Juli 2020

Publiseringsdato: Jul 01, 2020 8:40:18 AM

«De som stiftet maristene (Marcellin Champagnat, Jeanne Marie Chavoin og Jean-Claude Colin) innså at Maria slett ikke ønsker å være opphøyet og på avstand, men at hun er en kvinne som vil være sammen med oss og arbeider med oss, en kvinne som vil forlater pidestall og trone for å være vår følgesvenn. Hun venter ikke på at vi henvender oss til henne, men selv tar initiativet i en utrettelig innsats for å bygge Guds Rike blant oss».

Romuald Gibson, fms – maristskolebroder, New Zealand, 1984

Hvor ofte har vi måttet forklare for ikke-katolske venner at vi ber Maria om å gå i forbønn for oss, at vi ikke ber til henne, og slett ikke tilber henne, slik noen kan finne på å spørre? Det blir litt slitsomt i lengden, og verre blir det noen av våre nye innvandre-trosfeller (med foreløpig dårlig norsk) sliter med preposisjonen ‘til’, og svarer at det gjør de så gjerne.

Denne juli måned gir oss god anledning til bønn. Når vi følger med på nyhetene, ser vi mye å be Gud om. Det gjør vi også under hver søndagsmesse. Det er bestandig ulike saker som nevnes i Kveldsnytt som kan tilføyes hver enkeltes aftenbønn. Men forbønn som uttrykk for nestekjærlighet har flere sider.

Tradisjonelt har vi katolikker bedt Maria gå i forbønn for oss syndere, nå og i vår dødstime, delvis fordi det føltes litt uærbødig å be Frelseren selv, kongenes konge, om hjelp med de hverdagslige og verdslige ting. I nyere tid er alt blitt alminneliggjort, og færre føler behov lenger for å be Maria be på vegne av oss.

Hva gjør vi marister? Vi fokusere på evangeliene og Johannes beretning om bryllupet i Kana. Jesus gjør ikke sitt første under eller tegn fordi det finnes er problem, et menneskelig behov. Han gjør det fordi hans mor tar initiativet og instruerer de ansvarlige om å gjøre som hennes sønn ville si.

Vi tror at Maria har hatt et ord med i Guds kall til oss å leve ut i fra marist spiritualitet. Da er det ikke så mye et spørsmål om at hun skal be på vegne av oss, som et kall til å be henne om å be med oss. Vi får åpne våre øyne for verdens mange problemer og ber henne slutte seg til oss, be Gud ta imot vår velmente nestekjærlighets bønn for våre lidende medmennesker.

Eller har jeg likevel fått alt bakvendt? At egentlig er det Maria som innbyr oss til å slutte oss til hennes rekke av bønneintensjoner og åpne våre hjerter og øyne for all verdens elendighet. I følge med henne kan vi være modige og våge å se problemer som er urovekkende for enhver, og som vi helst ville forbli uvitende om. Sammen med henne i bønn om Guds nåde for en skadet verden kan vi få mot til endring og en omprioritering av våre ønsker og krav. Dette er den omvendelse som pave Frans snakker om og åpner for en ny evangelisering.

Da er vi på gli inn i Marias engasjement i å berede veien for Guds Rikes komme.

Rory Mulligan, sm

Fester og søndager:

03 Apostelen Thomas

05 14.søn A, Ev: Mt 11,25-30 (Kom alle som sliter, … mitt åk er godt å bære.)

08 Hl Sunniva

10 Hl Knut (Danmark vernehelgen)

11 Hl Benedikt (en av Europas vernehelgener)

12 15.søn A, Ev: Mt.13 1-9 (Hvetekorn faller 4 ulike steder)

13 Hl Henrik (Finlands vernehelen)

16 Jomfru Maria av Karmelberget

19 16.søn A, Ev: Mt.13 24-30 (Ugress blant korn)

20 Hl Thorlákr (Islands vernehelgen)

22 Hl Maria Magdalena

23 Birgitta av Vadstena (en av Europas vernehelgener)

25 Apostelen Jakob (Compostela)

26 17.søn A, Ev: Mt 13,44-46 (Perlen av stor verdi)

28 Hl Marta

29 OLAV den hellige, Norges vernehelgen

31 Hl Ignatius av Loyola

Forslag til forbønn:

· At Gud må trøste og styrke alle som er blitt rammet av Covid-19-pandemien: de syke, de avdødes pårørende, leger, sykepleiere og andre omsorgspersoner.

· At Gud må velsigne all rettferdige innsats for å rette opp økonomien der hvor pandemien har ført til økt fattigdom.