Velferdsteknologi

Velferdsteknologiprogrammet ble etablert i 2015 og har til nå ferdigstilt utviklingen og etableringen av en ny lokaliseringstjeneste for personer med demens og kognitiv svikt. Videre er det jobbet med anskaffelser og tilrettelegging av infrastruktur som skal gjøre det mulig å ta i bruk fremtidig velferdsteknologiløsninger / tjenester i både private hjem og institusjoner.

Det er i samarbeid med Innkjøpskontoret gjennomført én innovativ anskaffelse (GPS) og en annen er påstartet (digitale trygghetsalarmer). Programmet har vært en del av det nasjonale velferdsteknologiprogrammet, og har fått i oppdrag å utvikle og teste en ny helsetjeneste for avstandsoppfølging av personer med kronisk sykdom. Det er etablert en del utprøvingsprosjekter for å få erfaring med teknologien. Det er etablert cirka 90 elektroniske dørlåser som skal avhjelpe hjemmetjenestene på oppdrag til hjemmene og samtidig sikre dokumentert oppdrag utført direkte i journal. Videre har programmet bistått med anskaffelser av elektriske Rickshaw-sykler til helse- og velferdssenter og helsehus, samt motiview sykler (innendørs sykler koblet til filmopplevelse på TV skjerm)for innendørs trening.

Det er en målsetning at programsatsingen skal knyttes tettere til driftsorganisasjonen fra 2018 og at personell og kompetanse ivaretas av ansvarlige tjenester. Utvikling av nye tjenester krever tett forankring og samarbeid med enhetene som skal bruke teknologien i hverdagen, samtidig som nye investeringer prioriteres i en større sammenheng.

Formål

Program for velferdsteknologi har som målsetting “Trygg der du er” og velferdsteknologi skal være en naturlig del av tjenesteytingen innenfor helse- og velferd innen 2020.

Dette krever at tjenester utvikles, tilpasses og at teknologien integreres og støtter opp under nye og etablerte tjenester. Alle nye tiltak skal vurderes i et bruker-, ansatte-, økonomi- og samfunnsperspektiv.

Planlagte aktiviteter

Programmet følger DIFI’s prosjektveiviser og veikart for tjenesteinnovasjon i kommunesektoren. Programmet har prosjekter i alle faser, fra konseptfasen til implementeringsfasen. Tjenester som realiseres overleveres til linjeorganisasjonen og håndteres videre av oppnevnte tjenesteeiere og tjenesteforvaltere.

I 2018 vil det jobbes med:

  • Ferdigstille anskaffelsen av digitale trygghetsalarmer og implementering av den nye tjenesten for “Trygghet ute” (mobile trygghetsalarmer). Arbeidet omfatter også logistikk for utskifting av de analoge trygghetsalarmene
  • Prosjektet med avstandsoppfølging av personer med kronisk sykdom vil avsluttes i regi av Direktoratet for e-helse og blir etablert som en fast tjeneste i kommunen
  • Anskaffelse av medisinteknologi med tilhørende tjenesteetablering videreføres
  • Følge opp igangsatte utprøvingsprosjekter med e-lås, digitale tilsyn
  • Kunnskapsarenaen “Torastua” (visningsleiligheten på Ladesletta helse- og velferdssenter) vil følges opp og videreutvikles

Ressursinnsats

Foreslåtte IT-investeringsmidler til gjennomføring av programmets prosjekter for 2018 omtales i kap. 24; Interne tjenester og arbeidsgiverområdet og i kap. 13; Helse- og omsorg.