Rådmannen og strategisk ledelse

Etablering av samarbeidsavtaler med universitets- og høgskolesektoren skal gjøre det lettere å prioritere riktig forskning, utdanning og utprøving. En forutsetning for dette samarbeidet er en kommune kjennetegnet av åpenhet både kulturelt, organisatorisk og teknisk. I etableringen av ny ledermodell og gjennomføring av opplæring av alle lederteam i innovasjonsledelse (Prosjekt helhetlig ledelse) legges det vekt på hvordan kommunal ledelse kan fremme muligheten for at forskningsmiljøer, næringsliv, sosiale entreprenører og frivillige bidrar til formulering og oppnåelse av samfunnsmål. En ambisjon om tidlig innsats reflekteres i kommunens plan- og styringssystemer, verktøy for internkontroll og ledelsespraksis. I stedet for å reparere, er førstevalget å forebygge skjevutvikling og produsere kunnskap som gir rom for innovasjon. Med innovasjon forstås noe som er nytt, nyttig og kan nyttiggjøres.

Tjenesteområdet omfatter rådmannen, kommunaldirektørene og rådmannens fagstab.

Kommuneloven krever at kommunens øverste ledelse skal legge frem forsvarlig utredete saker for folkevalgte organer og sikre at vedtak blir iverksatt. Videre skal rådmannen sørge for at administrasjonen drives i samsvar med lover, forskrifter og overordnede instrukser, og at den er gjenstand for betryggende kontroll. Rådmannens fagstab støtter rådmannen og kommunaldirektørene i den overordnede styringen av Trondheim kommune. I tillegg har rådmannens fagstab en sentral rolle i faglig utredningsarbeid og i utarbeidelse av politisk saker.

Lederskapet skal utøves slik at det fremmer tillit til kommunen som demokratisk institusjon, som arbeidsgiver og som forvalter av fellesskapets ressurser i tråd med lover, regler og kommunens verdigrunnlag. Lederskapet skal bidra til å mobilisere ideer og ressurser hos ansatte og hos aktører utenfor egen organisasjon. Lederskapet skal gjennom innovasjon bidra til å utvikle og effektivisere tjenesteproduksjonen, bedre arbeidsmiljøet og redusere sykefraværet.