Dolmens de Vilajuïga

Dolmens de Vilajuïga

Aproximació

Aquest itinerari proposa un recorregut pel conjunt megalític de Coma d'Infern. Aquest conjunt, datat entre el IV i II mil·leni a.C., presenta un grup molt notable de sepulcres megalítics. La seva proximitat i el fet que es trobin en un mateix paratge geogràfic, fa d'aquest indret una de les més singulars concentracions megalítiques de la comarca. Per arribar-hi cal seguir des de Vilajuïga, durant 1 km aproximadament, la carretera de Sant Pere de Rodes. Abans de passar el pont sobre la riera de Canyelles, cal deixar la carretera i agafar un camí a la dreta que segueix paral·lel a un torrent. La torrentera i el camí s'endinsen en una raconada que per la banda nord queda limitada pel vessant de la Coma de l'Infern. A la part baixa d'aquest vessant hi ha el dolmen de la Vinya del rei. Des d'aquí cal anar pujant per la carena per trobar els altres megàlits. També es pot fer aquest recorregut a la inversa. Cal, per això, seguir la carretera de Sant Pere de Rodes fins el punt on la carena de la Coma de 1'Infern incideix perpendicularment a la carretera. Des d'aquest punt, davallant sempre pel cim de la carena, anirem trobant els megàlits. El primer que trobarem si seguim aquest recorregut serà el dolmen de la Carena.

    • DOLMEN DE LA CARENA Es tracta possiblement d'un sepulcre de corredor, amb planta sensiblement rectangular. Té cinc Lloses verticals i una sola de coberta que medeix 2,65 m per 2,30 m. L'entrada està orientada al sud-oest i el material emprat és el gneis, domina pels costats sud, oest i nord.

    • DOLMEN CAIGUT I A la mateixa alçada, però a l'altre vessant, es troba aquest megàlit. Té un dels seus costats i la coberta caiguts, però amb els seus elements allí mateix. és un sepulcre de corredor, amb planta trapezoïdal.

    • DOLMEN CAIGUT II A poca distància de l'anterior i al mateix vessant, es troba aquest sepulcre de corredor. De tots els megàlits de Coma de l'Infern és el que està més malmès, ja que només resten dempeus una o dues lloses.

    • DOLMEN DE LES RUÏNES A l'altre vessant, i a continuació del dolmen de la Carena, trobem aquest megàlit. Era possiblement un sepulcre de corredor. Té sis lloses dempeus i dues de coberta. L°orientació de l'entrada és al sud-oest i el material emprat és el gneis. L'emplaçament és dominant pel sud, oest i nord.

    • DOLMEN DE LA TALAIA És de tipus galeria catalana amb planta en forma de V. Conserva cinc lloses verticals i una de coberta que medeix 2,40 m. de llargada per 1,95 m. d'amplada. El sepulcre és orientat al sud-oest i el material emprat és el gneis. La seva situació és dominant vers migdia, ponent i tramuntana.

    • DOLMEN DEL GARROLLAR És un sepulcre de corredor, amb caixa rectangular. De tots els megàlits de la Coma de l'Infern és el que ha estat més transformat per a convertir-lo en barraca. Té tres lloses verticals i una sola llosa de 3,6 m. de llargada per 2,7 m. d'amplada per coberta. L'orientació és al sud-oest i el material emprat és el gneis. La seva situació és dominant, però no tant com la dels altres sepulcres.

    • DOLMEN DE LA UINYA DEL REI Aquest megàlit és el més gran del terme de Vilajuïga i el seu emplaçament en un fondal en un lloc gens dominant, és excepcional. És un sepulcre del tipus de corredor amb planta trapezoïdal. Cinc grans lloses verticals componen la caixa, i una sola llosa de 4,15 m. de llargada per 2,95 m. d'amplada, la coberta. L'orientació de l'entrada és al sud-oest i el material emprat és el gneis.

La ruta

A uns 200 metres de la carretera on hem deixat el cotxe trobem un trencant a l'esquerra que agafem travessant un petit rec. Podríem haver continuat una mica més i pujar per l'altre costat però es una ruta circular i decidim pujar pel primer trencant.

El rec de la Coma de l'Infern

El camí comença a pujar decididament per una carrerada de uns 2 metres d'amplada. Pugem a poc a poc i anem guanyant altura. El camí està molt ben marcat com a ruta megalítica i els dólmens que trobem son de bon visitar al costat del camí.

Carrerada per on anem pujant

Al cap de 1 hora arribem a la carretera, sempre hi ha indicacions que ens mantenen informats, és una ruta molt turística i molt transitada.

Des de la carretera veiem el camí de baixada

Seguim un tram de carretera i evitem baixat per la ruta megalítica i seguim uns metres endavant. En una explanada hi ha les indicacions del camí que baixa cap a Pau. Veiem al camí sota nostre. L'agafem i anem baixant. Es un camí net de fa poc i fa de bon caminar.

Camí de baixada entre alzines

Al cap de 20 minuts la vall es tanca i girem cap a l'esquerra. Arribem a una cruïlla amb el camí que va de Pau al mas Ventós i Sant Pere de Rodes.

Vista sobre Pau, aiguamolls i golf de Roses

Nosaltres agafem a la dreta i continuem baixant, el camí es converteix en un rec que de vegades baixa de valent. A mida que ens acostem a Pau el camí se suavitza i es fa més planer. Anem voltant el poble pel canto W i al arribar a les primeres cases trobarem el camí que va de Pau a Vilajuïga. El seguim i trobem alguns xalets i després les vinyes de can Satlle (celler Espelt) que les passem per darrera.

Vinyes de Can Satlle (celler Espelt)

Voltem Vilajuïga des de lluny per darrera cantó est, direcció on tenim el cotxe. Al cap de 20 minuts més ja veiem que hi estem arribant.

MAPA