Forslag til driftsbudsjett

Idrett og friluftsliv

Utfordringer drift

Innenfor rådmannens forslag til ramme for området er det ikke mulig å fullt ut innfri periodemålene og alle politiske vedtak. I forslag til handlings- og økonomiplan 2018-2021 har rådmannen derfor gjort noen prioriteringer. Disse gjøres ut fra de overordnede periodemålene for området, men andre forhold kan også spille inn.

Tilskuddsordninger og større idrettsarrangement

Idrettsrådet i Trondheim har kommet med innspill til rådmannens budsjettprosess. Når det gjelder tilskuddsordninger er idrettsrådet opptatt av:

  • Økt ramme for tilskuddsordningen Tilskudd til drift og anlegg
  • Egen tilskuddsordning til større idrettsarrangement
  • Økning av ordningen Utstyr til kommunale anlegg.

Tilskuddsordninger

Formannskapet ba i sak 132/17; Gjennomgang og vurdering av kommunens tilskuddsordninger innenfor idrettsområdet, om at rådmannen kommer tilbake til rammene for tilskuddsordningen Tilskudd til drift og anlegg i forslag til handlings- og økonomiplan 2018-2021. Rådmannen har ikke funnet rom for å øke rammen for tilskuddsordningen i forslag til handlings- og økonomiplan 2018-2021.

Større idrettsarrangement

I tråd med bystyrets vedtak i sak 28/13; Strategi for å tiltrekke store idrettsarrangement til Trondheim og Sør-Trøndelag har byen de senere år blitt tildelt flere store arrangement. Planlegging og gjennomføring av slike arrangement medfører økonomiske utfordringer for kommunen, da kommunen har en rolle både som tilrettelegger og bidragsyter. Rådmannen vil fremme en egen sak om dette i løpet av første halvår 2018.

Utstyr til kommunale anlegg

Rådmannen har ikke funnet rom for å øke rammen for ordningen Utstyr til kommunale anlegg i forslag til handlings- og økonomiplan 2018-2021.

Utvidelse og rehabilitering av Trondheim Spektrum

I forbindelse med at deler av Trondheim Spektrum ikke kan benyttes i utbyggingsperioden har Rådmannen, for å redusere ulempene for idretten, inngått avtaler om kjøp av halltid i private og fylkeskommunale haller i perioden 2016-2018.

Rådmannen vil høsten 2017 fremme en orienteringssak om utbyggingsavtale samt avtale om kjøp av tid i Trondheim Spektrum. Rådmannen foreslår å innarbeide økte midler til kjøp av tid i Trondheim Spektrum i forslaget til handlings- og økonomiplan.

Tillertomta

Bystyret vedtok 29.1.2015 at det skal utarbeides en mulighetsstudie for Tillertomta, inkludert et anlegg for ishockey (sak 11/15; Trondheim kommunes budsjett for 2015 og økonomiplan for 2015 – 2018, verbalforslag 30). I handlings- og økonomiplan 2018-2021 foreslår rådmannen en sentral utredningspott, som blant annet vil benyttes til å finansiere dette mulighetsstudiet i 2018 (jamfør tabell 4.3 om utvikling i utgifter i delkapitlet Forslag til driftsbudsjett 2018 og økonomiplan 2018-2021).

Kolstad arena, leie av hallflate

Rådmannen er i dialog med Sør-Trøndelag fylkeskommune (STFK) om leie av en hallflate til idretten i Kolstad arena (nye Heimdal vgs). Rådmannens foreløpige estimat for dette er en årlig kostnad på 0,7 millioner kroner for 49 timer per uke i idrettsperioden. Hallen er planlagt å stå ferdig til høsten 2018. Fylkeskommunen har inngått en avtale med Kolstad håndball om eierskap og drift av Kolstad arena AS, jamfør vedtak i Komite for opplæring og tannhelse i STFK, 1. juni 2016, sak 44/16; Kolstad Arena - Avtale om eierskap, leie og tilsyn. STFK leier to hallflater på dagtid for seks millioner kroner per år. Kolstad håndball leier all tid for øvrig i alle tre flater for tre millioner kroner per år, herunder rett til fremleie og med forpliktelser vedrørende framleie til Trondheim kommune og andre lag i nærområdet. Rådmannen vil legge fram en egen sak om leie av Kolstad arena høsten 2017.

Forslag til driftsbudsjett for perioden 2018-2021

Tabell 16-2 viser rådmannens forslag til netto driftsramme for idrett og friluftsliv i perioden 2018-2021, og rådmannens forslag til hvordan tjenesteområdet skal tilpasse seg nye driftsrammer. Tabellen viser endring i forhold til vedtatt budsjett for 2017.

Tabell 16-3 gir en detaljert oversikt over forslag til tilpasningstiltak. Tabellen viser endring i forhold til vedtatt budsjett for 2017.

Opprettholdelse av standard

Driftsmidler til turveger/-stier, løyper og andre friluftstiltak

Rådmannen foreslår å øke driftskostnader til drift av nye skiløyper, lysløyper, turveger/-stier og badeplasser, som er kostnadsberegnet til en million kroner i 2018, økende til 1,5 millioner kroner fra 2019.

Driftsmidler til nye idrettsanlegg

Rådmannen foreslår å øke driftsmidler til nye idrettsanlegg med en million kroner i 2018, økende til 1,2 millioner kroner fra 2019.

Driftsmidler til nye nærmiljøanlegg

Rådmannen foreslår å øke driftsmidler til nye nærmiljøanlegg med 0,1 million kroner i 2018, økende til 0,4 millioner kroner fra 2019.

Lade idrettspark – leie av provisoriske garderobebygg

Rådmannen planla i 2017 å leie midlertidige garderober i utbyggingsperioden for Lade idrettsanlegg.

Detaljplanleggingen viser at det er mer lønnsomt for kommunen å kjøpe inn midlertidige garderober (containerløsning) enn å leie. Dette finansieres med midler avsatt til midlertidige garderober i 2017, slik at midlene kan tas ut i 2018. De midlertidige garderobene benyttes under byggeperioden, som vil vare i cirka 2,5 år. Rådmannen planlegger etter dette å plassere garderobene ved Eberg kunstgressbane, der det er et stort behov for garderober/dusj/wc.

Kompensasjon for avsluttet leieavtale i Husebyhallen

STFK sier opp sin avtale i Husebyhallen med virkning fra 10. juni 2018. Dette medfører et inntektstap på 0,8 millioner kroner pr år. Rådmannen foreslår å kompensere inntektstapet da driftskostnadene vil være omtrent uendret i hallen.

Økte utgifter for kommunale garderober

Formannskapet vedtok i sak 283/16 at bruk av garderober i kommunale idrettsanlegg bør være gratis. Estimert inntektstap som følge av dette er cirka 0,3 millioner kroner per år. Dersom dette på sikt medfører økt bruk av garderobene, må det legges inn økte driftsmidler. Rådmannen vil i så fall komme tilbake til dette.

Reduserte strømutgifter

Trondheim kommune har inngått fastpriskontrakter på strøm, som vil gi en reduksjon i kommunens strømutgifter på anslagsvis ti millioner kroner hvert år i planperioden, jamfør omtale i kapittel 4. Idrett og friluftlivs andel av reduksjon anslås til 0,8 millioner kroner hvert år i perioden.

Endringer i tjenestetilbudet

Kjøp av ekstra tid i Trondheim Spektrum

Formannskapet behandlet 10. februar 2015 sak 28/15; Status for utbygging og rehabilitering av Trondheim Spektrum. I saken gjøres det rede for at som følge av økt standard på arealene, og økning i areal som leies, må det påregnes økte leiekostnader for kommunen. Rådmannen er i dialog med Trondheim Spektrum om ny avtale. Økt årlig leie blir om lag 13 millioner kroner. Rådmannen foreslår at dette legges inn med delårsvirkning i 2019 (6,5 millioner kroner), og med helårsvirkning fra 2020.

Lade sambrukshall

I tillegg til kommunale tilskudd til bygging av sambrukshallen, vil det påløpe kostnader knyttet til rekkefølgekrav og annen infrastruktur ved utbyggingen av Lade idrettspark. Hoveddelen av kostnadene antas å falle på Trondheim kommune. Det meste av dette er investeringskostnader, men også noe driftskostnader. I forhold til en million kroner til engangs driftsutgift som ligger i budsjett 2017, foreslår rådmannen å legge inn ytterligere 0,8 millioner kroner til utendørs istandsetting, Dette er beregnet til omlag 1,8 millioner kroner, klassifiseres som drift og forventes å komme som en engangsutgift i 2018.

EM i håndball 2020, prøve-EM i 2019

Det er besluttet at Trondheim skal være vertsby under EM i håndball i 2020. Det skal også gjennomføres et prøve-EM i 2019. Det vil påløpe kostnader til aktiviteter for barn, unge og familier, ”city dressing”, åpningsseremoni, transport med mer. Kostnadene vil være størst under EM i 2020 – i mindre skala under prøve-EM. Rådmannen foreslår i tråd med antatt behov å legge inn en samlet kostnad på 1,5 millioner kroner for 2019 og 2020.

Digitalt system for registrering av bruk av kommunale idrettshaller og haller der kommunen kjøper tid til idretten

Både rådmannen og Idrettsrådet i Trondheim ønsker at tildelt halltid utnyttes fullt ut av idrettslagene, da det er stor pågang fra særkretsene og de ulike idrettslagene for å få halltid. Det er behov for et sikkert registreringssystem for å få en god oversikt og kontroll av bruken av tildelt tid. Systemet vil medføre at hvert enkelt lag som er tildelt tid må registrere nærvær for den oppsatte tiden når de benytter hallen. Det må utredes om hvordan systemet kan kobles sammen med Bookingbasen, slik at man får tatt ut gode oversikter fra systemet. Målet er å få ut oversikt over reell bruk av hallene sammenstilt med oppsatte og avmeldte timer i Bookingbasen. Rådmannen foreslår å legge inn 0,7 millioner kroner til et forprosjekt i 2021.

Tilskudd til private idrettshaller

Flere idrettslag planlegger bygging av flerbrukshall i egen regi. Bystyret vedtok 17. november 2016 maler for finansierings- og driftsavtaler som grunnlag for de konkrete avtaler som skal inngås mellom kommunen og idrettslag når bygging av idrettshall skjer i regi av idrettslag (sak 153/16; Avtaler mellom Trondheim kommune og idrettslag ved bygging av idrettshall i regi av idrettslag).

Rådmannen foreslår å videreføre beløpene som er avsatt i gjeldende handlings- og økonomiplan for perioden 2018-2020, til framtidige haller som ennå ikke er vedtatt, samt å legge inn 20 millioner kroner i 2021 til slike haller.

Det vises også til omtale av framtidig bruk av avsetninger til disposisjonsfond i sak 79/17; Årsoppgjøret 2016. Rådmannen foreslår i saken å disponere til sammen 39 millioner kroner av avsetningene til disposisjonsfondet til tilskudd og leie av hallene til Flatås IL og Sjetne IL samt til Trondheims-Ørns tribune og garderobebygg. Dette er prosjekter som allerede er vedtatt og vil komme til utbetaling i 2017 og/eller 2018.

Arrangement i Granåsen

World cup hopp og kombinert og andre arrangement i Granåsen har økt i omfang siden 2012, og oppgavene har blitt økende de siste årene. Det er økte driftsutgifter som følge av økt omfang av arrangementer og krav om internasjonal konkurransestandard. Det er primært utgifter knyttet til snøproduksjon, distribusjon av snø og årlig tilrettelegging av langrennsarena i henhold til arrangørmal som krever mye arbeidstid og som medfører store utgifter. Dette inkluderer også behov for innleie av brakker, preparering av løyper, rigging og tilrettelegging av infrastruktur.

I 2016 ble det bevilget 1,5 millioner kroner til de økte kostnadene gjennom disponering av årsoppgjøret 2015, og dette er videreført med en million kroner i 2017. Rådmannen foreslår å videreføre en million kroner til formålet også i 2018, men finner ikke rom for å opprettholde midlene fra 2019. Konsekvensen av dette er at det må vurderes å redusere antallet konkurranser for vinteridretter i Granåsen.

Redusert standard drift av idretts- og friluftsanlegg

For å tilpasse driften til rammen foreslår rådmannen å redusere standarden på drift av idretts- og friluftsanlegg med inntil 0,6 millioner kroner i perioden 2018-2020. Dette kan få konsekvenser for frekvens på oppkjøring av skiløyper, kvalitet på skjøtsel langs turdragene samt materialkostnader/utstyr med hensikt å utnytte og optimalisere bruken av eksisterende anlegg.

Annet

Mulighetsstudier og utredninger

I budsjettet for 2017 ligger det inne 0,5 millioner kroner til mulighetsstudier og utredninger. Midlene tas ut igjen fra 2018. I handlings- og økonomiplanen 2018-2021 foreslår rådmannen en sentral utredningspott (jamfør kapittel 4), som blant annet kan benyttes til å finansiere aktuelle mulighetsstudier innen idrett og friluftsliv.

Søke- og planleggingsprosessen VM på ski/Trøndelag 2023

Trondheim ble ikke tildelt VM på ski i 2021, og det jobbes videre med søknad om å få arrangementet i 2023. Søke- og planleggingsprosessen vil da bli forlenget med to år. Søknad sendes FIS innen 31.august 2017. Det er behov for prosjektledelse ut første halvår 2018.

Trondheim kommune, Sør-Trøndelag Fylkeskommune, NTNU, SINTEF, Norges Idrettsforbund, Norges Skiforbund og Næringsforeningen i Trondheimsregionen etablerer ”Utviklingsprogram Granåsen”. Programmet benevnes Trøndelag 2023, se F-sak 220/16.

Trondheim kommunes bidrag inn i disse to satsingene er beregnet til å være 1,5 millioner kroner i 2017, 1,1 millioner kroner i 2018 og 0,7 millioner kroner fra 2019. I forhold til budsjett 2017 foreslår rådmannen derfor en reduksjon på 0,4 millioner i 2018 og en reduksjon på 0,8 millioner kroner fra 2019.

VM på ski 2023 - søknad

I budsjettet for 2017 ligger det inne en million kroner til søknadsavgift til det internasjonale skiforbundet for å søke om VM på ski i 2023. Midlene tas ut igjen fra 2018.