Fitxa didàctica

Objectius

 

Descripció de l’activitat

 

A través de la lectura de l'article, es vol conèixer què va ser el genocidi de Rwanda i definir que és un genocidi.

Recursos emprats

 

 

Ordinador amb connexió a Internet.

Processador de textos.

 

Temporització

 

Una sessió lectiva.

 

Alumnat a qui s’adreça especialment

 

Alumnat de 3r d'ESO, concretament de l'assignatura d'Educació per la Ciutadania.

 

Aspectes didàctics i metodològics

 

L'activitat es considera d'ampliació, ja que permet a l'alumnat aprofundir en els continguts de la unitat.

 

L'activitat es presenta mitjançant un qüestionari que serveix per a dinamitzar diversos nivells de lectura (Es proposen els següents: a) una lectura literal, perquè ells hauran d'explicar que diu el text ; b) lectura inferencial, tot preguntant que no diu el text i ells han de conèixer ; c) lectura avaluativa, on es demanarà que opinin sobre les aportacions del text i la importància de conèixer el que ens explica; d) una lectura creativa; ja que es demanarà novament que posin per escrit el que han analitzat  i quines conclusions pràctiques els hi aporta.).

 

Per afavorir l'aprenentatge, es recomana que l'activitat es faci en grups de dos o tres persones. Un dels membres actuarà com a portantveu.

 

Descripció de l'activitat

 

En començar la sessió els alumnes han hagut de descarregar-se la fitxa de treball i l'arxiu en pdf on hi ha el qüestionari, que previament s'han penjat en el moddle.

 

A continuació, durant uns 5', es presenta per part del professor, la tasca en relació amb l'objectiu de la ud amb el que està relacionat. A més a més, es demana que completin els tres primers punts d'aquest quadre:

 

 

Tot seguit, durant uns 5 o 10 minuts, els alumnes en grup llegeixen l'article i fan un llistat de dubtes per a compartir-los i intentar respondre'ls com a grup. Seguidament, durant 5', es fa una posta en comú d'aquells qüestions que no s'han pogut solventar com a grup a la resta de companys. Es poden utilitzar diverses tècniques de treball cooperatiu per a desenvolupar aquesta part.

 

En acabar aquest punt, es passa a respondre el qüestionari de manera individual (l'apartat Durant la lectura). El temps previst és de 10 a 15'. Passats aquests minuts es fa la correcció com a grup classe, en veu alta.

 

A continuació, com a grup, durant uns 15' aproximadament, es treballen els punts de l'apartat Després de la lectura.

 

El que resta de classe es demana que treballin l'apartat de l'activitat de síntesi, que consisteix en respondre una pregunta on els alumnes presentin l'après a classe.

Respecte a aquest punt afegir que es poden triar els escrits que hagin demostrat un grau més gran d'assoliment de la competència lingüística, comunicativa i audiovisual, així doncs, demostrin alhora haver assolit els objectius d'habilitats cognictivo - lingüístiques i de la comprensió lectora, com a part del bloc articles a penjar al bloc de l'assignatura on es podrien comentar també els articles. Per afavorir la participació de la resta de grup classe, es podria suggerir que tot alumnes com a mínim llegeixi el comentari dels seus companys al bloc i en faci una aportació.

 

El professor, abans, els ha corregit i n'han fet es suggerències necessàries per a la seva millora abans de la seva posterior publicació al bloc de l'assignatura.

 

Al final de l'activitat, els últims 5' minuts, es demana que acabin de completar l'última part del quadre presentat al començament de l'activitat i que es guardin el resultat al portfoli personal, que es recull i es fa el seguiment al final de cada ud:

 

 

Criteris d'avaluació

 

1- Completar el quadre d'autoavaluació adequadament.

 

2 -Respondre al qüestionari amb les respostes correctes i adequades al nivell de cada lectura.

 

3- Ser capaç d'aplicar les diferents rúbriques als escrits a presentar en la fitxa didàctica (vegeu proposta de rúbriques).

 

4- Participar i col·laborar en el treball de grup a l'aula (vegeu proposta de rúbriques).

 

Rúbriques

 

- Cal marca amb una X la casella de C. (correcció) les diferents rúbriques que avaluen els treballs.

 

- La puntuació numèrica que es doni a les tasques dependrà del pes que se'n vulgui donar a cada ud.

 

A) Treball cooperatiu (20% de la nota del treball, o sigui 0.2 p) en la realització de l'apartat de Durant la lectura

 

 

B) Apartats de Després de la lectura (20%) i Activitat de síntesi (60%) de la nota del treball, o sigui 0.2 i 0.6 p)

 

 

Continguts, competències i processos que es treballen de forma destacada

 

Continguts:

 

 

Competències:

 

 

Processos