Fitxa didàctica

Autor/a:  Carles Izcara (Institut Enric Borràs, Badalona)

Història d’una condecoració

Objectius

Descripció de l’activitat

L’alumnat coneixerà una de les figures més controvertides de la història recent de Catalunya, Quico Sabater. Primer avaluarà el seu caràcter d’enemic públic número 1 del franquisme, després farà una visita als llocs de la seva joventut i finalment coneixerà la recuperació de la seva memòria a partir sobretot dels actes programats amb motiu del 50è aniversari de la seva mort.

Recursos emprats

Ordinador amb connexió a Internet

Processador de textos

Programari ofimàtic (Windows, Open-office)

Reproductor MP4

Lector documents PDF

Canó-projector

Bloc de notes

Càmera de fotos (per la sortida)

Temporització

Tres o quatre sessions lectives més la sortida a la ruta Quico Sabaté, a l’Hospitalet

Alumnat a qui s’adreça especialment

Tot tipus d’alumnat de 4t d’ESO

Aspectes didàctics i metodològics

Sessions 1 i 2

Aquestes activitats estan pensades per a ser realitzades amb suport digital, tot i que, de no disposar d’ordinadors, es pot intentar realitzar amb impressions dels pdf que ofereixen les dues hemeroteques consultades (La Vanguardia i ABC). La feina pot ocupar fàcilment dues hores de classe tot i que es pot escollir realitzar-ne nomé una a l’aula i completar-la a casa. He inclós una estimació aproximada de la durada de cada activitat. L’inici del projecte el trobem el febrer de 1960, quan La Vanguardia publica en portada un acte d’imposició de medalles a una sèrie de membres de la guàrdia civil i del sometent. Estirant del fil d’aquestes medalles s’arriba als fets succeïts un mes abans, quan aquests mateixos guàrdies donen mort a una partida de guerrillers.

Sessió 3

Ruta guiada per l’Hospitalet de Llobregat a càrrec de guies especialitzats. L’alumnat caldrà que porti bloc de notes i càmera de fotos per, més endavant i per grups de 2 / 3 alumnes, fer una presentació de diapositives.

Sessió 4

L’alumnat prèviament haurà d’haver buscat informació sobre termes i personatges que apareixen als dos documentals que s’hi projecten. En acabat el video haurà vist una visió diametralment oposada del que va significar la figura de Quico Sabaté.

Sessió 5

És opcional i pot organitzar-se de diverses maneres, en funció de l’interés que hagi despertat l’activitat. Es pot debatre alguns dels episodis de la vida de Sabaté, veure com la seva memòria ha anat sent recuperada poc a poc i com actualment la seva figura és motiu de llibres, inspira pel·lícules i genera debats.

Continguts, competències i processos que es treballen de forma destacada

Continguts

Competències

Processos