Periodemål og indikatorer

Barne- og familietjenesten

Barne- og familietjenesten har ansvar for følgende delmål i Kommuneplanens samfunnsdel

1.1: I 2020 har barn og unge i Trondheim kompetanse som styrker dem i møtet med framtidas utfordringer

3.1: I 2020 opplever barn og unge i Trondheim trygghet i hjem, barnehage, skole og fritid

3.6: I 2020 er sosiale forskjeller i Trondheim redusert

4.4: I 2020 skal Trondheim kommune og kommunens innbyggere ha en felles forståelse av hvilke forventninger en kan ha til kommunens tjenester

Bystyret vedtok i 2014 fire felles periodemål for skole, barnehage og barne- og familietjenesten. Periodemålene foreslås videreført i hele perioden.

1. Barn og unge utvikler tilfredsstillende grunnleggende ferdigheter

Helsestasjon og skolehelsetjeneste

God helse er en forutsetning for læring. Helsetjenestens oppgave er å følge opp og støtte barnets og familiens normale utvikling fra svangerskap til barnet har gjennomført videregående skole. Statistikken viser: Dekningsprosent hjemmebesøk: 95 prosent, dekningsprosent 6-ukers kontroll helsesøster: 97,5 prosent, dekningsprosent 6-ukers kontroll lege: 97,8 prosent, dekningsprosent 4-mnd m/fysioterapeut: 84,8 prosent, dekningsprosent 1 års kontroll helsesøster: 99,8 %, dekningsprosent 1 års kontroll lege: 99,3 prosent. Dette er en bedring fra tidligere år.

Helse- og omsorgstjenester til barn og unge med varige og sammensatte behov

BFTs habiliteringstjenester skal bidra til at barn og unges muligheter for læring blir optimale ut fra deres forutsetninger, gjennom foreldreveiledning og helse- og omsorgstjenester. BFT har et spesielt ansvar for barn som bor i barnebolig (heldøgns helse- og omsorgsbolig). Det utarbeides individuelle planer (IP) og gjennomføres ansvarsgruppemøter for å ivareta barn, unge og familiens behov.

Pedagogisk-psykologisk tjeneste

PP-tjenesten skal veilede barnehager og skoler slik at de med særlige behov kan delta i fellesskapet og utvikle grunnleggende ferdigheter. PP-tjenesten skal bidra til at skolefraværet reduseres og læringsutbyttet økes. Tidlig innsats i PP-tjenesten er et verktøy som er utviklet av ansatte i PP-tjenesten for å vurdere effekt av tiltak som PP-tjenesten anbefaler. Verktøyet kan benyttes både på individnivå og systemnivå.

Barnevern

Når barnets og unges omsorgssituasjon er ustabil eller mangelfull, må barnevernet bidra slik at deltakelsen i barnehage og skole sikres best mulig. Dette gjelder særlig når barnet bor utenfor hjemmet. Barnevernet har prioritert dette gjennom prosjekter og utviklingsarbeid, men må fortsatt styrke oppfølgingen og bli mer treffsikre. Mål og tiltak for det enkelte barnet skal fremgå av tiltaksplanen som barnevernet er pålagt å utarbeide.

Indikatorer på måloppnåelse

  • Alle barn og unge får helseundersøkelser i tråd med nasjonale retningslinjer
  • Barn og unge med psykiske vansker får tidlig og effektiv hjelp gjennom samarbeid i fagteam, psykososialt team og innsats fra familietiltak og forsterket helsestasjon i den enkelte bydel
  • Andelen elever som fullfører det 13-årige skoleløpet øker fra 74 til 80 prosent i planperioden
  • Andelen elever som går ut av grunnskolen med mindre enn 30 grunnskolepoeng reduseres fra syv til fem prosent i planperioden
  • Alle barn med tiltak fra barnevernet gjennomfører ordinær grunnskole og videregående opplæring

2. Barn og unge har gode læringsmiljøer

Helsestasjon og skolehelsetjenester

Skolehelsetjenesten yter tjenester til det enkelte barnet og bidrar til å utvikle et godt læringsmiljø sammen med skolen og andre tjenester. Psykososialt team er tilgjengelig i alle fire bydeler. Teamets fremste styrke er høy tverr- og flerfaglig kompetanse for å hjelpe barn og familier, og teamet støtter opp under, bekrefter og trygger lærerne.Teamet bidrar til økt fokus og kompetanse på barns psykiske helse i skolene. Det er lav terskel uten henvisning.

Helse og omsorgstjenester til barn og unge med varige og sammensatte behov

Barnehagen og skolen har ansvar for å legge til rette et inkluderende læringsmiljø for alle barn og unge. Barn med varige og sammensatte behov kan være spesielt utsatt for mobbing. Helsetjenesten bidrar ved behov for spesiell tilrettelegging av det fysiske og det sosiale miljøet eller med d tilrettelegging av læringsmiljøet.

Pedagogisk-psykologisk tjeneste

Når det oppstår vansker i relasjonene mellom voksne og barn i skoler og barnehager, skal BFT delta i arbeidet med å utvikle gode læringsmiljø. PP-tjenesten deltar aktivt i kommunens læringsmiljøprogrammer og prosjekter. Et fagteam gir støtte til barnehager og skoler. Teamets funksjon og oppgaver evalueres høsten 2017. Arbeidet vil bli fulgt opp i 2018.

Barnevern

Barnevernet arbeider med de mest komplekse tilfellene. Ofte skjer dette når barnet har blitt gjenstand for stigmatisering i barnehage, skole og fritid. Utstøting fra læringsmiljøet kan unngås dersom det gis råd og veiledning eller settes inn tiltak på et tidlig tidspunkt. Oversikter fra bydelene viser at BFT gjennom forsterket helsestasjon, familietiltak, fagteam og psykososialt team gir bistand til et stort antall barn som er i en slik situasjon, med råd, veiledning og gjennomføring av hjelpetiltak.

Indikatorer på måloppnåelse:

  • PP-tjenesten gir gjennom fagteam systemrettet veiledning til barnehage og grunnskole slik at behovet for særlige tiltak og spesialundervisning reduseres
  • PP-tjenestens sakkyndige vurderinger fører til bedring av læringsmiljø og læringsutbytte
  • Skolehelsetjenesten har fast tilstedeværelser på alle skolene

3. Flere barn og unge får hjelp og støtte i de ordinære tilbudene

Helsestasjon og skolehelsetjenester

Helseundersøkelsene bidrar til at barn og unges vansker oppdages tidlig slik at hjelp kan gis innenfor de ordinære tilbudene. Helseundersøkelsene i helsestasjon og skolehelsetjenesten er et sikkerhetsnett for barn, unge og familier, og har nesten 100 prosent oppslutning i befolkningen.

Helse- og omsorgstjenester til barn og unge med varige og sammensatte behov

Ulike former for bistand til barn, unge og deres familier utvikles for å tilpasse tjenestene til det familiene ønsker.

Pedagogisk-psykologisk tjeneste

PP-tjenesten veileder barnehager og skoler for at barn og elever skal ha gode utviklingsmuligheter. PP-tjenesten har gjennom etter- og videreutdanning økt sin egen kompetanse. Gjennom læringsmiljøprogrammer og -prosjekter bidrar PP-tjenesten til kompetanse- og organisasjonsutvikling i enhetene. Sakkyndige vurderinger gir anbefalinger for hvordan man kan tilrettelegge for bedre læringsutbytte innen de ordinære tilbudene.

Barnevern

Trondheim kommune har en større andel barn i fosterhjem og i institusjon enn gjennomsnittet for ASSS-kommunene. Samtidig har kommunen over flere år utviklet tilbud i bydelene for å redusere andelen barn i alder 0-17 år som trenger tiltak fra barnevernet. Disse forebyggende tiltakene må styrkes og utvikles videre i BFT.

Indikatorer på måloppnåelse:

  • Flere familier får praktisk hjelp og timebasert avlastning
  • Andelen barn med barneverntiltak i opprinnelig familie økes til 70% i planperioden
  • Andelen barn med tiltak fra barnevernet i aldersgruppen 0-17 år reduseres til tre prosent i planperioden
  • Innen 2019 skal andelen barn med tiltaksplan i barnevernet økes til 95 prosent
  • Innen 2019 skal 100% av barna som barnevernet har omsorgen for ha en omsorgsplan
  • Oppholdstiden for barn i institusjon, beredskapshjem og akuttinstitusjon reduseres til 8000 døgn pr år i planperioden

4. Samarbeidet med foresatte styrkes, herunder samhandling for å sikre koordinert innsats i et familieperspektiv

Helsestasjon og skolehelsetjenester

Helsestasjon og skolehelsetjenesten utvikler samarbeidet med barna og deres familier, og vektlegger spesielt samarbeidet med familier som av ulike grunner strever med samspillet i familien.

Helse- og omsorgstjenester til barn og unge med varige og sammensatte behov

Barn, unge og deres foreldre skal tilbys tjenester som er samordnede, tverrfaglige og i en meningsfull sammenheng. Det skal være kontinuitet i tilbudene over tid og på tvers av ansvarsforhold. Brukermedvirkning og samarbeid med foreldre og brukerorganisasjoner er i utvikling, og brukerundersøkelsen følges opp.

Pedagogisk-psykologisk tjeneste

Samarbeid med foresatte og koordinert innsats med andre hjelpeinstanser er viktig for at barn og unge skal oppnå god effekt av tiltakene PP-tjenesten gir råd om. PP-tjenesten skal samarbeide med foresatte og gi bistand som er tilpasset brukernes kulturelle bakgrunn.

Barnevern

Samarbeid med familiene og koordinert innsats med andre instanser er en forutsetning for å oppnå god og varig effekt av tiltakene for det enkelte barn. Bruken av familieråd økte i 2015 og 2016, men erfaringer fra andre kommuner tilsier at potensialet er enda større. Gjennom en lovendring i 2016 har barnevernet nå anledning til å pålegge hjelpetiltak i hjemmet. Dette forsterker behovet for samarbeid og koordinering med barnehage, skole og andre instanser som arbeider med de aktuelle familiene. Brukerundersøkelsene høsten 2017, der det var en høring sammen ”barnevernsproffene” (”Forandringsfabrikken”), følges opp i planperioden.

Indikatorer på måloppnåelse:

  • Familier med annen etnisk bakgrunn får tilpasset informasjon, råd og veiledning fra BFT
  • Alle familier med behov for koordinerte tjenester fra BFT har en personlig koordinator
  • Foreldrene og barn høres gjennom brukerundersøkelser og dialogmøter
  • Familieråd brukes i 50 prosent av nye barnevernssaker i hver bydel