Cap de Creus

El Cap de Creus es un Parc Natural de 10.780 Ha de terra i 3.064 de mar. Va ser creat l'any 1998 i s'hi inclouen diversos pobles com Llançà, Port de la Selva, Selva de Mar, Cadaqués, Roses, Pau, Palau i Vilajuiga.

Per els nostres senders, el Cap de Creus està dividit per un cordillera central que separa la part Nord amb la part Sud. La cordillera es la formada per la Muntanya Negra 432 m, el Pení 607 m.

El nord és la part més coneguda ja que ens és la més propera. Aquí tenim Port de la Selva, Sant Baldiri de Tavallera, el Pla de Tudela, Culip, i el Cap de Creus. Passat el Cap hi ha Port Lligat. També les platges de Tamariua i Tavellera a la costa nord. Es el lloc que hem freqüentat més a peu però també amb barca des de Portbou. Hem fet viatges amb barca a cala Prona, Talabre, la Galera, el Portaló, etc.

La part Sud no és menys interessant i també hi hem anat sovint a fer algunes excursions i a conèixer la zona. Aquí destaca sobre tot Cadaqués i Roses. La zona de muntanya de la part sud és interessant per la quantitat de monuments megalític que hi ha, i la zona marítima destaca per el Cap Norfeu i les platges que donen a l'Est com són Cala Montjoi, Cala Pelosa, Cala Jóncols. A partir de la Punta Falconera les platges que donen al sud no són gaire interessants ja que tenen accés amb cotxe des de Roses i està molt urbanitzat. Des d'aquí hi ha vistes fantàstiques sobre el golf de Roses, la plana de l'Empordà i les illes Medes al fons mirant al sud.

El Cap de Creus queda tancat per l'oest per la muntanya de Sant Pere de Rodes.

A part del paisatge i les platges hi trobem molta construcció de monuments megalítics escampats per tot el cap i les construccions de pedra seca.

Dels primers destaca sobre tot el dolmen de la Creu de Cobertella i zona megalítica del llit de la Generala situat a sobre de Roses.

També hem de tenir en compte les construccions de pedra seca que encara que son més modernes també tenen molta importància perque ens ensenyen la forma de viure d'uns habitants que utilitzaven la pedra per fer marges de terrenys, feixes, i carrerades que son camins de transhumancia de bestiar.

Els Masos de Cap de Creus

Es molt interessant de coneixer els masos del Cap de Creus perque ens expliquen una forma de vida que a pesar de no ser llunyana, abans dels segle XX, és una època que ja no tornarà i cal que la mantinguem a la memòria, es la història dels nostres avis i dels nostres vesavis, o sigui no tant lluny.

L'Arnald Pluja ens diu que al cap de Creus ell hi han trobat 30 veînats i 426 masos. Actualment n'hi ha molt pocs d'habitats i la majoria estàn en ruïnes. Veure el seguent enllaç:

Masos del Cap de Creus

El paisatge vegetal de la peninsula del Cap de Creus