Diverse‎ > ‎

Dumontfeesten 2009


“Aan tafel met Koning en Clochard'”We keren 100 jaar terug in de tijd en leven ons in in de grandeur van de Belle Epoque en het volkse leven van toen. Tafelen staat dit jaar centraal: rijkgevulde tafels met mooie serviezen en bestek, de bourgeoisie met koningen aan tafel, picknicken aan het strand. Alles staat in schril contrast met de volkse tafelgeneugten, de knechten en de meiden eten boerenworsten in de achterbuurten. De clochards drinken wijn en eten stokbrood met kaas.

De kunstenaars, schilders, tekenaars en kalligrafen beoefenen hun kunsten in een Parijse sfeer. Terwijl het volk zich vermaakt met volksspelen, komt Leopold I een weekje vakantie nemen in De Panne, waar hij jaren zijn intrede deed. Hij ontmoet er zijn zoon Leopold II en samen ta­felen zij in een uitstekend gezelschap. Deze versie baseert zich niet op historische gebeurtenissen, maar laat dit keer een theatrale vrijheid toe. Parkhotel wordt op zijn beurt omgetoverd tot een ware Moulin Rouge. In de tuin van dit hotel zal ook een huwelijk gevierd worden, waarop uiteraard ook de 'beau monde' is uitgenodigd. Terwijl dit feest volop aan de gang is, viert een volksgezin de geboorte van het zoveelste kind en doet de vader, in dronken toestand, aangifte van de geboorte, om zich daarna vlug naar het café te begeven. De nonnen bidden bij de kapel 'Onze Lieve Vrouw der Duinen' voor het welzijn van de pasgeborene.

De dames van lichte zeden lokken de heren van stand, terwijl hun dames kuieren door de straten. De meiden doen inkopen bij een bakkerij 'anno 1900, en de vissers zingen uit volle borst op café en in de straten. Het Santi-koor zingt met veel nostalgie vissersliedjes, terwijl de visbakkers het volk bedienen met sprot en haring.

Een pittoresk kaaswinkeltje is de moeite waard om te bezoeken. Daar zijn ook de Alfredo-koks om de kopers te vermaken. Een danspasje op het AIbertplein bij de retrobar en een uitgelezen muziekorkest, zijn zeker en vast een belevenis op zich. Terwijl het volk 'stuuten met gernoars' eet, smullen de kinderen van een lekker ijsje. Af en toe hoor je in de verte gezellige orgelmuziek of je ziet een mimespeler. De fotograaf neemt af en toe een fotootje anno 1900.

We sluiten met zijn allen de avond af in het Parkhotel waar Jean-Pierre Faict de apotheose van dit 'Belle Epoque' verhaal zal opluisteren. We passeren de reuzen van De Panne & Adinkerke en in de late uurtjes wisselen ­we opnieuw van eeuw ...Uit “De Panne Leeft” van mei-juni 2009
 
   
   
         
 
   
   

Comments