Mor-ped

Mor-ped

Kvinner oppfordres til å delta i Moropeden. Dette gjøres blant annet ved å utdele prisen Mor-ped. På denne måten ønsker vi å hedre og takke den halvdelen av befolkningen som dengangen vi var unge og tildels pene ga oss nesten like store drømmer som våre mopeder ga oss. Likeså er det en takk for all trøst, alle matpakker, og andre frynsegoder som kvinnebekjentskap av seriøs eller mindre alvorlig art medfører.

Hovedkriteriet for å være blant kandidatene til Mor-ped er selvfølgelig å være kvinne/jente. – I hvertfall noe tilnærma kvinne. I det minste i dunkel belysning kunne bli tatt for å være kvinne, eller ha en oppførsel som i vesentlig grad avviker fra mannsidealet.

Premien vil bli utdelt på et allsidig og individuelt grunnlag. - Av dette skulle det klart framgå at det hjelper med smisking og flørting, for juryen som stort sett består av menn.

2018

Det skal ikke være lett

Moropedens jury er aldri i tvil om at premiene døm deler ut blir gitt til noen som fortjener det. Likkavæl varierer innsatsen som ligger bak sånn derre hedersbevisninger. I løpet av døm 10 gangene Moropeden har blitt arrangert er det utta tvil årets vinner av Mor-ped Hege Espelund fra Skjeberg som har kjempa hardest for å få en premie på Moropeden. Den harde innsatsen var hverken arrangøren eller ho Hege sin skyld. Ugjerninga må skrives på kontoen til Ernst Sachs og hans etterkommere. "Første opp, og resten ned", står det så flott i brosjyra. Det høres for enkelt ut til å være sant. Og, helt rektig det er ikke sant. Hele spektre med mindre pene gloser, fra fyflaten og oppover er brukt ved mindre heldige girskift på Sachs mopedmotorer. Spørsmålet er vel om det ikke hadde vært bedre å lete etter uttrykk i den andre enden av den åndeligeskalaen, for å løse problemet med girskift på Sachs sine mopedmotorer. For eksempel å slå opp i Matteus 7:7. Der står det skrevi "Let, så skal eder finne". Heldigvis står det ikke noe om å lenge man skal lete. Det kunne lett ha ført til åndelige diskusjoner som hadde gått lengre inn i materien, enn debatten om det skal hete KRLE eller RLE. Forlater man det åndeligplan og går over til det teoretiske, så er det laga nok av beskrivelser om justering av gir på Sachs motorer. Mange av dem med nøttige råd, men det beste og enkleste er bare å kjøre til man venner seg til det.

Nå hadde Hege Espelund henta sin Tempo Lett Corvette 290 fra 1966 i Brumunddal kvelden før Moropeden. Ei natts søvn er i hvertfall ikke nok til å vende seg til gira på ei gammel Kørve. Det ble å kaste seg ut i det. - Kaste blir kanskje å ta for hardt i når man skal beskrive denna situasjonen. Kaste kan forbindes med fart. Rulle passer nok bedre i denna sammenhengen. Ho Hege rulla ut som ei av døm siste i feltet som forlot Isebanen. Da hefta ho ingen, så årna nok det med giringa seg etterhvert. Feil og lær, er som kjent en av døm beste måtene å få inn kunnskap på. Dessverre gjelder ikke dette giring av Sachs mopedmotorer. Av den enkle grunn at feil i form av bomgiring skjer for ofte. Lærdommen etter alle døm herre feila ville gjort at enhver Tempo-mopedist ville ha rett til tariff-festa professorlønn. Det hadde blitt dyrt for samfunnet, og ført til økt skatt; den såkalla Tempo-skatten. Dessutta er ikke universitetsutdannelse og IQ det første man tenker på når man ser en tempomopedist med lusekofte, ryggsekk og pottehjelm.

Den enkleste løsninga på Hege sitt gir problemet hadde vært en mindre krevanes løypeprofil. Svak eller moderat nedoverhelling hele veien hadde vært det aller beste. Da kunne man hatt mopeden i fri og regulert farta med bremsene så godt det hadde latt seg gjøre. Dessverre setter døm fysiske lovene en stopper for en sånn løype når start og mål er på samme sted. Nå er mopedister ikke av døm mest lovlydige, men ennå har døm latt døm fleste fysiske lovene være i fred. Et flatt landskap der man hadde sloppi den stadige opp og ned giringa, hadde i teorien vært gjennomførbart. Det er bare det at det er så lenge sia vår herre skapte landskapet Moropedens løype går gjennom at reklamasjonstia har gått ut for lenge sia. Det ville også bli vanskelig å få ei sånn ei forenkling og utjevning av Moropeden sin rute inn på Vegvesenets liste over hasteprosjekter. Like usannsynlig er det at døm herre landligområdene skal bli en del av bypakka for Nedre Glomma regionen. Det blir nok ingen sykkelveier eller kollektivfelt gjennom Varte-skauen og indere Degernes. Dermed kan heller ikke mopedistene i døm herre strøka bedre framkommeligheta, ved å innføre selvbestemt flerbruksrett på sånne fasiliteter. Litt klarte faktisk ho Hege å gjøre med løype profilen. Ho holdt seg på hovedveien der døm andre ble dirigert inn på mindre skogstier. Om dette skyldtes klokskap og nøye vurderinger eller feilnavigering og annen flaks vet ikke Moropedens Jury. Det Juryen er overbevist om er at Hege Espelund er mer enn en verdig kandidat til Mor-ped. Samtidig takker juryen for at ho gjorde det lett å kåre Mor-ped, sell om kvinnedeltakelsen var større enn noen gang. Hele 6 kvinner stilte til start i Moropeden 2018

Det var med ei viss undring at ho Hege etter denna påkjenningen, som turen må ha vært både fysisk og psykisk, var bli som ei sol under premieutdelinga. Grunnen kan ikke være noe annet enn, at ho hadde fått ut sin aggresjon på sin mannlig turkamerat. Det ble også gjort observasjoner som tyder på at dette ikke var den eneste lidelsen turkameraten måtte gjennomgå. I et desperat forsøk tok ho også turkameratens moped. Trolig hjalp ikke dette heller, for det er med mopedkjøring som med skihopping. Har man kommi skjevt ut, er det ikke annet å gjøre enn å glede seg til neste forsøk.

2017

Æ’kke domt å væra ong

Juryen hadde i 2017 omtrent tre kvinnelige deltaker å velge blant, da døm skulle dele ut Mor-Ped. Alle verdige kandidater, så ingen kunne pelles ut, for å gjøre juryens oppgave enklere. Etter ei vurdering ble juryen enig om at det ikke er så domt å være ong. Det kan ha sine fordeler, på mange områder. Åffer ikke gi Mor-Ped til den som virkelig hadde gjort en innsats for å få ner gjennomsnittsalderen. Mor-Ped tilfalt derfor Svelvik-jenta Emma Julie Olafsen fra Team Alfredsen avd. Vest. Ho kjørte runden på sin Piago 2008 modell. Det at ho gjennomførte Moropeden på denne plastopeden velger juryen å se bort ifra. Sånt noe må tillates for den kvinnelige delen av befolkninga. Juryen som består av eldre menn har nemlig opplevd værre ting enn en plast scooter fra den kanten.

Så langt var det hele greit. Problemet oppsto da premien skulle overrekkes. Det første teinet på at det var et eller anna, kom i det vinneren av Mor-Ped ble annonsert. Årets premiedame hoppa i samma øyeblikk i været og jubla. Moropeden har som vane å velge ut ei premiedame blant døm frammøtte. Nå skulle det vise seg at ho som hadde fått dette ærefulle oppdraget i år var den samma som ble tildelt årets Mor-Ped. Å overrekke en premie til seg sjøl er kanskje ikke urå, men man ville i det minste virke en tanke sjølgod. Et sånt rykte kunne vi ikke gi vår premiedame og vinneren av Mor-Ped 2017. Her måtte det handles raskt. En som skjønte problemet, og raskt tok affære var Roger. Sell om alle andre indisier peker i retning av at han er mann, stilte han resolutt opp som konstituertpremiedame. Ved hjelp av hans innsats kunne Emma Julie ta i mot sitt trofé med æra i behold.

Kvinneandelen på Moropeden er en tanke lavere enn i den generelle befolkninga. Derfor ble vinneren av Mor-Ped 2017 spørt om hva som gjorde at ho stilte til start. «Jeg hadde ikke noe valg» var svaret. Nå ble ikke ordet tvang nevnt. Det er nok heller ikke pålegg og trusler som er den mest hendige måten å øke kvinnekvota på. Derimot å gjøre valgmulighetene mindre eller helt minimale er kanskje en human løsning.

2015

Om det var en uvant oppgave for mennene i Juryen å måtte velge blant kvinner, er det like vanskelig og komme med en begrunnelse for valget. Det skyldes langt ifra at det ikke eksisterer gode grunner, for å tildele Ingebjørg prisen Mor-ped 2016. Døm finnes det fler enn nok av. Det skyldes at døm fleste mennene i juryen, hadde litt dårlige erfaringer når det angår kombinasjonen begrunnelser, spørsmål og kvinner. Det finns flere eksempler på misforståelser, som har ført til ganske alvorlige situasjoner. Noen hadde endt med unnskyldninger og bortforklaringer istedenfor begrunnelser. Derfor velges den diplomatiske begrunnelsen: Ingebjørg Dilling er en verdig vinner av Mor-ped 2016.

2016

Moropeden 2016 bøy på tangering av fjorårets rekord, når det angår kvinnelige deltakere. Likkavæl må det sies og være en uvant oppgave for mennene i Juryen å måtte velge blant kvinner. Valget ble mossedama Ingebjørg Dilling fra klubben Kosetur. Ho gjennomførte Moropeden på sin «Gromme Hånda», en Monkey 2012 modell. Juryen presiserer at valget falt på ei som brukte en sånn liten doning, ikke er et forsøk på å fortelle at kvinnekvota byner å bli fylt opp. Moropedens arrangør ønsker fler kvinner, jenter, damer og grevinner.

Juryen mente at utnevnelsen måtte tilfalle en av døm to som kjørte moped i ordets rett forstand, altså 50 ccm, og vinner av Mor-ped 2015 ble Susanne G. Olsen fra Fredrikstad som kjørte en Suzuki AC 50 1978 modell. En verdig vinner, og representant for løpets kvinnekvote.

Moropeden har hatt samme forhold til damer som en tenåringsgutt med stor selvsikkerhet og lite selvinnsikt. Kort fortalt, det hadde ikke gjort noe om det var noen fler, sell om man har gleda seg over døm få det har vært. Heller ikke i 2015 trengte man noe tosifra tall for å angi antall kvinnelige deltakere, men ny rekord ble det. Rektignok var prosentandelen større på den aller første Moropeden i 2009 med 3 damer av 71 deltakere. Men aldri før har juryen hatt 4 jenter å velge mellom da døm skulle kåre Mor-ped.

2014

2013

Moropeden og ungdomstida til jurymedlemmene har det til felles at døm begge preges av kvinne-mangel. Forskjellen er at Moropeden med sine påmeldingsskjemaer har konkrete bevis, som gjør det umulig å juge på seg noen ekstra.

Marianne Frellumstad fra Sandefjord tok turen over dammen for å sørge for at Moropeden 2014 ikke ble en ren herreklubb. Marianne som deltok med sin Tempo Corvette 380 1974 modell, er en verdig vinner av Mor-ped 2014. Må flere av hennes søstre følge hennes hjulspor slik at hun blir en foregangskvinne.

2012

Juryen antar at Mor-ped 2013 duger til mer enn å ta oppvaska. Og på den måten er en gledespike også andre steder. Juryen håper «hen» har slagordet «Rolig, rolig alle får». Det er vel ingen tvil om at det bare er Puch som duger til en slik fremføring. Rune utført sin opptreden i Moropeden 2013 på en Puch VS50 1968 modell

Da Moropeden i 2013 ikke hadde noen deltakere som verken med personnummer eller andre framvisninger kunne dokumenter at de var kvinne, kom Rune Andersen fra Tistedalen rullende inn på Ise-banen som arrangørens redningsmann. Forresten gløm mann! Her var det mer enn den lilla badekåpa som varsla stor interesse for hekling, et assorter utvalg i sminke skuffen og høyt østrogen nivå. Den oppblåsbare badeleka «Arne» på bagasjebærer, med ventilen vent bakover og en kledelig BH på overkroppen, ga antydninger om at det måtte mer enn en kjønnstest til for å finne seg sjøl.

Da vareopptellingen under premieutdelingen 2012 viste at det kun fantes en upremiert kvinne i forsamlingen, tilfalt Mor-Ped 2012 Torill Kabo fra Team Alfredsen. At hun vant samme pris i 2010 beviser at hun en verdig vinner. Hennes egen doning strittet i mot fra hun kjørte ut porten, og nektet helt straks etter. Derfor ble seiers-løpet begått på Alfredsens moppe en rikt premier og uvaska Trygg Corvette 1969 modell med et ikke helt samarbeidsvillig håndgir.

2011

Foranledningen for hennes deltagelse var at hun tapte et veddemål med en moppefrelst kollega, og dermed måtte stille til start i et moppeløp. Hennes tap ble ikke bare til seier ved at hun mottok utmerkelsen Mor-ped. På sin tur gjennom storslagen norsk natur på en lånt Honda PX R 1991 modell vant hun også moppeinteressen. - Det er nok ikke siste gangen man har sett Ann-Kristin på et Moppe-arrangement.

Selv om Ann-Kristin Petersen som kjørt for Team Alfredsen var eneste kvinne som sto på startsstreken da startskuddet smalt, og dermed hadde Mor-ped statuetten så godt som i sideveska fra første stempelslag, er hun virkelig en verdig vinner av prisen.

2010

Torill Kabo fra Team Alfredsen på sin Corvette 290, 1964 modell var den av de tre deltagende kvinner. Hun ble funnet verdig prisen. Hun er også den eneste kvinne som har deltatt i alle Moroped stevnene som er arrangert til nå.

2009

I 2009 ble Mor-ped tildelt Christine Gundersen fra Ise på Vespa Bravo 1980 modell. En verdi vinner blant de 3 kvinnene som deltok