Fitxa didàctica

Autor/a:  Carles Izcara (Institut Enric Borràs, Badalona)

RECICLO I COBRO

Objectius

Aprendre a trobar i subratllar les idees principals d’un text per poder entendre’l

Valorar la importància del reciclatge dins de la nostra societat

Conèixer altra sistema de reciclatge

Descripció

La present activitat es va realitzar amb alumnes de 1r curs d’ESO de l’institut Enric Borràs, de Badalona com a taller de lectura dins del Pla d’impuls de la lectura del Departament d’Educació.

El desenvolupament del taller va ser el següent:

El professor/a presenta el taller i parla de la tècnica del subratllat com a manera d’entendre bé un text. A continuació presenta el text a treballar i el reparteix entre els alumnes

El professor llegeix el primer paràgraf i subratlla a la pantalla de la PDA les idees principals

El professor llegeix el segon paràgraf i demana els alumnes quines són les idees principals. Tot seguit les subratlla a la pantalla de la PDA

Els alumnes llegeixen el text. Marquen les idees principals i les discuteixen amb el company/companya. Les escriuen en una taula de doble entrada.

Els alumnes, en veu alta i per parelles, comparteixen les seves conclusions. El professor escriu les conclusions a la PDA

Recursos

PDA (Pissarra Digital Interactiva) per tal de poder projectar el text digitalitzat i les aportacions de l’alumnat

Article publicat a La Vanguàrdia en català (versió reduïda i adaptada al format taller)

Temporització

Una sessió de classe: els primers tres apartats, els primers quinze minuts de classe, la lectura pròpiament dita, vint minuts, la posada en comú quinze minuts. Els deu minuts que queden es poden dedicar a fer un qüestionari de valoració/avaluació.

Alumnat a qui s’adreça

Alumnat de 1r curs d’ESO

Aspectes didàctics i metodològics

El taller és una activitat senzilla i força dinàmica. El més difícil és que el propi alumne/a agafi consciència sobre el propi aprenentatge, es a dir que s’adoni que l’activitat té a veure menys amb el reciclatge que amb les estratègies de lectura. Per facilitar-ho tot plegat no hem passat l’article tal i com el va publicar La Vanguàrdia, tot i que l’adjuntem, sinó una versió reduïda i simplificada que vam elaborar amb el suport de la nostra assessora LIC, la sra. Marta Folguera, de qui som deutors també pel que fa a la metodologia del taller.

L’avaluació es pot fer, la del alumnat mitjançant el propi text i la qualitat de les respostes obtingudes, en funció de si ha trobat cap, alguna, la majoria o totes les idees principals del text. La del propi taller mitjançant un qüestionari on podem preguntar què es el que ell creu que ha après i que puntuï de 1 a 4 (gens, poc, força, molt) si ha millorat el seu coneixement sobre com entendre un text i sobre el text en si.

Continguts, competències i processos

Continguts

Competències

Competència comunicativa lingüística

Dialogar

Tractament de la informació i competència digital

Cercar i seleccionar informació

Competència d’aprendre a aprendre

Aprendre amb els altres

Competència social i ciutadana

Comprensió crítica de la realitat

Processos

Taller de lectura

Anàlisi de fonts primàries