Port de la Selva - Cadaqués (Sant Baldiri)

De vegades els recs del Cap de Creus tenen aquest aspecte.

Port de la Selva – Cadaqués per Sant Baldiri (GR-11)

Aproximació:

Per fer aquesta excursió hem d’anar a Port de la Selva i un cop allà travessem el poble direcció el port, i un cop passat anem direcció la cala Tamariua i pugem fins que s'acaba el camí asfaltat. Allà hi ha una petita placeta on podem deixar el cotxe, en diuen el Mirador perquè hi ha una vista fantàstica sobre el poble i on veiem a les muntanyes de davant el Monestir de Sant Pere de Rodes. Ja veiem cap on hem d’anar, hem d’agafar el camí forestal direcció est que va pujant suaument i ens porta al Mas Puignau, hem de seguir sempre les marques blanca i vermella del GR-11. Comencem a veure mur de paret seca durant el camí i arribem al Mas Puignau, ara abandonat, on veiem que devia haver sigut un mas important dins del paratge del Cap de Creus.

El camí

Sortim del Mas Puignau pel mateix camí i uns metres més enllà abandonem el camí forestal i agafem un sender a l'esquerra al costat d'una pineda que baixa cap a Sant Baldiri de Taballera on hi arribem en 10 minuts. Aprofitem per fer una parada i visitar el lloc.

Una vegada hem passat Sant Baldiri i pugem per l’altre cantó arribem després de passar el altre rec de Talabre al mas Paltré. Darrera d’aquest mas tenim un camí que va de sud a nord, i direcció nord ens porta a la platja de Taballera.

Hi ha un altre camí que surt perpendicular a aquest que ens porta al cap de uns 100 metres a un pla on hi ha el mas Vell actualment en ruïnes.

El camí correcte es aquest, encara que recordo que una vegada amb el Centre Excursionista de Llançà vam anar a passar per la platja de Taballera i després vam remuntar la ribera per arribar altre cop al mas Vell. Es una volta més llarga però així visitem la platja de Taballera que sempre val la pena. Només es pot remuntar la ribera en època seca, si baixa aigua es impossible passar-hi.

Una vegada som al pla del mas Vell tenim una bona vista on veiem el mas Alfarés també en ruïnes i al fons a l'altre costat de la vall el mas Birba, un dels pocs que encara estan habitats.

Busquem un petit sender a la dreta que puja suaument . Al cap de poc el camí s'eixampla i fem un tram d’una antiga carrerada, ho sabem perquè a la nostra esquerra hi ha un mur que es conserva força bé. Aquest mur té la curiositat de les pedres de sobre que son molt grosses i col·locades verticalment.

Al cap de 15 minuts arribem a un altre planer on hi ha uns grans pins alineats i que sempre els hem de tenir com a referència ja que es veuen des de bona part del Cap de Creus. Aquí hi ha una cruïlla de 4 camins. Trobarem un panell indicador en un poste que ens indica les direccions d’aquesta cruïlla. En el nostre cas nosaltres hem d’agafar el camí que baixa a la nostra esquerra.

Baixem una mica durant el primer tram i després el camí es converteix en un camí una mica més ample i planer, sembla un camí antic perquè esta fet sobre mur de pedra seca, segurament hi devien passar bestiar, cavalls i carros. Aquest camí unia els masos de la zona de Sant Baldiri amb Cadaqués. Durant gairebé una hora farem aquest camí que es molt agradable de caminar. No es un camí recte ja que va voltant la muntanya i per tant va fins al fons del rec i torna a voltar la muntanya per la mateixa cota. Al mapa es veu molt bé com va voltant. Curiosament aquest camí en aquest tram va per sota del camí GR-92 encara que aquest és més aeri i uns 100 metres més amunt.

Poc després ja hem donat la volta a la muntanya negra i sortim davant del mar a uns 250 metres d’altura. Veiem tot el cap de Creus i Port Lligat, i Cadaqués a sota nostra. Anem seguint avall direcció Cadaqués i uns 200 metres més avall el camí s’ajunta amb el GR-92 que baixa de la Muntanya Negra i va també cap a Cadaqués.

A partir d'aquí anirem baixant uns 150 metres de cota fins al centre de Cadaqués, el darrer tram anem paral·lels a la carretera, i a poc a poc anem entrant al poble per l'oest.

MAPA: