Hjuletrefest020114

Spådommer er en ting som, i hvertfall før i tia hørte jula til. Man spådde været døm neste 12 månedene ved å se åssen været var døm 12 første dagene etter jul. I tillegg var hendelsen som forårsaka hele jula, og dermed dagens gode fridager, spådd i lange tider før den skjedde. Nå har sikkert ikke alle spådommene om været slått inn. Og det er faktisk ulike oppfatninger om spådommen som førte til jula. Likavæl er det vel et eller annet som har stemt. Men å spå om Hjultrefesten ville nær sagt vært urå. Atpåtil har det meste av disse uventa hendelsene vært av det positive slaget. 

Fantasien påstås å ikke ha noen begrensninger, men man skulle kanskje tru at fantes en slags maksgrense. Om fantasien ikke setter noen stopper børdde det praktiske gi sine begrensninger. Neida, det ser ikke ut til å være noen sperrer for å en kan dekorere ei moppe med. Antakelig er problemene løst helt utta hjelp. Det har i hvertfall ikke dukka opp spørsmål på noen forum- eller debattside om åssen jord som er best, når man skal plante ei tjuabuske bak på en liten Cressent. Heller ikke er det noen som har spørt: «Jeg skal feste et digert Reinsdyrgevir på Tempoen. Kan jeg få noen tips av døm som har erfaring med slikt». Eller spørsmålet om grisemaske er like vakkert som grisetryne. Det er heller ikke no som tyder på at Statens vegvesen har fått henvendelser om forskrifter angåanes sikring av nisser på moped. Altså, alt dette har folk klart sjøl. Sell for en som har trua på folk er det vanskelig både å tru på, håpe på eller spå om sånt.

Både fortellinga og spådommene om hendelsen som resulterte i jula innbefatter konger. Rektignok har man ikke enes helt om det dreier seg om hellige konger eller vise menn. At døm kom fra østerled er alle enige om. Da ville det, om det hadde skjedd i Norge vært et klart flertall som hadde ment at det måtte vært konger. Den gjengse oppfatninga her i Norge er at det ikke akkurat kryr av vismenn i landet vi grenser til i øst. At Hjuletrefesten skulle få besøk av en konge  fra øst var det ingen som hadde tørt og verken tru eller håpe på for noen år sia. Alfredsen sjøl tørte knapt å håpe på det før han hadde vært blant inventaret på kongemøtet på Ingdal tidligere på dagen.

Tidlig på ettermiddan skjedde nemlig det historiske kongemøtet på Ingedal. Historisk i den betydningen at det har skjedd, og ikke kan gjøresom. Om ordet historiske vil få en annen og mer ærefull betydning vil tia vise. Her møtes altså Bo Ellergren den svenske Moped-Kungen og museumsbestyrer den Norske Moppe-kongen Alfredsen. At det skjedde på Ingedal hadde nok mest å gjøre med at det var tid for litt vomfylling. Skulle man valgt plass etter å som var et kongemøte verdig er det ikke sikkert Ingedal hadde kommi så langt nere på lista da heller. Plassen har vært sted for kongemøte mellom Norge og Sverige før. Da møtte rektignok ikke kongene personlig, men sendte sine sendemenn. Uniformert og med våpen i handa møtes Christian Fredrik og Carl Johans  representanter ved Ingedal kirke onsdag 3. august 1814. Den gangen gikk det gærent både for Norge og Sverige. Døm fleste norske soldatene la på sprang i ei fart, som i dag ville minna mest om starten i Moppe-løpet Stram Vaier, som har sin start nettopp her. Til slutt sto basen for den norske flokken, løytnant Frederik Adolph Schleppegrell alene igjen. Da klatra han likegodt opp på en stubbe og ropte mot svenskene: "Hei! -her staar løitnant Schleppegrell! Jeg er forlatt av mine egne -send meg en kule!" Det skulle vise seg at døm svenske geværa ikke var mer å stole på ei gammel moppe. Sell om døm skjøtt og sikta alt døm mestra kunne løytnanten bare børste kruttslammet av uniforma før han klatre ner av stubben uskadd. Kongemøtet anno 2014 ble ei mer vellykka affære. Døm to kongene og deres følge fant tonen og ble godt forlikte. Det hele ble kringkasta av NRK Østfold. Der ble det også gitt melding om at slottsballet, eller retter sagt det nærmeste man kom slike selskapeligheter, ville forgå rundt julegrana ved Aaserud Møbler seinere på dagen.

Som det står skrevet i Tomos 50 Sprint «Det skjedde på den tid det led mot natt. Alt moped-folk dro til Butterfly, for å samles. Der smilte de til hverandre og viste sine blide åsyn til folket, før de la ut på sin ferd». Det kunne i hvertfall stått skrevet. Av en eller annen uforståelig grunn forbindes orda snø og jul med hverandre. Merkelig da døm to tinga uhyre sjelden inntreffer samtidig på annet enn julekort. Under Hjultrefesten 2014 var det i det minst halvveis til snø. Det var nedbør men ikke kulde. Men du verden så flått gjenskinn det er i den bløte asfalten når det sklir ei rekke lysbelagte mopper bortover den.

Før døm julepønta mopedene la i vei fra Butterfly med retning Julegrana hos Aaserud skulle endelig ei eldre og myndig kvinne få sin etterlengtede og velfortjente oppmerksomhet. Dette ble dan da moppefolkets svar på Mor Teresa fikk sin tilmålte tid på folks TV-skjermer. Angåanes jula hadde det kanskje vært mer passanes å sammenligne Margit med Jomfru Maria. Nå var antakelig Maria litt yngre enn Margit da hun gjorde sine tiltenkte oppgaver for religionen. Det og at Margit bruker hatt på hue, mens det Maria som oftest er avbilda med minner mer om hijab, gjør ikke sammenligninga helt umulig. Den får derimot fagfolk ta seg av, så får vi andre kjøre moped og ha det moro.

Det var ikke bare det at TV-folka fra NRK Østfold skulle ha sitt før det kunne legges i gang. Tradisjonen tro nekta Moppa til Alfredsen å starte. Og det sell med nytt sellstarter opplegg som besto av et hull i motordekslet, en batteridrill og ei 14 pipe med forlenger. Som vanlig mangla det ikke på spydige kommentarer, gode råd og hjelpanes hender. Hva av dette som fikk moppa til å ombestemme seg er ikke mulig å si. Samme kan det være. Det viktigeste var at moppa starta, og turen kunne byne. Passasjer på moppa til Alfredsen var Erkeengelen Charles, som blant annet hadde hatt ei tidligere karriere som ving på skole-laget ved Marthas engleskole. Etter en stygg takling hadde han blitt fratatt glorien. Et par vingeslag fra denne engelen var nok til å kjøle ner Alfredsen, og få han til å legge fra seg stresset med moppa som ikke hadde ville ha starta. På vei til Julegrana sto et par runder rundt det nye Iseveien Senter på programmet. Vel framme ved Aaserud Møbler kveila hele kortesjen seg opp rundt juletreet. Kjøringa rundt den gikk så bra, at man til neste år er frista til å prøve med et par ringer som går hver sin vei. Et lite tilfelle av grisekjøring var det, men hva kan man vente når folk kjører med både grisemaske og grisetryne.

På turen tilbake var det tia for den tradisjonelle stoppen på Paviljongen for å be om softis. Det er bare å innse at noen aldri lærer. Å mange år må vi kjøre før døm står klar med softis? Tilbake på Butterfly var det julekake og varm gløgg til døm kalde kroppene, pluss utdeling av gaver og premie. Mads fra Svelvik vant premien som ble trokki ut blant døm som deltok. Premien var en jekk så da er det bare å håpe at kjekkasen jekker seg ner et par hakk. Ansvaret for kåringa av den mest tiljula moppa ble overlatt til den oppvoksanes slekt. Unge Eva fra Halden falt for kreasjonen til Jon. Han hadde hengt ei vogn bak moppa, for å få et større område å boltre seg med julepønt. 1. januar kom det påbud om at også to-hjulingene må ha med refleksvester. Alfredsen hadde derfor fått et parti slike av bladet Bilklassikere. Døm delte han ut til døm som hadde deltatt. Han forklarte da høyt og tydelig at det var stor forskjell på å ha med og ha på.

Da trudde Alfredsen at programmet var over, og at det gjensto bare å juge og jangle litt før det var å gå hjem å glede seg til neste års Hjuletrefest. Men den gang ei. Da kuppa brødrene Karlsen ledelsen av programmet. Døm hadde ved hjelp av muttere, skruer, skiver og små rør-stomper laga et lite kunstverk som forestilte Alfredsen og Moppa. Det snakkes så mye om utsmykkinga av byens nye torv i disse dager. – Lurer på å det hadde kosta å lage denne litt større? Det hadde sneket seg inn en feil i teksta på kunstverket. Der sto det at Den ble tildelt Alfredsen for at han sørga for mopedenes ve og vel. Alle som har sett moppa til Alfredsen skjønner at det måtte være snakk om mopedistenes ve og vel. Det var det! Vi sees vel til året?

Takk til

Som stiller julegrana si til fri disposisjon for oss to-hjulte

http://www.fagmobler.no/min-butikk/ostfold/fagmobler-sarpsborg 

Takk til

For gløgg, kafe og julekake, og ikke minst at de holder ut med

støyende gammel-mopedister denne ettermiddagen.

http://www.butterfly-bakeri.no/?ItemID=1238

Takk til

for refleksvesten, og ikke minst gratis annonse,

slik at hele Norge ble klar over hva som kom til å skje.

http://www.veteranborsen.no/

Takk til

som sponset både premie og gave uten å nøle.

Da de med engang svarte «Dette blir vi med på»

http://www.iseveiensenter.no/

Takk til

Thor Øivind Hansen og Eva

Som tok bilder.

Takk til 

Publikum

som tok seg bryet med å komme denne dagen. Dere er med på

å gi døm deltagende en liten følelse av å være kjendiser. Samt

at dere gir arrangøren trua på at det vi driver er samfunnsnyttig, samma

hvor feil det måtte være.

Takk til

Sverige

som sendte sin Moped-kung 50 mil hver vei for å delta på vårt

arrangement. Noe som ble så dyrt at døm ei stønn trudde døm

ikke hadde rå til å sende Carl Gustaf til 200 års jubileummet på Eidsvold.

Mer om Moped-kungen Bo Ellergren og hans museum, se lengere ned på siden.

 

Takk til

Dere som tok dere tid til å pønte mopedene

Dere er beviset på at det ennå fins kreative sjeler, og at alt ennå ikke er oppfonni

Takk til

Alle som deltok

Utta dere hadde det blitt stusselige greier.

Takk til

Eva 

som tok på seg oppdraget med å kåre den mest tiljula mopeden.

Fordelen med å ha ei jente til denne oppgaven er at det blir vanskeligere

å klage for den store gruppa med mopedister som ikke vant.

Fins disse mulighetene.

Finns film

 

Thor Øivinds film

Marves Film

Filmen Øivind filmet

- - - 0 - - -

Litt mer om

Den svenske moped-kungen Bo Ellergren

og hans residens

Museet ligger mellom Västervik og Vimmerby har omkring 100 mopeder utstilt, de aller fleste ikke restaurert men i originalstand. For å ha sin egen nisje har museet satset på mopeder som ikke er av de mest vanlige, en god del italienske. Enda mer informasjon finner man ved hjelp av disse linkene:

Museets hjemmeside

En film om museet

En film om museet føre Mopedens-dag i Västerviks 2013

Filmen om Moped Kungen

Her ligger museet

Hjorteds mopedmuseum ligger temmelig nøyaktig en 50 mils kjøretur fra Norges Moped-hovedstad Sarpsborg. Altså ikke lange turen for en buss full av moped-entusiaster, hvor praten går livlig og tia flyr. Da Hjorteds mopedmuseum ligger i Småland er det også et sted man kan reise med hele familien. Alle har hørt Astri Lindgren land, men Småland har mye mer å by på for både små og store. Sjekk her: http://www.visitsmaland.se/sv

Ferierer man andre steder i Sverige er det vel verdt å ta en svipp bort om Hjorteds mopedmuseum. Det er i underkant av 30 mil fra Stockholm, og akkurat i overkant av 30 mil fra Göteborg.

- - - 0 - - -

Hjuletrefester fra tidligere år

Til dere som spiste kylling eller kalkun vinger i nærheten av denne datoen. Er dere helt sikre på at var nettopp det dere spiste?

Alfredsens gode turkamerat på Hjuletrefesten, erkeengelen Charles, mista sin venstre ving på vei hjem fra Hjuletrefesten. Har noen fonni den? Dusør utloves.

En etterlysning sånn helt på tampen: