Llançà-Roc Miralles circular

Aquesta és una bona excursió per fer un matí de diumenge ja que és a prop de casa i l'excursió dura poc més de dues hores.

Aproximació

Hem d'anar fins a Llançà i hem de deixar el cotxe al carrer que va de l'Oficina de turisme fins a dalt a la rotonda darrera el camp de futbol nou. (no sé el nom del carrer). A mig carrer ens fixem en un mas abandonat a la dreta, el mas Gifre. Hem d'anar en aquella direcció.

He de dir que he fet aquesta excursió tant en un sentit com en un altre i no sabria dir quina és la millor. en tots dos sentits hi ha les mateixes pujades i baixades.

Vista de Llançà després de passar el mas Gifre, en primer terme.

La ruta.

Busquem en primer lloc el sender que ens portarà al mas Gifre que trobarem facilment. Passem la ribera d'en Prim i remuntem una mica per anar a passar darrera el mas Gifre. Aqui trobem un poste indicador i ja no hi haurà pèrdua.

Val la pena fer una visita exterior a aquest mas que com s'explica a l'enllaç es del segle XVII i està parcialment fortificada. També és un bon exemple de com era la vida antigament en una masia, hort, pou, pastures, quadres, etc.

El camí comença a remuntar una mica fins a agafar certa altura i després es manté a la mateixa cota. Anem paralels a la carretera i també a la ribera de Llançà. Sembla un camí antic perque en molts trams és fet de pedra seca i es manté amb força bon estat. Podria ser l'antic camí per anar de Llançà a Vlajuiga, o només fins al veinat de Pujolar sota la Roca Miralles. Està marcat amb marques vermelles i verdes.

La Roca, antiga fortalesa visigòda que controlava els camins d'entrada a Llançà.

Al cap de poc més de mitja hora arribem al lloc de la Roca o fortalesa de la Roca. A primera vista és una roca natural que domina sobre la vall de Llançà, el primer que es veu es una explanada amb una barraca de vinya enganxada a aquesta roca. Queda una part de muralla i murs de pedra seca en una bona extensió tot al voltant. Sembla que es una fortalesa visigoda que servia de guaita de la vall i de l'antic camí de Llançà. Està citat a l'any 1009, és per això que diem que és un assentament visigot.

Vista de la vall de Llançà que es domina des de la Roca

Continuem el camí i passem un dolmen i després un bosc d'alsines i roures que semblen les restes dels boscos que hi havia antigament en aquestes muntanyes i que els repetits incendis han anat minvant. Alguns d'aquests arbres són impressionants, n'hi ha una al peu del camí d'enorme i que deu tenir molts anys.

Bosc d'alzines antigues

Ara arribem sobre la vall del Pujolar on tenim unes bones vistes de la vall, Montperdut i la vall de Balleta. El camí puja a l'esquerra i ens porta fins a Roca Miralles. Aquest és una muntanya documentada des del segle X on hi ha restes megalítiques i un antic assentament o fortalesa. Per la seva situació sembla que devia ser habitat des de molt antic. Hi trobem el dolmen de Roca Miralles, el Pujolar i del Passatge. Per la part sud hi ha una ribera que baixa de Sant Pere de Rodes i que sol portar aigua gairebé tot l'any.

Roca Miralles, impressionant. Un Quer molt semblant a altres com Quermançó o Querroig.

A partir de Roca Miralles el camí ens porta per una forta pujada direcció est pujant la Serra de l'Estela fins al coll del Perer. A la nostra esquerra tenim una fantàstica visió de Llançà, tota la vall, el mar i al fons les muntanyes de Portbou al nord. Arribats a dalt tenim una forta baixada de 10 minuts fins al coll del Perer. Encreuament de camins, a la nostra dreta el camí que baixa a la Vall de Santa Creu amb bones vistes a Sant Pere de Rodes, i a la nostra esquerra el camí de baixada cap a Llançà que en 40 minuts ens portarà fins al punt de sortida de l'excursió.