Про Мойсея та десять Божих заповідей

Серед стародавніх євреїв побутував переказ про те, що їхні предки, перш ніж оселитися в Палестині, побували в Єгипті. Згідно із переказом, проживали вони з дозволу фараона в Єгипті декілька сот років. Але на єгипетський трон сів інший фараон, який змусив євреїв виконувати будівельні та інші повинності. Тоді ізраїльтяни вирішили залишити Єгипет. Очолював їх Мойсей, ім’я якого означає «вождь». На горі Синай бог Ягве через Мойсея уклав з євреями заповіт, тобто договір. Бог Ягве дав Мойсею дві кам’яні скрижалі (дошки), на яких було викарбовано десять заповідей. Для їх зберігання була виготовлена з акацієвого дерева спеціальна скриня, усередині та ззовні покрита золотом – «Ковчег Завіту». «Ковчег завіту» став найважливішою святинею євреїв, оскільки був символом присутності Бога і завіту між Богом та єврейським народом.

Ягве обіцяв, якщо євреї виконуватимуть усі його закони та заповіді, привести їх у благодатну землю. Але народ не виконував взятих на себе обіцянок. Тому сорок років блукали євреї зі своїм вождем у Синайській пустелі, перш ніж потрапити на «землю обітовану» – Палестину. Утім, не всі історики переконані в тому, що євреї до приходу в Палестину побували в Єгипті.

Бог Ягве дає Мойсею дві кам’яні скрижалі (дошки), на яких викарбовано десять заповідей (Поль Гюстав Доре. Гравюра)

Десять заповідей Божих

  1. Я Господь Бог твій, не будеш мати інших богів крім Мене.
  2. Не роби собі ідола, або чогось схожого до того, що на небі вгорі, або на землі долі, або в водах під землею і не вклоняйся їм, і не служи їм.
  3. Не взивай надармо імени Господа Бога твоєго.
  4. Пам’ятай день святий святкувати: шість днів працюй і роби в них усі діла свої, а день сьомий — свято Господу Богу твоєму.
  5. Шануй отця своєго і матір свою, — добре тобі буде і довго житимеш на землі.
  6. Не убий.
  7. Не чужолож.
  8. Не кради.
  9. Не свідчи ложно на свого ближнього.
  10. Не пожадай жени приятеля свого, не пожадай дому ближнього свого, ні поля його, ні слуги його, ні вола його, ні осла його, ні всякої скотини його, ні чогось іншого, що є в ближнього твоєго.

Для допитливих! Поміркуйте, що спільного між заповідями які, згідно зі Старим Заповітом, Бог дав Мойсею, та законами Хаммурапі, а в чому відмінність.