Om idrett og friluftsliv

Bystyret vedtok 30.4.2015 sak 50/15 Mål og ambisjoner for idrettsforvaltningen 2015 -2020. De vedtatte målene danner grunnlaget for forvaltning og drift innenfor idrettsområdet, videre utvikling av eksisterende idrettsanlegg, samt planlegging og etablering av nye. Folkehelseloven gir kommunene et stort ansvar for å fremme folkehelsen. Trondheim kommune har en strategi om tidlig innsats på alle områder. Fysisk aktivitet har positive effekter både for den fysiske og mentale helsen. I et folkehelseperspektiv handler fysisk aktivitet om å gi alle mulighet til organisert og egenorganisert aktivitet i hverdagen. Idrett og fysisk aktivitet kan utøves på alle nivå, og aktiviteten har både en egenverdi og en nytteverdi. Egenverdien ligger i gleden ved å utøve og mestre aktiviteten. I tillegg kan idretten for mange bidra til deltakelse i et positivt fellesskap.

Kostra-tall

Kostratallene for 2016 viser at Trondheim kommune har lavere total ressursbruk til idrett enn gjennomsnittet i ASSS-kommunene. Trondheim kommune eier relativt færre idrettsanlegg (av totalt antall anlegg) enn gjennomsnitt for de øvrige ASSS-kommunene. Dette er en hovedårsak til at Trondheim kommune har lavere ressursbruk på kommunale idrettsanlegg enn gjennomsnitt for ASSS-kommunene. Trondheim ligger over gjennomsnittet i ressursbruk per innbygger til idrett. Hovedårsaken er at Trondheim har flere private idrettsanlegg enn gjennomsnitt for ASSS-kommunene, og bruker da mer ressurser på anleggs- og driftstilskudd til idrettslagene.

Tallene for netto driftsutgifter til kommunale idrettsbygg per innbygger og netto driftsutgifter til idrett per innbygger bør derfor sees i sammenheng. Samlet brukte Trondheim i 2016 763 kroner per innbygger, mens tallene for gjennomsnittet i ASSS er 882 kroner per innbygger; Oslo 864, Bergen 914 og Stavanger 1 259 per innbygger.

Sykefravær

Sykefravær ved Enhet for idrett og friluftsliv var 2,6 prosent i 2016, og for 2. kvartal 2017 var sykefraværet på 4,0 prosent. Enheten arbeider aktivt for å holde sykefraværet nede gjennom ulike HMS- og velferdstiltak, medvirkningsprosesser for ansatte med mer. Stor arbeidsmengde og tidspress er imidlertid fortsatt en utfordring som blir uttrykt av alle ansatte ved enheten. Dette er utfordringer som enheten må jobbe kontinuerlig med for å løse på best mulig måte.

Kjente større arrangement i planperioden

  • World Cup i hopp og kombinert, februar (årlig).
  • Toppidrettsveka, august (årlig).
  • EM i håndball i 2020, innledende runder for både damer og herrer, samt prøve-EM i 2019
  • Mid-Scandinavia Ski Tour senior 2020.

Det søkes årlig om å få arrangere Youth cup i Trondheim i tilknytning til World Cup kombinert. Det jobbes med en Mid-Scandinavia Ski Tour for junior.

VM på ski i nordiske grener, søke- og planleggingsprosess

Trondheim kommune og Norges Skiforbund søker om VM i 2023 i tråd med etablert avtale om ansvarsfordeling, økonomiske rammer og organisering av arbeidet. Bystyret behandlet 15. juni 2017 sak 99/17; Plan for utbygging av Granåsen. Saken omhandlet tiltak for å videreutvikle Granåsen som et helårsanlegg for hverdagsbruk, og som et moderne anlegg rustet til store arrangementer som verdenscup og et ski-VM i nordiske grener. Investeringsomfanget i Granåsen er en utfordring for rådmannen, men er prioritert som et sentralt løft i denne handlings- og økonomiplanen.