Periodemål og indikatorer

Psykisk helse og rus

1. Personer som står i fare for å utvikle rusproblem eller psykiske plager tilbys rask hjelp.

Depresjon er en av de viktigste årsakene til arbeidsfravær, sykemelding og uførhet. I de siste årene er det utviklet ny kunnskap og metoder for å hjelpe voksne personer med psykiske lidelser. Enhet for psykisk helse og rus har blant annet opprettet lavterskel mestringstilbud som tilbyr “Rask psykisk helsehjelp” og en rekke kurs som skal hjelpe den enkelte med å håndtere sine plager og/eller rusmiddelavhengighet.

Resultatindikatorer:

  • Ca 500 personer med rusproblemer og/eller psykiske lidelser gis hjelp innen to uker etter henvendelse hvert år
  • Rusmiddelavhengige personer skal få umiddelbar hjelp ved kommunens mestrings- og opplæringssenter (MO-senter) til å endre egne rusvaner.
  • Enhetene skal utvikle rehabiliteringsforløp for ungdom i aldersgruppen 18-23 år som har psykiske vansker og/ eller er rusmiddelavhengige.

2. Personer med alvorlig rus og psykiske lidelser (ROP) sikres kartlegging og behandling

Det er behov for å ta i bruk ny kunnskap innen fagfeltet psykisk helse og rus og ansatte skal gis opplæring i perspektivet ”recovery”. Recovery legger til grunn at tjenesteutøveren anser brukeren som ekspert på seg selv og formidler tro på at han eller hun kan utvikle seg og få et bedre liv.

Resultatindikatorer:

  • Ca 80 personer med rus- og psykiske lidelser lidelser er kartlagt med hensyn til behov for tjenester per år
  • 40 prosent av de ansatte ved enhetene for psykisk helse og rus har kompetanse på recovery (bedringsprosesser).
  • Treffstedene ved enhetene skal tilby kurs og samtaler for brukere. Det skal gis kurs i bl.a. selvhevdelse som bidrar til at brukerne opplever mestring.
  • Enhetene skal utvikle sine tjenester slik at brukere med psykisk vansker og rusmiddelavhengighet skal få nødvendig hjelp i hjemmet over tid av ambulante tjenester.