemene uteble også. En liten plugg-sveis på Puchen til Bjørn, og et litt mer diffust problem med Panteren til Øyvind. Men begge var i gang igjen etter kort tid. Comforten til Tor prøvde seg så vidt den også. I løypas eneste motbakke av litt størrelse gjorde den to forsøk på varmskjæring. Vi var faktisk så mye på pluss sia at vi kunne tilby en svenske som hadde punktert vår hjelp. Han syns imidlertid det hørtes trygger ut med hentebilen, og takka høflig nei.

Det kan være farlig å si at man misunner svensken noe. Men jeg finner ikke noe annet ord å bruke. Her var det moppe-veier i godt monn, både asfalt- og grus-veier. Lite trafikk og nesten ikke bakker. Bare små hærlige svinger. Det med lite bakker er ekstra praktisk for oss som er godt voksen, hva kilo angår. Her slet det ikke for mye på gir-vaieren. Kunne stort sett ligge på høyeste gir, og bare gasse på.

Men å kjøre på båndgass helle tia var noe vi ikke kunne finne på. Landskapet var av en slik art at det måtte nytes. Plutselig var vi inni i flotte alleer, for så og komme ut på åpne jorder. Deretter en liten etappe med skog. Litt av ruta var også lagt til bynære områder. Så her var alt med. Når man tar med at det var et riklig utvalg med løvtrær som skinte i sine vakre høstfarger, skulle det fortelle alt. Men i tillegg var det svenske ”töser” som gikk lags løypa og brakt inntrykket og andre saker enda noen hakk oppover. Men sitte på ville døm ikke, selv om jeg ga døm tilbudet. Forstå seg på døm, døm som kan.

Nevnte at det var nok av moppe-veier. Det hadde arrangøren benyttet seg av. Vi svingte og tok av i kryss så mange ganger at stedsansen var forsvonni før vi hadde kjørt i fem minutter. Da var det bare å gi opp å skjønne hvor vi var, og heller bare glede seg over det man passerte. Til slutt gjaldt ikke engang fysiske lover. Som sakt så var det så godt som fritt for bakker. Noen små ned til en bekk, og opp på andre siden. Det var det. Men unntak av en stor motbakke. Ettersom start og mål var samme plass, skulle det ergo finnes en nedoverbakke også. Hvis vi ikke kjørt feil, så fantes ikke den i løypa. Et annet eksempel er at vi ved et tilfelle svingte 90 grader til høyre tre ganger. Fysiske lover sier da at vi skal ende opp på utgangspunktet igjen. Det gjorde vi heller ikke. Har ikke den svenske riksdagen vedtatt de fysiske lovene ennå?

Noe annet merkelig vi oppserverte var svensker med matpakker. Døm som er bortskjemt med varm lunsj fra døm går i ”dagis”. Vi fatta da mistanke om det ikke var noen kaffe og ”fika” stopp underveis. Noe som viste seg og være rektig. Men plutselig ble det en løsning på dette også. Idet vi kjørte gjennom et gårdstun lyser en plakat mot oss. ”Öppet, vaffel med plomsylt och gräde kr 25,-”. Vi bremser ned og stiger av moppene. En plakat med ”Lassagårdens keramik” henger på veggen og stedet ser rektig trivelig ut. Selv om det var langt på dag, var vi trolig dagens første gjester. Da vi bestilt kaffe og vaffel, spørte kaféverten om vi har ”bråtom”. Domt spørsmål, hadde vi hatt det, kunne vi ikke kjørt moppe. Han må sette på kaffetrakteren først. Samtidig kommer frua løpende med vaffeljernet og røra. Om vi var dagens første kunder ble vi ikke døm siste. At vi stoppa her lurte noen til å tro at det var en post her. Og når døm først hadde stoppa, smakte det godt med en vaffel. Skal vi anta at den svenske kaffeverten har et mer positivt syn på ”Norrbaggarna” etter vårt besøk.

For å kunne kåre en vinner var det lagt inn stopp med praktiske øvelser og ”frågor”. Selv om vi har vært på Svinesund før, og ikke har noen problem med det svenske språket, kunne spørsmåla by på problemer. Noen av døm dreide seg om lover og forhold vi ikke har hatt tilsvarende av i Norge. Da var svenske moppe-koleagar, som syns synd på oss gode og ha. Da vi kom i mål viste det seg at moppene våre hadde godt litt for bra. Døm hadde ikke engang stoppet ved alle postene. Også her fikk vi hjelp. Da med hva spørsmål og svar-alternativ hadde vært.

De praktiske oppgavene var også artige. Et sted skulle man rulle akkurat to runder med forhjulet uten og følge med på hjulet. Et annet sted flytte mest mulig vann på 30 sekunder. Skru i en tennplugg med et to meter bøyelig rør. Kjøre to runder på eksakt samme tid var andre øvelser. Jeg er ikke laga for sånne praktiske konkurranser. Like greit da jeg heller ikke har konkurranseinstinkt. Tor derimot, må være skapt for slike ting. Eller har gutten et utømmelig lager med flaks, så der ble det full pott i døm praktiske øvelsen.

Den svenske moppe-faunaen er mye mer artsrik den norske. Det er vel knapt noen form som er uprøvd på moped der. Når det gjaldt å gjøre moppa tøff, var det tydelig at to ting som var ute og gikk. Det ene var sauskinn i knalle farger på salen. Det andre var høyt styre. Glømte å spørre om hva som var svensk rekord i høyt-styre. Døm vi så var så høye, at vi mistenkte døm for og måtte trene i et par måneder før moppe-sesongen tar til. Da tar døm antakelig vekk kjøkkenstolen, og sitter på gulvet og spiser. På den måten får døm inn riktig arm-stilling til moppe sesongen er i gang.Veien hjem gikk uten problemer. Vi satt og mimra over opplevelser som ikke hadde rekt å bli mer enn noen få timer ennå. Jeg syns det var artig å ha møtt den svenske Alfred. Godt og vite at døm har folk å stole på der borte. Han ledet moppe-rallyet på en trygg måte der, slik jeg ledet Moropeden her. Disse Alfredene kan da brukes til noe. Alt hadde vært topp. Dette frista til gjentakelse. Skulle det være noe klage på. Måtte det være at tolleren som stoppa oss på hjemveien ikke gikk inni bussen og hilsa på Margit. Margit sjøl var mest skuffa over at, vi hadde kommet forseint i gang med hjemreisa. Det ble forseint å stoppe på Nordby ved Svinesund for å handle.

Tor hadde også alt rektig på ”frågorne”. Der kan vi i det minste mistenke han for å ha sett etter oss andre. Derfor er ikke det så ille. Det ble posten hvor den tekniske tilstanden på doningen skulle sjekkes som felt Tor. På posten sjekka døm lys og horn. Tor fikk minus fem poeng, og var kun ei baklys-pære fra og vinne pokalen. Nå måtte han nøye seg med fjerde plassen. Samla må vi si oss fornøyd. Jotto tok femte plassen. I tillegg ble både Øyvind og Birger premiert.Nå erobra vi rektignok litt av første plassen også. Men det skyltes Stefan Wirén, løpets seierherre. En av premiene han fikk var ei ny svensk moped-bok Han hadde den fra før. Derfor donerte han boka til oss. Får anta at det var for han satt pris på at vi kom. Det virka som døm aller fleste av deltakerne satte pris på å ha oss nordmenn som konkurrenter. Og likte at vi var ekstra norske denne dagen. Også langs ruta var det folk som smila og vinka til oss. Det fins nok døm som vil påstå, at det var peka og lo døm gjorde. Men vi hadde som mål at vi skulle syns, og det gjorde vi.

Det svenske moppe-folket var nyskerig på den norske moppe-verden. Noen hadde fått med seg at vi konkurrert både i veskenapping og limboped. Vi fortalte om Stram Vaier. 350 mopper i fellestart hørtes for døm lidelig artig ut. Men døm klarte ikke helt å se for seg åssen det lot seg gjør. Jeg tro vi øka løst deres til å dra til Norge. Vi har i hvert fall skaffa oss noen nye moppe-kontakter.

Vårt rikholdige utvalg av gir var døm missunnlig på. Mens det vanlige hos oss er tre ved hånd-gir og fire ved fot-gir. Var det henholdsvis to og tre som var det vanlige hos døm. Det er mer sannsynlig, at dette skylles deres flate landskap, enn at døm har problem med å telle helt til fire. Døm synes også det var merkelig at navnet på en av moppene her i landet var Corvette. Det var kun navnet på en bil for døm. Dette var ”skøy”. Og det sier døm som har en moped som heter Mustang.

Disse var med

Birger Alfredsen Øyvind Tor