Alberada 2013

XXIX Alberada : Cantallops – Requesens

Itinerari

Comencem aquesta excursió des de la plaça de Cantallops. Sortim de la plaça direcció nord per la pista que puja a Requesens. Al cap de poc, veiem a l'esquerra una placa en un mas que ens indica que allà hi feu estades el compositor Eduard Toldrà. Al cap de poc deixem la pista i agafem un trencant a l'esquerra; aquesta pista ens portaria al coll de l'Auleda.. Passem a la vora de la gorga d'en Pere Mala, i a uns 100 metres agafem la pista de la dreta que passa a tocar les ruïnes del que havia estat un magatzem de suro. Seguim per aquesta pista, travessem un còrrec de la ribera de Torrelles i a l'esquerra trobarem la font de la Solanà, i una mica més amunt la font del Clot de la Tina. El camí es fa més estret i comença a pujar recte fins a arribar al Collet Baix, on a la dreta podrem observar el dolmen del mateix nom.

Vista de l'Empordà des del Collet Baix

Al coll passem una tanca, deixem el camí que puja cap a l'esquerra i seguim el que ens ve enfront enmig d'un alzinar, segueix a nivell fins trobar una zona empedrada anomenada el Suro de les Onze.

Després del Collet Baix entrem en un alzinar.

Aquí baixem fins a trobar el còrrec de la Verneda, el creuem, remuntem per l'altre vessant i al cap de poc arribarem a la font del veïnat de Requesens.

Veïnat de Requesens

Creuem el veïnat fins trobar la pista de baixada a Cantallops, allí un rètol del Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera ens indica el camí a seguir per arribar a la Central. S'ha de baixar a la pista per anar cap a les Pipes i la Serradora, creuarem el prat i tornarem a sortir a la pista.

El riu Anyet neix a la muntanya de Requesens, és un afluent de l'Orlina que ho és també de la Muga.

Creuarem un pont i tot seguit agafarem a l'esquerra el camí antic de Cantallops a Requesens que ressegueix la pista per sota, després la travessa i la ressegueix per sobre.

Un magnífic lloc per esmorzar

Aquí abans d'arribar a una barraca hi ha un corriol a la dreta que s'enfila per visitar el Dolmen de la Banya de Saus. Retornats al camí, el seguirem fins tornar a trobar la pista i arribar fins al coll de Madàs, allà podrem visitar a la dreta el dolmen del Coll de Madàs I. Retornem a la pista i seguim el camí que surt a l'esquerra, de darrera d'una alzina en pujada passarem pel costat del dolmen del Coll de Madàs III, i al cap de poc a la nostre esquerra trobem el dolmen del coll de Madàs II.

El castell de Requesens des del Coll de Madàs

Seguirem el camí principal que ressegueix la carena fins trobar el camí a la dreta que s'enfila i que ens portarà fins al dolmen de Coll de Gall. Seguim el camí fins trobar una camí a l'esquerra. Nosaltres baixem cap a la dreta per un camí amb escorrancs i no el deixarem fins arribar a la pista a la vora d'una granja, que ens portarà directament a Cantallops.

Vista de l'Empordà mirant cap a l'oest. En primer terme Cantallops

Els intrèpids excursionistes erem : En Jaume, en Joel, en Christian, en Jordi, en David, la Marga, en Pau, els col·legues de Colera que no fallen mai, en Lluis, en Francesc... I sempre trobes algú conegut.

Recorregut Parcial Acumulat

Cantallops 00' 0h00'

Font de la Solanà 20' 0h20'

Font del Clot de la Tina 05' 0h25'

Collet Baix 20' 0h45'

Veïnat de Requesens 25' 1h10'

La Serradora 15' 1h25'

Coll de Madàs 30' 1h55'

Dolmen de la Coma de Gall 15' 2h10'

Cantallops 35' 2h45'

Distància total : 11,500 Km

Desnivell positiu aprox. 500 m.

Els monuments que hem pogut visitar en aquesta excursió sont molts:

La Gorga d'en Pere Mala : Bassa de la riera de Torrelles on sovint hi ha un remolí que podria der la cuasa de la mort del pobre Pere.

Font de Solanà: Any 1907. El plataner es un rebrot d'un de més gros que es va cremar el 19-07-1986

Font del Clot de la Tina. Fantàstica font anterior al 1916. "El bac de les ginesteres" és una sardana que Eduard Toldrà hi va dedicar.

Dolmen del Collet Baix. S. IV a de C.

Veïnat de Requesens. Possessió del Monestir de Sant Quirze des del 844, vol dir que hi havia una església que segurament no es l'actual. La resta d'edificis del veïnat conserven encara algunes finestres medieval.

Caseta del Canal. Pertany a la petita central elèctrica entorn del 1920.

Central hidroelèctrica de les Pipes. Donava electricitat al veïnat i a la serradora.

La Serradora. Explotació forestal dels anys 50 del s.XX. S'hi feien taulons de freixe, faig, castanyer, roure i altres. Es feien també tascons de fusta per motors i per estufes.

Dolmen de la Banya de Saus. segle IV a de C.

Dolmen del Coll de Madàs I, II i III. Segles III i IV a d C.

Dolmen de Coma de Gall. Segle IV a d C

MAPA