Cuprins

Aceasta este o carte introductivă pe tema mecatronicii. Poate servi atât ca manual, cât și carte de referință pentru studenții ingineri și, respectiv, profesioniști. Ca manual, este potrivit pentru cursuri universitare sau de nivel de introducere în mecatronică, dispozitive și componente mecatronice, senzori și actuatoare, sisteme electromecanice, sistem de modelare și simulare și instrumentaţia sistemelor de control.

Mecatronica se referă la utilizarea sinergică și concomitentă a ingineriei mecanice, electronice, computerelor și a sistemelor de control inteligente în modelarea, analiza, proiectarea, dezvoltarea, implementarea și controlul produselor electromecanice inteligente. Deoarece utilajele moderne și dispozitivele electromecanice sunt, uzual, controlate cu ajutorul electronicii analogice și digitale și computere, tehnologiile ingineriei mecanice în astfel de sistem nu mai pot fi izolate de cele ale ingineriei electronice și ale computerelor. De ex., într-un sistem robotizat sau o micromașină, componente mecanice sunt integrate și încorporate cu componente electronice analogice și digitale și microcontrolere pentru a asigura o singură unitate funcțională sau produse. In mod similar, dispozitivele cu detectare, acționare, prelucrare de semnal și control, integrate și încorporate au multe avantaje practice. În cadrul mecatronicii, este luată o abordare unificată pentru a integra diferite tipuri de componente și funcții, atât mecanice cât și electrice, în modelare, analiză, proiectare, implementare și de control, cu obiectivul de operare armonioasă care îndeplinește un set dorit de specificații de performanță într-o mai degrabă manieră „optimală“, rezultând în beneficii cu privire la performanță, eficiență, fiabilitate, costuri, și impact de mediu.

Mecatronica a apărut ca un domeniu de bună-credință al practicii, cercetării și dezvoltării, și simultan ca o disciplină academică în inginerie. Istoric, abordarea adoptată în învățarea unui nou domeniu de inginerie a fost să se concentreze mai întâi pe o singură ramură a ingineriei, cum ar fi inginerie electrică, mecanică, civilă, chimică sau aerospațială, într-un program studențesc și apoi să se învețe noi concepte și instrumente în timpul practicii, studiului de absolvire, sau de cercetare. De când disciplina mecatronicii implică inginerie electronică și electrică, mecanică și ingineria materialelor, precum și inginerie de control și computer, o abordare mai potrivită ar fi de a dobândi o bază solidă în fundamentele necesare din aceste diferite ramuri ale ingineriei într-o manieră integrată într-un singur și unificat curriculum universitar. De fapt, multe universități din Statele Unite, Canada, Europa, Asia, și Australia au stabilit programe atât universitare cât și postuniversitare în Mecatronică. Această carte este axată pe o educație și practică integrate în legătură cu sistemele electromecanice.