Om bo- og aktivitetstilbud

Bo- og aktivitetstilbudene gir tjenester til personer med utviklingshemming og personer med ulike utviklingsforstyrrelser som autisme, Aspergers syndrom, kognitiv svikt, og yngre fysisk funksjonshemmede. Bo- og aktivitetstilbudene består av åtte enheter og har totalt 762,4 årsverk.

De fleste brukere bor i kommunale bofellesskap og noen bor i private bofellesskap. I de siste årene har noen brukere/pårørende kjøpt egne leiligheter i borettslag og kommunen har kjøpt leilighet til personalbase (Ladebyhagen). Andre personer bor i nærheten av bofellesskap og får tjenester fra en personalbase.

ASSS-tall

Tabell 12-1 viser tall fra ASSS-nettverket

TTU: Tjenester til utviklingshemmede

Tabellen viser at Trondheim kommune bruker minst ressurser per utviklingshemmet bruker sammenlignet med andre storbykommuner (ASSS-nettverket), også til personer som bor i bolig med fast tilknyttet personell, med unntak av Stavanger kommune. Sammenlignet med de andre ASSS - kommunene har Trondheim kommune flere brukere som bor i bolig med fast tilknyttet personell og flere ansatte med fagutdanning.

Tabell 12-2 viser antall utviklingshemmede over 16 år som mottar kommunale tjenester

Rettigheter og levekår

I 2006 ble FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne signerte av Norge, og deretter ratifisert i 2013. Politikken for mennesker med funksjonshemminger, herunder utviklingshemming og utviklingsforstyrrelser, skal bygge på likestilling og likeverd, selvbestemmelse, deltakelse og integrering. Samfunnet skal innrettes og tilrettelegges slik at alle kan delta på lik linje, uavhengig av individuelle forutsetninger. (NOU 2016: 17 s. 13)

I 2016 var det totalt 2261 personer i Norge som hadde tvangstiltak etter kapittel 9, og i Trondheim var det 46 personer. I Trondheim har vi gode resultater med å finne alternativer til tvang og makt. Dette arbeidet har ført til vesentlig økning av livskvalitet for flere som tidligere ble utsatt for bruk av tvang store deler av livet.

Statens helsetilsyn gjennomførte i 2016 tilsyn av tjenestene til utviklingshemmede, Trondheim kommune fikk ett avvik knyttet til at personer over 18 år med utviklingshemming ikke får forsvarlige tjenester i form av personlig assistanse. Tilsynet konkluderte med at:

“Grunnbemanningen i flere av boligene er lav, spesielt i helgene. Det er lite spor av individuelle vurderinger av den enkeltes behov ved tildeling av tjenester. Det er ikke rom for ekstra aktiviteter i enkelte av bofellesskapene. Det er lite spor av at tjenestene har som mål å fremme mestring og økt selvstendighet eller å beholde eller videreutvikle ferdigheter”.

Resultatet av tilsynet har medført økt oppmerksomhet på kompetanse, dokumentasjon, styring av ressurser og tid til koordinering, planlegging og informasjon i enhetene.

Boa enhetene arbeider med å utvikle en modell for mer arbeidsrettede aktiviteter for utviklingshemmede i ordinære bedrifter. I 2018 skal det vurderes om aktivitetstilbudene kan overta noen kommunale oppgaver som for eksempel renhold av byens sentrumsgater, fjerning av uønskede plantearter og rydding av strandlinje.

Sykefravær

Tabell 12-3 viser Boa enhetenes sykefravær fra 2. kv. 2017 til 2013 sammenlignet med helse og velferd

Boa-enhetenes sykefravær fra 2016 til 2017 viser en økning på +0,3 prosentpoeng, mens sykefraværet for hele helse og velferd viser en reduksjon på -2,8 prosentpoeng. Selv om enhetene arbeider systematisk for å redusere fravær som kan relateres til psykososialt arbeidsmiljø eller andre faktorer som gjelder arbeidsplassen, skal enhetene forsterke innsatsen for å redusere fraværet.