Om barnehagen

I Trondheim er det 102 kommunale og 76 private barnehager og 52 private familiebarnehager. Om lag 10 700 barn omfattes av tilbudet, og kommunen har en dekningsgrad på 95 prosent i aldersgruppen 1-5 år. Dekningsgraden for barn fra språklige og kulturelle minoriteter er om lag 80 prosent. Fra høsten 2017 får barn som fyller ett år i november lovfestet rett til barnehageplass

Av rundt 10 700 barn i alderen 0-5 år som går i barnehage, går om lag 60 prosent i kommunale barnehager. 3,8 prosent av barna fikk i 2016 spesialpedagogisk hjelp etter barnehagelovens § 19 a.


Dekningsgraden for 1-2 åringer med barnehageplass i Trondheim ligger godt over gjennomsnittet for ASSS-nettverket. Trondheim har også en høy andel barn fra språklige og kulturelle minoriteter som går i barnehage. Trondheim og Bergen har høyest andel barnehagelærere og ansatte med annen pedagogisk utdanning i kommunale og private barnehager blant ASSS-kommunene.

I Trondheim er netto driftsutgifter 4,7 prosent høyere enn gjennomsnittet for ASSS-nettverket. Ressursbruksindikatoren, som viser kommunens utgifter til barnehager, korrigert for variasjoner i utgiftsbehov, arbeidsgiveravgift og pensjonsutgifter, ligger også noe over gjennomsnittet for ASSS. Dette skyldes høy dekningsgrad og høy andel ansatte med barnehagelærerutdanning.

Rådmannen rapporterer om tilstanden på barnehageområdet i handlings- og økonomiplan, i årsrapporter og i Kvalitetsmelding for trondheimsbarnehagene som utarbeides annet hvert år. Neste kvalitetsmelding legges frem til politisk behandling i 2018.

Tilsyn og barnehagemyndighet

Høsten 2016 åpnet fylkesmannen et samordnet tilsyn med Trondheim kommune rundt opplysningsplikt. Dette tilsynet inkluderte tilsyn med barnehagemyndigheten og deres ansvar knyttet til opplysningsplikten. Tilsynet påviste noen avvik. Per i dag er avvikene rettet opp og tiltaksplan er utarbeidet. Tiltaksplanen legges til grunn for barnehagemyndighetens videre arbeid. Fagenhet for oppvekst og utdanning har oversendt erklæring til Fylkesmannen om at avvikene er rettet, og kommunen ha mottatt bekreftelse fra Fylkesmannen på at tilsynet er lukket.

Det ble også gjennomført en revisjon av tilsynsmyndighetens arbeid i 2017. Revisjonen omhandlet det økonomiske tilsynet, men kommenterte også Fagenhetens tilsynsarbeid. Fagenheten har i 2016/2017 innrettet tilsynet med trondheimsbarnehagene mot mer veiledning og mer målrettede tilsyn. Dette er i tråd med overordnet tilsynsplan og tilbakemeldinger fra Fylkesmannens tilsyn med barnehagemyndigheten.

Barnehagelovens § 16 a gir kommunen adgang til å anvende økonomiske reaksjonsmidler overfor private barnehager dersom tilskudd og foreldrebetaling er anvendt i strid med barnehagelovens § 14 a. I sak 19/17 behandlet bystyret sak om Regnskapsrevisjon - tilskudd til private barnehager. Med utgangspunkt i kommunerevisjons rapport, vedtok bystyret flere oppfølgingspunkter, og rådmannen er bedt om å rapportere tilbake til kontrollkomiteen hvordan rapporten er fulgt opp innen 1. oktober 2017. Økonomitjenesten har kartlagt situasjonen blant private barnehager gjennom regnskapsgjennomgang og innhenting av ytterligere opplysninger for å legge til rette for oppstart av økonomiske tilsyn høsten 2017.

Samisk barnehagetilbud

Formannskapet vedtok i sak 45/16 etablering av samisk språk- og kulturbarnehage. Formannskapet ble i møte 29.november .2016 orientert om opprettelsen av et samisk barnehage ved Ferista friluftsbarnehage.

Ny rammeplan for barnehagen, som iverksettes 1. august 2017, gir føringer om hvordan barnehagetilbudet til samiske barn utenfor samiske distrikt skal tilpasses barnas samiske bakgrunn.

Avdelingen ved Ferista friluftsbarnehage har plass til seks barn med samisk bakgrunn i alderen 1-3 år, alternativt tolv barn i alderen 3-5 år. Tre barn har takket ja til plass fra høsten 2017. Alle tre er nordsamiske. Rådmannen besluttet å utvide søknadsfristen til 1. august for å kunne gi flere familier mulighet til å søke.

Erfaringer fra andre kommuner viser at det tar tid å bygge opp et slikt tilbud, både med hensyn til å vise fram et tilbud som vekker tillit og å utrede hvor det geografisk er mest hensiktsmessig å etablere tilbudet. For å kunne beslutte om det er grunnlag for varig drift, har Trondheim kommune vedtatt at tilbudet etableres som et to års prosjekt. Det skal vurderes underveis om prosjektperioden skal utvides.

Etablering av et samisk barnehagetilbud er nybrottsarbeid som krever stort engasjement, stor arbeidsinnsats og massiv markedsføring. Et tett samarbeid med Sametinget og innhenting av kunnskap og erfaringer fra andre kommuner er avgjørende for å lykkes.

Enhetsleder ved Ferista friluftsbarnehage er prosjektleder for prosjektet, og det settes av noe ressurser til prosjektledelse ut over barnehagens administrasjonsressurs.

Sykefravær

Sykefraværet i barnehagene har økt fra 11,2 prosent i 2. kvartal 2016 til 11,5 prosent i 2. kvartal 2017, og ligger noe over snittet for ASSS-kommunene. Det høye sykefraværet i barnehagene påvirker måloppnåelse og kvalitet på tilbudet.Til tross for omfattende og målrettet innsats for å forebygge og redusere sykefraværet i barnehagene er det fortsatt store variasjoner mellom barnehagene, fra rundt 3 prosent til 24 prosent første kvartal 2017. Det er særlig langtidsfraværet som er høyt.

Barnehager med høyt sykefravær følges opp tett. Tiltaksplan for den enkelte enhet utarbeides og arbeidet dokumenteres.

På grunnlag av sykefraværsdata, ble det høsten 2016 utarbeidet en konkret handlingsplan for sykefraværet i samarbeid med barnehagestyrerne. Videre er det nå innført avdelingsledelse på enheter med over 30 ansatte, noe som forventes å påvirke sykefraværet i positiv retning.

Fra høsten 2017 skal 10 kommunale barnehager, med høyt fravær over tid, delta i prosjektet NED med sykefraværet, IA-ledelse 2.0, i regi av KS.Prosjektet skal gi ny kunnskap om hva som fremmer nærvær og vil særlig ha fokus på mestringsorientert ledelse som kjernen i nærværsarbeidet. Videre tilbys det nye verktøy og metodikk som skal gi hjelp til enhetenes eget arbeid med å redusere fraværet.