Hipercor

Autor/a:  Santiago Lugo (Institut de Vilamajor, Sant Antoni de Vilamajor)

La Vanguardia, 17/06/2007

Atemptat terrorista d'HIPERCOR

Objectius

Iniciar l’alumnat en la recerca d’informació (hemeroteca)

Diferenciar el tractament de la informació escrita i audiovisual

Com parar els coneixements previs amb els posteriors a la recerca

Aprendre a treballar en grup (selecció d’informació)

 

Descripció

(Primera Sessió) Durant la primera sessió s’introduirà l’alumnat en la lectura de la imatge a partir del primer recurs relacionat a continuació. L’objectiu de l’activitat és fer una lectura denotativa i connotativa de la mateixa i avaluar, sobretot, el coneixement previ de l’alumnat pel que fa a l’atemptat d’Hipercor. L’alumnat registrarà el grau de coneixement factual (qui coneix l’esdeveniment i qui el pot datar) però també si coneixen l’entorn (entramat, converses a Argèlia, política terrorista del govern, etcètera). En la segona part de l’activitat es reflexionarà sobre les possibles raons i/o justificacions i la seva transmissió al grup classe.

(Segona Sessió) Durant la segona sessió l’alumnat es distribuirà per grups i analitzaran les notícies aparegudes a la Vanguardia sobre l’atemptat d’Hipercor (veure enllaços a continuació). L’objectiu de les dues sessions és fomentar el treball en grup pel que fa a la recerca de la informació. El plantejament és treure el màxim d’informació possible d’una única font, per la qual cosa després de llegir tots els titulars de l’edició de La Vanguardia ressenyada a recursos es distribuiran els temes apareguts (a tall d’exemple: crònica factual, reaccions, valoracions, política del govern a nivell antiterrorista...). És important que la distribució dels grups i l’elecció dels temes sigui natural i autònoma per poder discutir sobre els avantatges i desavantatges de la tria amb posterioritat.

(Tercera Sessió) Durant la tercera sessió l’alumnat exposarà una síntesi de la informació trobada (entre deu minuts i un quart d’hora per grup) i, al final de cada grup, l’alumnat destacarà en un únic recull final allò que els ha sorprès i es registraran els canvis respecte l’exploració inicial de la primera sessió.

(Quarta Sessió) Durant la quarta sessió es visualitzarà el documental d’informe semanal sobre Hipercor. No es tracta de relacionar la informació de La Vanguardia amb l’informe televisiu sinó parlar de les diferències en el tractament de la informació en els dos mitjans.

 

Recursos

Lectura d’imatge

http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1986/11/09/pagina-1/59499671/pdf.html?search=hipercor

Recursos

http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1987/06/20/pagina-17/32994951/pdf.html?search=hipercor

http://www.rtve.es/alacarta/videos/informe-semanal/informe-semanal-eta-coche-bomba-hipercor/1436114/

 

Temporització

Primera Sessió (1h)

Segona Sessió (2 hores)

Tercera Sessió (1h)

Quarta Sessió (1h)

 

Alumnat a qui s’adreça

Alumnat de Tercer d’ESO (Educació i ciutadania)

Alumnat de Quart d’ESO (Geografia i Història)

 

Aspectes didàctics i metodològics

L’activitat contempla una avaluació inicial i explorativa i una final autoreflexiva. Es faran treballs en grup a l’hora de la recerca de la informació que s’exposarà de forma individual i col·lectiva. Es procedirà a la visualització conjunta d’un documental.

 

Continguts, competències i processos

Continguts

Terrorisme

Tractament informatiu

Diferenciació Mitjà escrit / audiovisual

Política terrorista

 

Competències

Competència social i ciutadana

Competència lingüística (tractament de la informació)

Competència comunicativa

 

Processos

Debat

Treball en grup

Exposició individual (i col·lectiva)

Reflexió individual sobre el propi procés

Visualització del documental