Forslag til investeringsbudsjett

Tekniske tjenester

Vann

Tabell 20-8 viser rådmannens forslag til investeringer innenfor område vann i perioden 2018-2021. En illustrasjon av finansiering per prosjekt er tilgjengelig i kapittel 29.

Investeringsbudsjettet for vann er knyttet til tre hovedutfordringer: Fortsatt god vannkvalitet, god sikkerhet i vannforsyningen og et godt fungerende ledningsnett.

Rådmannens foreslåtte tiltak er i overensstemmelse med kommunedelplan for vannforsyning 2017-2028, vedtatt av bystyret august 2017. Tiltakene vil bidra til å oppfylle kravene i drikkevannsforskriften, hindre ytterligere forfall i infrastrukturen og tilrettelegge for befolkningsøkning.

Kilder og vannbehandlingsanlegg

Trondheim kommune forvalter 19 dammer som tidligere inngikk i vannforsyningssystemet. For å tilfredsstille krav i damforskriften må dammene reklassifiseres og damkonstruksjonene oppgraderes. Drikkevannsforskriften krever at vannforsyningen har tilstrekkelig antall hygieniske barrierer mot bakterier, virus og parasitter. For Trondheim kommune betyr dette at dagens vannbehandling ved Vikelvdalen (VIVA) må utvides med mer omfattende vannbehandling.

Stasjoner

I denne posten er det satt av midler til nybygging og oppgradering av høydebasseng og pumpestasjoner, samt til kjøp av nytt driftskontrollsystem. Rådmannen foreslår at det i 2018 bevilges 16,4 millioner til tiltakene.

Diverse anlegg

Det er behov for budsjettmidler til samordning med anlegg som initieres av Statens vegvesen, Miljøpakken og andre utbyggingsaktører. Det er ofte hensiktsmessig å koordinere utbedring av vann- og avløpssystemet når andre aktører gjennomfører sine prosjekter. Rådmannen legger erfaringstall basert på tidligere års behov til grunn for budsjettanslaget. Et av prosjektene som skal finansieres over denne bevilgningen er fornyelse av eksisterende vannledninger i Klostergata før vegen oppgraderes. Det er knyttet store usikkerheter til kostnadsoverslaget. Prosjektet er under planlegging, og rådmannen foreslår oppstart bygging i 2018.

Fornyelse, rehabilitering

Fornyelse av ledningsnett er en vedvarende aktivitet. Rådmannens forslag til omfang er basert på analyser av levetid. Investeringene er nødvendige for å redusere vanntapet frem til forbruker og opprettholde god leveringssikkerhet.Rådmannen foreslår at det i 2018 bevilges 56 millioner kroner til tiltakene.

Vikåsen vanntunnel

Vikåsen vanntunnel ligger nedstrøms Trondheim kommunes vannbehandlingsanlegg, og fører renset vann inn på vannettet. Hydrogeologiske undersøkelser har vist at vann fra tilliggende områder lekker inn i tunnelen. Det er små mengder, og vannet har lang oppholdstid i grunnen. Situasjonen er likevel ikke tilfredsstillende på lengre sikt. Etablering av ny tunnel med tette rørgjennomføringer er det beste alternativet for sikkerhet, fremtidig fleksibilitet og kostnader. Arbeidene med ny tunnel skal samordnes med bygningsmessig tilrettelegging for utvidet vannbehandling. Rådmannen foreslår at det bevilges 14 millioner kroner til tiltaket i 2018.

Diverse vannforsterkning

Rådmannens forslag er knyttet til tilknytning og forsterkning av vannforsyningen i eksisterende og nye områder. Rådmannen foreslår at det bevilges 5 millioner kroner til tiltakene i 2018.

Diverse hovedanlegg

Rådmannens forslag er knyttet til gjennomføring av større hovedanlegg som ligger litt frem i planperioden. Aktuelle tiltak er nye hovedledninger og høydebasseng som er nødvendige for å møte befolkningsvekst og tilrettelegge for tilknytning av nye områder.

Tiller-Bratsberg-Klæbu

Det er inngått avtale med Klæbu kommune om samarbeid om felles vann- og avløpsanlegg, bystyresak 118/15. Det legges vannledning fra Eklestrøa i Trondheim kommune til Klæbu sentrum. Klæbu kommune vil da få reservevannforsyning fra Trondheim og kan levere krisevann til Trondheim. Klæbu kommune har ansvar for den delen av prosjektet som ligger innenfor Klæbu kommunes grenser. Prosjektet er delt opp i flere etapper. Bygging av første etappe pågår og hele anlegget er planlagt ferdigstilt i 2019. Rådmannen foreslår at det bevilges 15 millioner kroner til tiltaket i 2018.

Klett-Spongdal

Prosjektet gjelder etablering av nytt vann- og avløpssystem, Spongdal-Klett, for å styrke forsyningssikkerheten på Byneset, bystyresak 13/17. Prosjektet er under planlegging, og rådmannen foreslår at det bevilges 13 millioner kroner til tiltaket i 2018.

Avløp

Tabell 20-9 viser rådmannens forslag til investeringer innenfor område avløp i perioden 2018-2021. En illustrasjon av finansiering per prosjekt er tilgjengelig i kapittel 29.

I investeringsbudsjettet for avløp foreslår rådmannen at innsatsen rettes mot fornyelse, separering av spillvann og overvann og effektivisering av byens eksisterende avløpsnett. Tiltakene vil bidra til å øke kapasiteten i avløpsnettet og forbedre forurensningssituasjonen i elver og bekker. Foreslåtte tiltak er i overensstemmelse med vedtatt hovedplan for avløp og vannmiljø 2013-2024, bystyresak 67/13, og vil bidra til å oppfylle kravene i vanndirektivet.

Oppgradering renseanlegg

Renseanleggene har behov for fornyelse for å opprettholde funksjon og rasjonell drift. Ved Ladehammeren renseanlegg er lukt et tilbakevendende problem. Flere tiltak er gjennomført, og betydelig forbedring forventes etter bygging av ny pipe. Slamskrapene er utslitte og skal også skiftes, jfr. formannskapssak 38/17. Rådmannen foreslår at det bevilges 22 millioner kroner til tiltaket i 2018.

Ved Høvringen renseanlegg planlegges nytt mottak for slam fra slamavskillere/ septiktanker i Trondheim, Melhus og Klæbu kommuner.

Diverse anlegg

Det er behov for budsjettmidler til samordning med anlegg som initieres av Statens vegvesen, Miljøpakken og andre utbyggingsaktører. Budsjettbehovet i det enkelte år er avhengig av andre aktørers aktivitet, og er vanskelig å forutse så rådmannen har lagt erfaringstall basert på tidligere års behov til grunn for forslag på at det bevilges 30 millioner kroner i 2018.

Fornyelse/rehabilitering

Midlene går til fornyelse av ledningsnettet, som er en vedvarende aktivitet. Rådmannens forslag på 40 millioner kroner i 2018 er basert på analyser av levetid og er nødvendig for å hindre forfall av ledningene og dermed unngå ledningsbrudd.

Heimdal separering

Avløpsvannet fra Melhus kommune skal overføres til Høvringen renseanlegg. For å frigi tilstrekkelig kapasitet i ledningsnettet, må det gjennomføres tiltak for å skille overvann og spillvann i separate ledninger på Heimdal. Arbeidene pågår, men er forsinket pga dårlige grunnforhold. Rådmannen foreslår at det stilles 20,8 millioner kroner til formålet i 2018 og siste etappe forventes ferdig i 2021.

Vanndirektivet

Budsjettbehov er knyttet til tiltak som er spesielt rettet inn mot å oppfylle kravene i vanndirektivet og omfatter flere mindre tiltak for å forbedre vannkvaliteten i bekker og elver. Rådmannen foreslår at det bevilges 10 millioner kroner til tiltaket i 2018.

Fredlybekken separering

Prosjektet er påstartet, men valg av trasé er avhengig av reguleringsplaner for området. Fremdrift er usikker, rådmannen foreslår at det i 2018 bevilges 11 millioner kroner til formålet i 2018.

Fossumdalen separering

Prosjektet omfatter ombygging av deler av Fossumdalen avløpssone fra fellessystem til separatsystem. Separeringen av avløpsnettet vil i betydelig grad redusere kloakkutslipp til Nidelva. Rådmannen foreslår at det i 2018 bevilges 5 millioner kroner til formålet.

Stasjoner

Stasjonstiltak er knyttet til nybygging og oppgradering av pumpestasjoner, samt til innføring av nytt driftskontrollsystem. Rådmannen har i sitt forslag foreslått at det bevilges 3,8 millioner kroner til formålet

Diverse hovedanlegg

Budsjett skal benyttes til nødvendig ombygging av hovedledninger og tilknytning av eksisterende og nye områder. Rådmannen foreslår at det bevilges 24,4 millioner kroner til formålet i 2018. Et av de sentrale hovedanleggene er oppgradering av Klostergata. Oppgradering og separering av ledningsnettet i Klostergata og sidegatene er et prioritert tiltak i saneringsplan for Singsaker avløpssone. Prosjektet fremskyndes da det er nødvendig med samordning med vegarbeidene i Klostergata. Det er knyttet stor usikkerhet til kostnadsoverslaget for Klostergata da dette er utarbeidet i tidligfase av prosjektet, rådmannen vil komme tilbake til med bedre anslag i forbindlese med økonomirapporteringen/egen sak i 2018. Arbeidene vil bli gjennomført i 2018 og 2019.

Tiller-Bratsberg-Klæbu

Det er inngått avtale med Klæbu kommune om samarbeid om felles vann- og avløpsanlegg i bystyresak 118/15. Avtalen innebærer at Klæbu kommune overfører sitt avløpsvann til Høvringen renseanlegg. Prosjektet samordnes med at Bratsberg tilknyttes avløpsnettet til Høvringen renseanlegg, en samordning som er økonomisk fordelaktig for begge kommuner. Trondheim kommune har prosjektansvar for den delen av prosjektet som ligger innenfor Trondheim kommunes grenser. Prosjektet er delt opp i flere etapper. Bygging av første etappe pågår og hele anlegget er planlagt ferdigstilt i 2019. Rådmannen foreslår at det bevilges 34,0 millioner kroner i 2018.

Klett-Spongdal

Prosjektet gjelder etablering av nytt ledningsnett fra Spongdal til Klett. Prosjektet omfatter nedlegging av utrangerte pumpestasjoner og renseanlegg og etablering av avløpsledninger og pumpestasjoner for overføring av avløpsvannet til Høvringen renseanlegg. Rådmannen foreslår at det bevilges 24,4 millioner kroner til formålet i 2018.

Øya avløpssystem

Avløpssystemet på Øya skal ombygges, jfr. bystyresak 136/16. Fem utrangerte pumpestasjoner skal nedlegges og erstattes av 2 nye stasjoner med tilhørende ledningsnett. Rådmannen foreslår at det bevilges 23,6 millioner kroner til prosjektet i 2018.

Områdevis separering

For å få full effekt av de store separeringsprosjektene som er under gjennomføring, må tilknyttede ledningsnett også separeres. Rådmannen foreslår at utvelgelse av områder skjer på grunnlag av kost/nytte-betraktninger i utarbeidede saneringsplaner for avløpssystemet og at det bevilges 7,3 millioner kroner til prosjektet i 2018.

Veg

Tabell 20-10 viser rådmannens forslag til investeringer innenfor område veg i perioden 2018-2021. En illustrasjon av finansiering per prosjekt er tilgjengelig i kapittel 29.

Gatelys nye forskrifter

TrønderEnergi nett AS har stilt krav om måling av strømforbruket til gatelysnettet og at all måling skal flyttes ut av nettstasjonene. Arbeidene er planlagt ferdigstilt 1.1.2021. Rådmannen foreslår at det i 2018 bevilges 5,0 millioner kroner til tiltaket.

Mindre vegtiltak

Det er behov for investeringsmidler til mindre oppgraderingstiltak av vegene. Rådmannen foreslår at det i 2018 bevilges 1,0 million kroner til tiltaket.

Tiltak funksjonshemmede

Posten omfatter mindre ombygginger og justeringer for å ivareta krav til universell utforming. Rådmannen foreslår at det bevilges 0,2 millioner kroner til tiltaket i 2018.

Utvikling og fornyelse av gatelysnettet

For å fornye gatelysnettet er det behov for investeringsmidler til etablering av mer moderne energieffektiv belysning (LED). Av kommunens 23.000 gatelys vil det ved utgangen av 2017 være skiftet til LED i 9.000 av punktene. Rådmannen foreslår at det i 2018 bevilges av 11,6 millioner kroner til tiltaket.

Aksjon skoleveg

Midlene gjelder trafikksikkerhetsprosjekter prioritert gjennom trafikksikkerhetsplan og skolevegrapport. Tiltakene er på kommunal veg, og kommunen må stille med en egenandel på 40 prosent og Sør-Trøndelag fylkeskommune bidrar med resterende. Rådmannen foreslår at det bevilges 3,0 millioner kroner til tiltaket i 2018, 1,8 millioner kroner av beløpet forutsettes finansiert av eksterne tilskudd.

Mur Jonsvannsvegen

Trondheim kommune inngikk i 1987 en avtale med grunneier av gbr nr 39/1 i forbindelse med utbedring av Jonsvannsvegen (Fylkesveg som kommunen forvaltet på det tidspunktet). Kommunen forpliktet seg til å sette opp en mur for grunneieren. Kostnaden er anslått til 2,0 millioner kroner noe som rådmannen foreslår bevilges i 2018..

Spektrum/Klostergata, kommunal veg

Trondheim kommune er forpliktet gjennom utbyggingsavtale med Spektrum AS å bekoste ombygging av Klostergata, samt veg, parkering og gang/sykkelveger innenfor utbyggingsområdet til Spektrum. Rådmannen foreslår at det i 2018 bevilges 30 millioner til tiltaket.Det er behov for å forbedre gang- og sykkelforbindelsen over Nidelva ved Ila for å forbedre forbindelsen til St. Olav og NTNU.

Byrom, parker og grøntanlegg

Tabell 20-11 viser rådmannens forslag til investeringer innenfor område byrom, parker og grøntanlegg i perioden 2018-2021. En illustrasjon av finansiering per prosjekt er tilgjengelig i kapittel 29.

Lekeplasser

Mange lekeplasser trenger oppgradering. Rådmannens foreslåtte bevilgning på 4,0 millioner kroner i 2018 vil bli brukt til bl.a. lekeplassene på Selsbakk, Jernbanebyen og ferdigstilling av lekeplassene på Marinen og i friområdet Skjermveien/Nordre Hallsetveg, som skal oppgraderes etter medvirkningsprosesser med brukerne av lekeplassene.

Parker

I rådmannens foreslåtte bevilgning på 5,0 millioner kroner inngår blant annet fullfinansiering av tiltak til å rette opp skader på trappa ved St.Olavskilden på Marinen og forstøtningsmurer langs sjøfronten i llsvika. Utredning og prosjektering ble startet opp i 2017. Tiltakene på Marinen vil vurderes i sammenheng med Hjertepromenaden og eventuelt suppleres med flere tiltak i forbindelse med det.

Belysning

Flere friområder og parker vurderes for belysningstiltak for å øke tryggheten, gi bedre universell utforming og for å utvide brukssesongen. Det ble bevilget 4,0 millioner kroner til etablering av belysning på Festningen i 2017. Forsinkelser medfører at tiltaket først vil bli bygd i 2018. Rådmannen foreslår videre at det bevilges 1,5 millioner til andre belysningsprosjekt i 2018. Prioritering vil blant annet gjøres i samråd med politiet. Krav fra netteier om etablering av måling for parkbelysning vil også bli fulgt opp.

Byrom

For å følge opp planlagte tiltak i byromsstrategien, foreslår rådmannen at det settes av 1,5 millioner kroner til dette i 2018. Det er igangsatt en rekke mindre tiltak for å rydde og forbedre sentrale byroms bruksverdi. Midlene prioriteres i forhold til vedtak i bystyresak 164/16, for eksempel til tiltak i byrommet ved Hjalmar Andersens plass.

Erverv av grunn

Rådmann foreslår at det i økonomiplanperioden bevilges 0,5 millioner kroner i 2018 til finansiering av innløsningskrav for nyregulerte offentlige friområder og eventuelle nødvendige tiltak for grensejusteringer ved opprustning av eksisterende friområder og lekeplasser.

TMV-odden

Planlegging for sykkelveg og minimumstiltak gjennomføres i 2017. Bygging vil foregå i 2018. Miljøpakken bidrar med 7 millioner kroner til etablering av sykkelvegen. Utvidet løsning med kunst vil tas opp igjen på et senere tidspunkt. Det samme gjelder oppgradering av dekket samt ytterligere forbedringstiltak. Dersom det ikke lykkes å få med ekstern finansiering vil kun etablering av sykkelvegen og minimumstiltakene bli gjennomført.

Torvet

Formannskapet ga sin tilslutning til rådmannens plan for gjennomføring av prosjektet i februar i år, i formannskapssak 43/17. Bystyret vedtok 31.8.2017 gjennomføring av hele prosjektet, i bystyresak 118/17. Første byggefase, som omfatter Kongens gate vest, pågår. Andre anbudsrunde pågår og kontrahering forventes februar 2018. Rådmannen foreslår at det bevilges 100 millioner kroner til prosjektet i 2018.

Spektrum/Klostergata - grøntanlegg

For å tilfredsstille rekkefølgekravene knyttet til utbyggingen av Spektrum er det behov for å oppgradere den offentlige grønnstrukturen og uterommene, blant annet ved å opparbeide nytt parkareal og etablere nye offentlige torg. Standarden skal være nøktern, men grønnstrukturen og torget må kunne tåle bruken som er beskrevet i reguleringsbestemmelsene og de forventede publikumsmengdene. Dette krever en robust oppbygging av de grønne flatene i parken utover vanlig standard. Det er også krav om at gangstiene skal være kjøresterke. Tiltakene må ferdigstilles før nye Spektrum kan tas i bruk. Planleggingen er ikke kommet langt nok for å kunne anslå nøyaktige kostnader. Rådmannen foreslår at det bevilges 39 millioner kroner i planperioden til gjennomføring av avtalt utbyggingsavtale. Dersom dette viser seg å ikke være tilstrekkelig, vil rådmannen legge frem sak om dette.

Avfallshåndtering

Tabell 20-12 viser rådmannens forslag til investeringer innenfor område avfallshåndtering i perioden 2018-2021. En illustrasjon av finansiering per prosjekt er tilgjengelig i kapittel 29.

Avfallssug mindre anlegg

I handlingsplan for husholdningsavfall, bystyresak 84/10 er det vedtatt at nedgravde løsninger for oppsamling av avfall skal være normal løsning for alle utbygginger med mer enn 10 husstander. Kommunen overtar anleggene til drift og vedlikehold. Det er behov for investeringsmidler til utbedring og eventuelle oppgraderinger av nye og eksisterende anlegg. Rådmannen foreslår at det bevilges 2,0 millioner kroner i 2018 til dette tiltaket.

Maskiner Trondheim bydrift

Tabell 20-13 viser rådmannens forslag til investeringer innenfor område maskiner Trondheim bydrift i perioden 2018-2021. En illustrasjon av finansiering per prosjekt er tilgjengelig i kapittel 29.

Maskiner og utstyr

Maskiner og utstyr på Valøya har en samlet historisk verdi på vel 60 millioner kroner. I tillegg er det inngått leasingavtaler på et betydelig beløp. Til utskifting av utstyr og maskiner foreslår rådmannen et årlig investeringsbudsjett på fem millioner kroner.

Miljøpakken

Tabell 20-14 viser rådmannens forslag til kommunale investeringer innenfor område miljøpakken i perioden 2018-2021. En illustrasjon av finansiering per prosjekt er tilgjengelig i kapittel 29.

Miljøpakken

De kommunale investeringsmidlene til Miljøpakken er samlet slik at de kan brukes fleksibelt. I tillegg til kommunale lånemidler forutsettes det et statlig tilskudd knyttet til kollektivtrafikk/trafikksikkerhet på rundt 3,0 millioner kroner.

Utredning av vedlikeholdsplikt

I forbindelse med Renere havn prosjektet, ble det nødvendig å fornye om lag 180 løpemeter spuntvegg. Total kostnad var i underkant av 30 millioner kroner. Dette reiser spørsmål om hvilke fremtidige kostnader som er knyttet til tilsvarende vedlikehold som kommunen har helt eller delvis ansvar for. I løpet av sommeren og høsten 2016 ble det gjennomført tilstandskartlegging av spunt og andre forbygninger mot sjø og elv på strekninger der kommunen kan ha helt eller delvis vedlikeholdsplikt. Rådmannen har fått rapport fra konsulenten og utreder nå ansvarsforholdene for vedlikeholdsplikt nærmere. Det vil bli lagt fram politisk sak tidlig i 2018 med orientering om status, skissering av ansvarsforhold og grove kostnadsoverslag for tiltakene.