Lørdagsretretter

Vår 2024: 

13.04. (full), 11.05.

kl. 09.30 – 16.30 

hos maristpatrene

Maristua, Kroken 15, 1466 Strømmen (Sagdalen)

Ønsker du å sette av tid til Gud? Tid til å være tilstede for ham alene, for å lytte, for å kjenne hans råd om valg, du alt har tatt, eller om veien videre?

Er det vanskelig å få fri en hel helg til å delta på retretter på Grefsen eller andre retrettsteder? Dette kan være vrient for f. eks. unge foreldre eller studenter med jobb. 

På en lørdagsretrett er du innbudt til å fordype deg i bønn og slippe Herren til i ditt liv, innenfor en overkommelig ramme. 

Retrett er tid for å trekke seg fra daglige gjøremål, problemer, planer, til og med fra gode gjerninger. For å vandre innover. For å vie ens forhold til Gud all oppmerksomhet. Han som vi skal ”elske av hele vårt hjerte, av hele vår sjel og av all vår forstand”, slik Jesus siterer Loven (Mt 22,37; 5 Mos 6,5). Vi må først bli fullt ut nærværende selv for å kunne bli vár Guds nærvær og lytte til hans stemme.

Ordet ”retrett” brukes i ulike sammenhenger, – å slå retrett, å gjøre en taktisk retrett osv. De ulike betydninger er med på å gjøre ordet rikere, også i religiøs bruk. Tradisjonelt har noen ordner innbudt legfolk til å bo på kloster en stund for å gjøre ”retrett” ved å delta i klosterets bønne- og arbeidsliv, – i stillhet.

Den hellige Ignatius av Loyola (1491 – 1556) satte dette mer i system, tilpasset legfolks levesett, arbeid og familieansvar. Hans metode heter ”åndelige øvelser” og er tenkt å fremme vår modning i bønn, slik at vi både kan være og handle mer og mer til ”Guds større ære”. For ham var samtaler om erfaringer i bønn et meget viktig redskap, og han gir mange gode råd til veiledere.

I et nøtteskall, kan vi si at retrett er ikke et kurs eller seminar om Gud (teologi), heller ikke en tjeneste for Gud (omvendelse, forkynnelse o. l.), men en tilrettelegging for erfaringer av Gud, om Gud så vil, og til refleksjon over hva disse betyr for ens kall.

Evangeliene forteller at Jesus oppholdt seg alene i ørkenen i 40 dager før han begynte å forkynne offentlig. Også senere trakk han seg tilbake flere ganger for å være alene med Faderen. I blant ville han ha disiplene med: ”Kom med til et ensomt sted, hvor vi kan være alene, og hvile litt” (Mk 6,31)

I dette tilfelle var disiplene ute av seg av begeistring etter å ha forkynt det glade budskap og helbredet de syke. Men Jesus ser behov for å få dem til å være mer tilstede selv, – reise innover i stillhet, komme nærmere ham, la Faderen gi seg til kjenne for dem. Bare slik ville de gode gjerninger, han kalte dem til, bli rotfestet i sann kjærlighet og være til ”Guds større ære”

Av og til har vi behov for å trekke oss fra all aktivitet, ja, til og med fra gode gjerninger, slik at intet distraherer oss fra vårt fokus på Guds virke i vårt liv. Derved blir vi friere, mer kreative, mer utholdende i vårt engasjement både i kirken og i verden.

Hvorfor ikke bruke en stund i stillhet til å reflektere over tankene i denne folder et par ganger i løpet av uken før din lørdagsretrett? Det ville være en egnet forberedelse, som vil gjøre dagen mer givende.

Programm for lørdagsretretten er i høy grad overlatt deltakerne selv.

09.30   Velkomst og orientering om hus, kapell og program, som begynner med LAUDES, kirkens morgenbønn.

Deretter innbys deltakerne til å gi hverandre STILLHETEN, som gave for dagen, siden ingen ønsker å forstyrre andres samtale med Gud.

Det blir noen korte innledninger som impulser til meditasjon, i løpet av dagen.

Hele tiden velger en selv å sitte i kapellet eller leserommet, i godstolen ved et vindu eller gå en frisk tur langs elven. Te/kaffe/saft/kjeks/frukt er lagt frem til selvforsyning.

12.30 blir det en stund til TILBEDELSE av det utstilte Hellige Sakrament, men ikke messe.

13.00  blir det servert et varmt måltid, som inntas i stillhet. Deretter en rolig stund.

Maristpatrene blir til disposisjon for individuelle samtaler om bønn, for alle som ønsker det.

Dagen avsluttes med VESPER, kirkens aftenbønn og velsignelse.

16.30   Takk for følge! Deltakere som ikke må haste av gårde, er innbudt til en rolig samtale over en kopp kaffe/te før de drar.

Påmelding senest mandagen før til:

Maristene, Kroken 15, 1466 Strømmen.

Tlf: 63 81 93 76

e-post: maristene@katolsk.no

Kontingent for lørdagsretretten er kr. 150.

Maristua har plass til 5 personer på retrett.



TOG: Ta lokaltog L1 til SAGDALEN. Gå langs plattformen mot øst (retning Lillestrøm) og opp trappen. Følg Engstien ned bakken, kryss Stalsbergenga og følg gangstien ca. 30 m til hageporten.

BUSS: Ta buss 100, 110 eller 380 til JENSEBERGET. Gå på fortauet retning Strømmen og ta gangstien mellom støyskjermen og hus nr. 152. Bruk hageporten.