Juni 2020

Publiseringsdato: May 30, 2020 10:27:31 PM

«Maria i Kirkens begynnelse. Maria på terskelen til gjenoppbyggingen av Kirken i det 19.århundre. Maria sammen med oss i vår Kirke av i dag. Skal vi tro Colin, kan hennes nærvær være den ‘nye Kirkens’ garantist. Forutsatt at vi begynner den med henne.»

- Francois Drouilly sm, Frankrike, i boken ‘Bønn for en Ny Kirke’

Juni begynner nå med en Mariafest, ‘Maria, Kirkens Mor’. Tradisjonelt har 2.pinsedag vært en ikke-dag i kirkelig sammenheng, så Pave Frans så sitt snitt å fremme sin hjertesak om Maria som forbilde og mor. Vi marister gleder oss, det er nettopp den tanken vi har hatt på hjertet hele tiden.

Pinsen får oss til å meditere over Kirkens begynnelse. Vi kan lett identifisere oss med apostlenes skrekkslagne lammelse etter Jesu store utfordring før Himmelfarten. De skulle dra ut og gi Jesu budskap videre til alle mennesker, utover alle grenser! Noe vil de kunne resonnere om, som f.eks. hvordan Jesus oppfylte profetenes ord og skriftens løfter, men det var så mye som aldri kunne forklares, bare forkynnes, ikke minst Oppstandelsen.

Lukas forteller (Apg 1,14) at de ‘holdt sammen og var utholdende i bønn; også kvinnene og Maria, Jesu mor, og hans brødre var med dem.’ Her har vi Colins viktige innsikt om Marias riktige plassering i Kirken, i bønn, blant disipler og støttespillere. Igjen er hun nesten like usynlig som i Nasaret og har Johannes som beskyttende adoptivsønn. Der, sier Colin, har vi vårt forbilde.

Denne holdning til Maria er meget evangelisk og derfor lett å dele med andre kristne. Verre kan det være i blant med andre katolikker, som er litt vel begeistret for hennes ‘dronningverdighet’, eller nyere åpenbaringer, eller særskilte titler, eller ‘paralleller’ med Jesus, f.eks. 20. juni Marias Rene Hjerte etter Jesu Hjertefest. Denne populære fromhet kan av og til virke ubalansert, og Pave Paul VI skrev et veiledende rundskriv som motvekt. Pave Johannes Paul II ga rosenkransen et mindre Maria-fokus og en evangelisk vri ved å introdusere ‘Lysets mysterier’. Pave Frans foreslo for ungdom i forberedelse til Verdens ungdomsdag i Panama å meditere på ulike sider ved Maria som forbilde.

Vi må ha respekt for disse ulike fromhetsskikker, men likevel forankre vår egen holdning til Maria i hennes liv i Nasaret, under Korset og blant disiplene før og etter pinse. Vi vet selvfølgelig ingen ting om Marias liv med Johannes, hennes forhold til ’Jesu brødre’ (Josefs barn fra et tidlig ekteskap? eller bare nevøer?) eller hennes bidrag til Johannes’ innsikt i Jesu budskap. Skriften nevner henne ikke mer. I følge tradisjonen skal hun ha flyttet med Johannes til Efesos, på vestkysten av dagens Tyrkia. Der tok trofaste disipler vare på Det Glade Budskap slik Johannes forkynte det, han som hadde vært øyenvitne, slik at de kunne gi oss det 4. evangelium.

Den 6.juni minnes den hellige Marcellin Champagnat, en av de første maristpatrene. Hans livsverk var å stifte Marist Skolebrødrenes ordenssamfunn, for å tilby grunnutdannelse i fattige grisgrente strøk. Brødrene ble raskt mer tallrike enn prestene og har en stund hatt over 9000 medlemmer, med skoler over hele verden. La oss be sammen med St. Marcellin for dagens barn og ungdom i kirken, som møter en materialistisk verden som avviser troen.

Rory Mulligan, sm

Fester og søndager:

01 (2.pinsedag) Maria, Kirkens Mor

03 Hl. Karl Lwanga, matyr i Uganda

05 Hl. Bonifatius

06 Hl. Marcellin Champagnat, sm

07 Treenighets søndag (s.715 i messeboken) Ev: Joh 3,16-18

11 Apostelen Barnabas

13 Hl. Antonius av Padua (oppr. Lisboa)

14 Festen for Kristi Legeme og Blod Ev: Joh 6,51-58

19 Jesu Hjertefest

20 Marias Rene Hjerte

21 12. søn A, Ev: Mt 10,26-33 (Frykt ikke dem som slår legemet i hjel)

24 Johannes Døperens fødsel

28 13. søn A, Ev: Mt 10, 37-42 (Ta opp korset for å følge meg)

29 Apostlene Peter og Paulus

Forslag til forbønn:

- At Gud må gi hele folket innsikt i menneskets sakrale verdighet. Må han styrke de som kjemper for respekt for liv fra unnfangelse til naturlig død og gi dem evne til å dele sin innsikt med andre.