De Familie de Fourneau

Een gravin van Kruikenburg - The Princess Marie of Taxis

Alternative Title Maria Anna van Berchem, Countess of Crykenborch, x Philippe Theodore de Fourneau

Bowes Museum, Barnard Castle

Attributed to Flemish School; Previously attributed to school of Anthony van Dyck, (Flemish painter, 1599-1641, active in England);

Earliest Date possibly about 1650

Latest Date possibly about 1670

Description

The sitter in this portrait belonged to the Antwerp branch of the Italian family that developed the first postal system in Europe. Previously identified as Maria de Tassis, she is more likely to be her daughter, Maria Anna van Berchem. Her black dress, with embroidered underskirt, low collar and puffed sleeves of white lace, corresponds to the Flemish fashions of the 1660s. The lace, however, is Venetian.


Maria Anna became Countess of Crykenborch on her marriage to Philippe Theodore de Fourneau in 1653. She died in child-birth in 1663. 

De Familie de Fourneau de Cruquembourg  (ESDB 2010/1)


De kinderen van graaf Theobald de Lichtervelde, zelf zoon van graaf Kamiel E.K.G. de Lichtervelde en van Pauline Albertine Marie Ghislaine gravin de Fourneau de Cruquenbourg, droegen het familiearchief van de familie de Fourneau over aan het Algemeen Rijksarchief te Brussel. Mevr. Ernestine Lejour inventarieerde deze en liet hiervan in 1949 haar Inventaire des archives de la famille de Fourneau de Cruquembourg verschijnen. Zie E. LEJOUR, Inventaire des archives de la famille de Fourneau de Cuquembourg.


Dank zij haar alliantie met de familie de Ghin, zelf erfgenamen van de t’ Serclaes, verwierven de Fourneau’s de heerlijkheid Kruikenburg die zich uitstrekte over de dorpen Wambeek, Sint-Katharina-Lombeek en Ternat. Via de familie Franchois verkregen ze de heerlijkheden in Wodecq en Everbeek, via de Berchems

goederen in Ranst en Kampenhout, via de Linsmeau de heerlijk-heden Golart (in Marilles, Noduwez en Piétrain) en Zuurbemde (in Glabbeek-Zuurbemde). Zelf verwierven de Fourneau’s in de 17de eeuw de heerlijkheid Sint-Ulriks-Kapelle en een groot domein in Vichte. Aan de vooravond van de Franse revolutie kon Henri-Théodore-Philippe de Fourneau († Parijs 15 maart 1814) zich noemen: graaf van Kruikenburg, baron van Sint-Ulriks-Kapelle en van het H.Roomse-Rijk, kamerheer van Zijne Keizerlijke en Koninklijke Majesteit, eerste erfmaarschalk van Vlaanderen, heer van Wambeek, Sint-Katharina-Lombeek, Ternat, Sint-Ulriks-Kapelle, Kampenhout, Berchem, Ranst, Vichte, Wodecq, Everbeek enz.

Zie ook :  T. POODT, Geschiedenis van Ternath, Brussel, 1890, p. 123-179; F. VERDOODT, ‘Edele Pajottenlandse Geslachten’, in Eigen Heem. Tweemaandelijks tijdschrift voor geschiedenis en folklore in West-Brabant,1(1970), p. 24-28.

De familie Fourneau is afkomstig uit Normandië. Op hun grafsteen die was gelegen midden in het hoogkoor van de Sint-Gertrudiskerk in Ternat kon men lezen: Hier liggen begraeven die Edelen ende Vrome, Heer Charles de Fourneua, sone van heer Simon de Fourneau, riddere ende van Vrouwe Marie de Baillet in syn leven heer van Cruyckenbourg, Wambeek ende Ternat, die sterft den XIII januari MDCXIII oudt synde LXXII jaren ende die edele ende wel geboren vrouwe Marie van Gyn, dochter van heer Jan van Gyn ende van vrouwe Catherine t’ Serclaes in haar leven vrouwe derselver plaetsen ende sterft den XVIII decembris MDCV, oudt synde LV jaren. Bidt voor de Sielen.

Horum major et secundus natus fi lii hoc monumentum sepulchri moesti posuere an 1613 mense junio. Het betrof een steen in arduin 9 voet lang en 5 voet breed en 4 voet hoog. Deze grafsteen was getooid met twee liggende fi guren links Charles de Fourneau, rechts Marie de Gyn met links onder elkaar de kwartieren:

Fourneau Baillet, Lannoy en Vrechem en rechts Ghyn, t’ Serclaes, Berchem en Van der Reyt. (Zie J. LE ROY, Grand théâtre sacré et profane du duché de

Stamboom

I. Edouard Fourneau, schenker van hertog Filpis de Goede (17 dec. 1450), † slag bij Nancy 5 jan. 1477; huwde met Jeanne de Leononcourt. Ouders van:

II. Jean Fourneau, kamerheer van hertog Karel de Stoute; huwde met Anne Marguerite de Lannoy, dochter van de heer van Molembaix.

Ouders van:

III. Simon Fourneau, raadsheer van keizer Karel, nam deel aan de belegering van Tunis, ontving de ridderslag, † 1554, huwde (huwelijkscontract verleden te Tortequesne 13 juni 1530) met Marie de Baillet, † 1541, dochter van Roland, heer van Tortequesne (nabij Douai) en van Cathaerina van Vreckem; beiden begraven

in de kerk van de Zavel in Brussel. Ouders van :

IV. Charles Fourneau, heer van Kruikenburg caus uxoris na een lang proces met o.a. zijn schoonzus Lucrèce de Ghin vrouw van François de Quércy, † 13 jan. 1613, 72 jaar oud; huwde op 20 augustus 1562 met Marie de Ghi(j)n, vrouwe van Kruikenburg, † 18 dec. 1605, 55 jaar oud, beiden begraven in Ternat: de tekst van haar grafsteen luidde: Cy gist dame Anne van der Tommen, fi lle de Louis van der Tommen, escuyer, seigneur d’Oplinter, Linden, Wiltsele, femme de messire Jean de Fourneau, chevalier, seigneur de Cruyckenborch, Wambeke, Lombeke et Ter Nath, que trépasa le 17e jour de septembre 1632.

Ouders van 13 kinderen:

1. Jean de Fourneau, schepen, tresorier en burgemeester van Brussel in 1636, tot ridder geslagen op 8 april 1620, † 20 juli 1649 en begraven in Ternat, bij testament dd. 20 april 1649 te Brussel stelde hij tot zijn universeel erfgenaam zijn enige zoon aan, en bij het overlijden van deze zijn neef Philippe François de Fourneau. Jean de Fourneau huwde Everberq (Henegou-wen) 22 januari 1587 Jeanne Franchois, dochter van Antoine François, heer van Wodecq en van Louise du Jardin; Jan huwde een tweede maal huwelijkscontract te Gent 1 maart 1605) met Josine de Vriendt, dochter van Maximiliaan de Vriendt, secretaris van de stad Gent en van Josine Vyts, zij † 16 juli 1609; Jean huwde een derde maal per contract 16 juni 1610

met Anna van der Thommen, † Brussel 17 september 1632 en werd begraven in de Sint-Niklaaskerk ( Jean de Fourneau en zijn vierde echtgenote staan afgebeeld op een glasraam rechts in het koor met als opschrift:Messire Jan de Fourneau, chevalier, seigneur de Crukenbourg, de Wambeke, Lombeke, Ternat, etc. et Dame Barbe Vande-reycken, dame des ditz lieuz, son épouse l’an 1643) zij was weduwe van Karel, heer van Huldenberg, dochter van Lodewijk, heer van Linden, Wilsele. Jean sloot een vierde huwelijk bij contract dd. 5 juni 1635 met Barbara van der Eycken, dochter van Joost, heer van Rivieren onder Ganshoren en van Barbara de Mol. Zij testeerde 14 september 1649 en † 19 sept. 1649 en begraven in Ternat.6(M. FORRIER, ‘de Fourneau de Cruquembourg, de Orde in het bloed …’, in De Orde van Malta inde Zuidelijke Nederlanden (12de-18de eeuw), Brussel, 1993, p.)

Uit zijn eerste huwelijk had Jean :

a. Charles Antoine de Fourneau, heer van Wodecq, Everbecq en van Kruikenburg, Maltezerridder † 26 okt. 1659 en begraven in Ternat.

Uit het tweede huwelijk van Jean werden geboren:

b. Maximilienne de Fourneau, annuntiate te Brugge, ° 1607,

geprofest 2 juli 1629.

c. Anne de Fourneau, † 15 jaar oud en begraven bij de domi-

nicanen in Gent.

2. Théodore de Fourneau, volgt onder V.

3. Cathérine de Fourneau, † 4 mei 1648; huwde volgens huwelijkscontract te Brussel verleden 9 juli 1587 met Charles de Lalaing Lalaing, heer van Zandbergen, ridder, † 2 april 1632, zoon vanJacques de Lalaing en van Marie d’Enghien.

4. Charles de Fourneau, broeder-ridder van de Orde van Malta, 7 april 1587, gedoopt te Brussel in Sint-Goedele, † Malta mei 1593; ter nagedachtenis werd in de kerk van Ternat een glasraam geplaatst 7.

5. Marie de Fourneau, huwde bij contract 28 november 1590 met Jean Villain, heer van Verlaine, schepen van Durbuy, zoon van Nicolas de Vilhain.

6. Marguerithe de Fourneau, huwde bij contract 11 juli 1607 met don Augusto Samaniego, edelknaap van aartshertog Albrecht, zoon van don Juan en dona Beatrix de Fries y Bracamonte.

7. Charlotte de Fourneau, huwde Felix Majone, kapitein in dienst van de Spaanse koning. Zij legateerde al haar goederen op 13 juni 1634 aan haar echtgenoot.

8. Jacques de Fourneau, kapitein van 200 Waalse garden, werd onthoofd in Brussel op 19 juni 1605.

9. Adrien de Fourneau, heer van Habbeke, kanunnik eerst te Bergen-op-Zoom, nadien te Nijvel (1607), later prior van het kapittel, † 22 maart 1654 en werd begraven in Ternat. Hij deed op 10 mei 1618 afstand van zijn goederen in voordeel van zijn broer Theodoor.

10. Anne de Fourneau, huwde Jan Pasteels, heer van Oplinter. Zij legateerde al haar goederen op 1 juli 1635 aan haar nichten Anne en Françoise de Lalain, dochters van haar zus Cathérine, vrouw van Charles de Lalaing.

11. François de Fourneau, augustijnerkanunnik in Groenendaal, begraven in Leuven.

12. Lucrèce Scholastique de Fourneau, achtereenvolgens priorin, novicenmeesteres; was 50 jaar oud toen ze op 18 mei 1641 tot abdis van Groot-Bijgaarden werd verkozen, 14 maart 1664, 74 jaar oud; schonk aan haar abdij nieuwe statuten op 15 september 1651 goedgekeurd door aartsbisschop Boonen 8.

13. Evrard de Fourneau, heer van Habbeke, testeerde 19 juli 1660 in voordeel van zijn neef Henri François de Fourneau, zoon van zijn broer Theodoor, † 21 juli 1660 en begraven in Ternat.

V. Théodore de Fourneau, licentiaat in de rechten, schepen van Brussel 1597-1599, onderkanselier in de Raad van Brabant, heer van Sint-Ulriks-Kapelle 20 oktober 1617 gekocht van Philippe d’Espinoy, †

14 feb. 1634 en begraven in de kerk van Ternat9; huwde bij contract te Brussel 25september 1598 met Maria Maes, dochter van Filips Maes, heer van Bodegem en Oppem, griffier van de Staten van Brabant, en van Francisca de Foccant; bij contract dd. 28 juni 1605 huwde Theodoor met Anna Perremans, weduwe van Jan van Zuene, ontvanger van Brabant, dochter van Gillis Perremans, secretaris van de Raad van Brabant en van Anna van Aelst, zij testeerde 3 juni 1608 en 3 januari 1612 waarbij zij haar goederen aan haar man naliet. Bij contract 26 december 1618 hertrouwde Theodoor in Mechelen met Joanna de Rovelasca, † augustus 1628, vrouwe van Ranst en Milegem, weduwe van Jacob de Varick, raadsheer inde Hoge Raad van Mechelen, dochter van Jacob de Rovelasca en van Isabella van Kesselt Theodoor trouwde een vierde maal bij contract in Aken gesloten 28 oktober 1630 met Elisabeth Berhout vrouwe van Vranckenborg weduwe van Frans de Merode.

Uit het huwelijk de Fourenau-Maes werd geboren:

VI. Philippe François de Fourneau, graaf van Kruikenburg (1662), baron van het H.Roomse Rijk 1643 en van Sint-Ulriks-Kapelle 1650, † 18 maart 1666 en begraven in Ternat; huwde bij contract voor de schepenen van Antwerpen 20 april 1629 met Isabelle van Berchem, dochter van Hendrik van Berchem en van Isabella de Rovelasca, een dochter van een broer van de derde vrouw van zijn vader Jeanne de Rovalesca. Uit deze echt werden 10 kinderen geboren:

Philips Theodore, volgt onder VII.

1. Henri François de Fourneau, baron van Sint-Ulriks-Kapelle, † 1 januari 1723 en werd de 3de begraven in Ternat; huwde bij contract dd. 5 augustus 1673 Catherine Françoise de 9 Een grafsteen aan de buitenzijde van de kerk van Sint-Ulriks-Kapelle draagt als opschrift: Icy gist Messire Theodore de Fourneau, Chlr., seir. de la

Chapelle, Ranst, etc. fils de Charles, ecuyer, seignr. de Cruyckenbourg. Omgeven met de kwartieren Fourneau, Lannoy, Baillet, Vreckem, Ghyn, Behem, t’ Serclaes en van der Ryt.

...

Gheuzere, ° gedoopt te Gent in de St.-Michielskerk 30 maart 1634, dochter van Gerard de Gheusere en van Joanna van der Gucht. Hij hertrouwde nadien met dona Anna Genoveva Dorothea de Sarasa, weduwe van don Philippe de Ximenes;

uit dit huwelijk werd geboren:

2. Anne Angeline Henriette Albertine de Fourneau, gedoopt te Gent in de St.-Michielskerk 13 juni 1678, † 1715; zij huwde te Gent 20 augustus 1695 met haar volle kozijn Philippe François de Fourneau en na diens overlijden te Brussel 26 september 1710 met Jean Jacques, markies van Athlone (17 september 1735), zoon van Willem Devenish en Eleonora O’Coonor.

3. Charles de Fourneau, kanunnik in Antwerpen, † aldaar 13 januari 1693.

4. Barbara Jacoba de Fourneau, † 19 februari 1705 z.n. en werd begraven in Kampenhout; huwde te Brussel 16 september 1682 met Henri Philippe de Steenhuys, baron van Bekensteyn enz, °Bekenstein 16 oktober 1635, † kasteel te Hernen 1 oktober 1690.

5. Catherine Anne de Fourneau, testeerde 21 februari 1705, † Wildere 13 juni 1706.

6. Evrard de Fourneau, ° Brussel en gedoopt in de Sint-Niklaaskerk 30 juni 1641, broeder-ridder van Malta 1655, geprofest 1 november 1665, commandant van Villedieu (Normandië) en Kaster (Vlaanderen), grootmeester van de Maltaorde 25 juli 1690. Hij verkreeg van zijn familie 25 april 1664 een levenslang pensioen op voorwaarde afstand te doen van zijn erfdeel.

7. François Philippe de Fourneau, ° Brussel en gedoopt in de Sint-Niklaaskerk, kapelaan in de kerk van Bouchout, kanunnik in het Sint-Servaaskapittel te Maastricht, testeerde 21 februari 1697 en † Wildere 24 februari 1697. 

8. Ignatius de Fourneau, kapitein van 100 kurassiers (1674), sergeant-majoor (1687) enz., gewond bij het beleg van Mons, streed mee te Neerwinden 29 juli 1693), testeerde 9 mei 1704 en nog hetzelfde jaar.

9. Elisabeth de Fourneau, vrouwe van Wambeke, † Wildere 4 november 1722, 73 jaar oud.

10. Marie Antoinette de Fourneau, † september 1666.


VII. Philippe Theodore de Fourneau, † Wildere 16 maart 1701, edelknaap aan het Spaanse hof, ridder van Sint-Jacob van Compostella 1624, deed zijn geloften in het Augustijnerklooster in Brussel 17 mei 1626, vergezelde de landvoogd Don Ferdinand op verschillende krijgstochten, baron van het H.Roomse Rijk (7 juli 1643) en

van Sint-Ulriks-Kapelle (14 maart 1650), van Wodecq en Everbecq (1671), lid van de Staten van Brabant (8 augustus 1652), graaf van Kruikenburg (23 oktober 1662, verhef 9 januari 1663); huwde te Antwerpen 23 april 1653 (na dispensatie uit Rome) met Marie Anne de Berchem, begraven te Berchem, dochter van Hendrik de

Berchem en van Marie de Tassis; waarmee hij 5 kinderen had:

1. Philippe François de Fourneau, volgt onder VIII.

2. Théodore Henri Joseph de Fourneau, heer van Wodecq, vaandrig 1681, kapitein 1688, luitenant-kolonel van een regiment kurassiers 1702, enz. † Ternat 24 maart 1724. Bij testament dd.17 maart 1689 legateerde hij al zijn goederen aan zijn broer Philippe François de Fourneau.

3. Carolus Antonius de Fourneau, geb. 23 december 1658, †Brussel 28 februari 1729 en begraven in Ternat 1 maart 1729. Ridder in de orde van Malta 1 mei 1666 mits dispensatie van de grootmeester Nicolas Lotener, vaandrig in het regiment van zijn oom Ignace de Fourneau 1678 legde geloften af in de orde van Malta 13 november 1681. algemeen afgezant van de orde in de Nederlanden en het prinsbisdom Luik 4 maart 1683, grootprior van Champagne. Hij had een natuurlijke dochter :

a. Catherine Antoinette de Fourneau, † Ternat 28 november 1766, die huwde in Brussel in de St.-Catharinakerk op 12 april 1717 met Sebastiaan de Heze, griffier in Ternat, † Ternat 23 december 1752; zoon René de Heze, drossaard van Ternat en van Anna Maria de Koninck, waarvan afstammelingen ( J. DE RIDDER, ‘Nogmaals het kasteel “De Mot”, in Sint-Gertudisblad. Drie-maandelijks tijdschrift van de cultuur- en heemkring Sint-Gertrudis Ternat,19 (1995), p. 6-13; I. D’HOE, ‘Wie bouwde het kasteel De Mot ?’, in ID., 30)

4. Florent Romain de Fourneau, gesneuveld te Ekeren 30 juni 1703

5. Barbara Antonia de Fourneau, † 1726, gehuwd met Georges de Steenhuys, heer van Aerdt, zoon van Godfried van Steenhuys en van Theodora Vygh.


VIII. Philippe François de Fourneau, graaf van Kruikenburg, baron van St.-Ulriks-Kapelle en van het H.Roomse Rijk, heer van o.a. Berchem, Ranst, Millegem en Vichte, eerste erfmaarschalk van Vlaanderen, kapitein van een bende ruiterij 1676, lid van de Staten van Brabant 1697, gedoopt in Berchem 14 september 1655, †Brussel 31 december 1706; huwde met pauselijke dispensatie te Gent 20 augustus 1693 met zijn volle nicht Anne Angeline Henriette Albertine de Fourneau; zij waren ouders van vier kinderen:

1. Philippe Theodore François de Fourneau, volgt onder IX.

2. Henri Theodore de Fourneau, † 14 mei 1761 en begaven in Ternat

3. Angeline Marie Henriette Josephe de Fourneau, † 27 augustus 1728 en begraven in Ternat

4. Isabelle Catherine de Fourneau; huwde 28 mei 1729 met Albert Joseph de Rifflart, markies van Ittre, zoon van Leopold de Riffl art en van Dorothea Charlotte de Vooght.


IX. Philippe Théodore François de Fourneau, graf van Kruikenburg, baron van St.-Ulriks-Kapelle enz. bij verhef van 18 februari 1707, erfmaarschalk van Vlaanderen, lid van de Staten van Braabant mei 1724, gedoopt Brussel inde Sint-Niklaaskerk 23 september 1696,† 30 mei 1724 en begraven in Ternat, huwde te Mechelen 21 februari 1716 met Marie Thérèse Caroline de Brouckhoven, † Brussel (Finistère-parochie) 7 april 1763, dochter van Jan van Brouchoven, graaf van Bergeik en van Livina Maria de Beer. Zij hertrouwde in 1731 met André, graaf de Licques, die † Mechelen 8 oktober 1752 ouders van:

1. Henri Joseph Philippe Ghislain de Fourneau, volgt onder X.

2. Jean Baptiste François Ghislain de Fourneau, vandrig van een regiment Waalse garden in dienst van Spanje (1741), gedoopt Mechelen Sint-Pieter 4 oktober 1718, † Brussel 2 januari 1783 en begraven in Ternat.

3. Philippe François Joseph Ghislain de Fourneau, ridder van Malta 31 maart 1724, geprofest 1765, commandeur in Auxerre1770, gezant van de Maltezerorde in de Nederlanden 1773, kamerher (1743) van en vervolgens gevolmachtigd minister in Frankrijk voor de Palts 1768, ° Mechelen (St.-Paulus) 23 september 1720, † Brussel 17 november 1775 en begraven in Ternat. In zijn testament van 7 februari 1775 bestemde hij een deel van zijn erfenis voor de armen van Ternat.

4. Anne Henriette Ghislaine de Fourneau, ° Mechelen (St.-Pieter) 21 augustus 1722, † ongehuwd Brussel 8 november 1782 en begraven in Ternat, testeerde 18 mei 1782.

5. François Xavier Jsoeph Ghislain de Fourneau, broeder-ridder van Malta, cadet-vaandrig bij de Waalse garden, † Calliouse (Zd-Frankrijk) 18 november 1741.


X. Henri Joseph Philippe Ghislain de Fourneau, graaf van Kruikenburg enz. 2 december 1724, ° Mechelen (St.-Pieter) 9 september 1717, † Brussel 11 februari 1786, huwde Brussel (St.-Jacob) 8 oktober 1759 met Anne Léopoldine, gravin de Chanclos, hofdame van de gouvernante Marie-Christine, †Brussel 16 juli 1792, dochter van Charles Urbain, graff de Chanclos, lid van de Staten van Namen en van MArie Ludwine du Bost d’Esch; ouders van:

1. Henri Joseph Philippe Ghislain de Fourneau, volgt onder X.

2. Jean Baptiste François Ghislain de Fourneau, vandrig van een regiment Waalse gardden in dienst van Spanje (1741), gedoopt Mechelen Sint-Pieter 4 oktober 1718, † Brussel 2 januari 1783 en begraven in Ternat.

3. Philippe François Joseph Ghislain de Fourneau, ridder van Malta 31 maart 1724, geprofest 1765, commandeur in Auxerre 1770, gezant van de Maltezerorde in de Nederlanden 1773, kamerheer (1743) van en vervolgens gevolmachtigd minister in Frankrijk voor de Palts 1768, ° Mechelen (St.-Paulus) 23 september 1720, † Brussel 17 november 1775 en begraven in Ternat. In zijn testament van 7 februari 1775 bestemde hij een deel van zijn erfenis voor de armen van Ternat.

4. Anne Henriette Ghislaine de Fourneau, ° Mechelen (St.-Pieter)

21 augustus 1722, † ongehuwd Brussel 8 november 1782 en

begraven in Ternat, testeerde 18 mei 1782.

5. François Xavier Jsoeph Ghislain de Fourneau, broeder-ridder

van Malta, cadet-vaandrig bij de Waalse garden, † Calliouse

(Zd-Frankrijk) 18 november 1741.


X. Henri Joseph Philippe Ghislain de Fourneau, graaf van Kruikenburg enz. 2 december 1724, ° Mechelen (St.-Pieter) 9 september 1717, † Brussel 11 februari 1786, huwde Brussel (St.-Jacob) 8 oktober 1759 met Anne Léopoldine, gravin de Chanclos, hofdame van de gouvernante Marie-Christine, †Brussel 16 juli 1792, dochter van Charles Urbain, graff de Chanclos, lid van de Staten van Namen en van MArie Ludwine du Bost d’Esch; ouders van:

1. Henri Théodore Philippe Ghislain de Fourneau, volgt onder XI.

2. Marie Thérèse Ghislaine de Fourneau, kanunnikes van St.-Waudrui te Bergen 1785, ° Brussel (St.-Niklaas) 8 november 1760, † Moulbaix 6 oktober 1816; huwde te Bergen 9 juni 1788 met François Marie Antoine Christian, markies de Chasteler, lid van de Staten van Hengouwen, kamerheer van koning Willem I, ° 24 september 1756 en † Moulbaix 30 augustus 1820.


XI. Henri Théodore Philippe Ghislain de Fourneau, graaf van Kruikenburg enz., kamerheer van keizer Jozef II, ° Brussel (St.-Niklaas) 8 november 1760, † Parijs 15 maart 1814; huwde Brussel (contract 15 juli 1784) 20 juli 1784 met Thérèse, gravin von Waldstein, kanunnikes van St.-Waudrui in Bergen, ° Wenen (St.-Stephanus) 6 januari 1767, † Wenen, dochter van Emmanuel Philibert, graaf von Waldstein en van Marie Anne, prinses van Lichtenstein; ouders van:

1. Henri Joseph Philippe Ghislain de Fourneau, volgt onder XII..

2. Victor Baucis Louis Engelbert de Fourneau, streed o.a. in Friedland, Regensburg, Wagram, in Rusland aan de Moskova, Hennau, kruis van het Franse erelegioen, uiteindelijk luitenant generaal in het Belgisch leger, ° Brussel (St.-Niklaas) 15 januari 1788, † Brussel (parochie St.-Goedele) 1 november 1855 en begraven in Ternat.


XII. Henri Joseph Philippe Ghislain de Fourneau, graaf van Kruikenburg, vleugeladjudant van de prins van Oranje, de latere Willem II, luitenant-generaal in het leger der Nederlanden, † Brussel 13 februari 1861 en begraven in Ternat; huwde 1823 met Eulalie Thérèse Alexandrine de Festraets, dochter van Lodewijk Jan Frans Maria,heer van Zuurbempde van Josephine van der Fosse, ° Brussel 15 messiodor jaar VIII, † Ternat 11 september 1874; ouders van 

1. Louis Henri Joseph Ghislain, graaf de Fourneau, kapiteincommandant van het 2de regiment lansiers, ° Brussel 21 februari 1824, † Brussel 2 mei 1890.

2. François Edmond Felix Ghislain, baron de Fourneau, ° Brussel 27 januari 1825, †Glabbeek-Zuurbemde 27 oktober 1880 bij de jacht. 

047-64_Familiefonds_Fourneau_2010.indd 60 15/03/2010 8:59:01 Het Familiefonds de Fourneau de Cruquembourg 61

De dreef van Ternat leidt van het Kasteel Kruikenburg naar de Sint-Gertrudis kerk in Ternat.

3. Marie Josèphe Ghislaine de Fourneau, ° Brussel 2 november 1827.

4. Alexandrine Thérèse Ghislaine de Fourneau, kloosterzuster in de congregatie van het H.Hart in Sint-Pieters-Jette 9 augustus 1864, ° Brussel 28 november 1829..

5. Sophie Charlotte Ghislaine de Fourneau, ° Aken 22 maart 1834; huwde te Brussel 30 mei 1853 met Philippe Benoit Adelin Marie Ghislain Powis de Tenbossche.

6. Victor Théodore Ghislain de Fourneau, ° Aken 25 juli 1837.

7. Pauline Albertine Marie Chislaine de Fourneau, huwde in Brussel 1 mei 1866 met Camille Emmanuel Charles Ghislain, graaf de Lichtervelde, ° Gent 24 maart 1824, † Ternat 1901 en er begraven, zoon van Théodore de Lichtervelde en van Clementine de Kerckhove d’Ousselghem. Hij was weduwnaar van Elfrida de Vaernewyck d’Angest. Uit het huwelijk de Lichtervelde-de Fourneau werden geboren:

a. Théobald de Lichtervelde; hij verkocht het kasteel Kruikenburg in 1933 aan de Broeders van de Christelijke Scholen.

b. Albert de Lichtervelde

c. Marie de Lichtervelde


Het familiefonds de Fourneau de Cruquembourg omvat 3 kartons en 175 portefeuilles waarvan 2 in groot formaat, samen 477 nrs. De documenten gaan van de 13de tot de 20ste eeuw. Het belang van dit archief voor de geschiedenis van de heren van Kruikenburg in Ternat en voor de lokale geschiedenis van de andere dorpen steunt op het feit dat een omvangrijke reeks leen- en cijnsregisters bewaard bleven, rekeningen en eigendomstitels betreffende de bezittingen van de familie de Fourneau en haar rechtsvoorgangers in de domeinen die ze in het Ancien regime hebben bezeten...

De inventaris sluit met een index op plaats en persoonsnamen. Meer daarover op http://78.24.169.212/images/abook/books/ESDB-2010-01.pdf

Uit Eigen Schoon & De Brabander 2010 nr 1,  ... Het Familiefonds de Fourneau de Cruquembourg


Paulina Albertina de Fourneau, Gravin van Kruikenburg, en Maria Paulina de Lichtervelde 

Gravin Maria Paulina de Lichtervelde (°1869 +1934) en Dr Poodt op het doopsel van Maria Breynaert in WOI