Økonomiske rammebetingelser og prioriteringer

Trondheim kommunes frie disponible inntekter anslås å øke med 200 millioner kroner i 2018. Rådmannen foreslår at inntektene brukes på å øke pedagog- og bemanningstettheten i barnehagen, gjennomføre tiltak som bidrar til å redusere klimagassutslipp, øke nedbetalingen av gjeld og på å dekke utgiftsøkninger som følge av at vi blir flere innbyggere.

Inntektene strekker ikke til for å finansiere alle satsingsområdene. Rådmannen foreslår derfor et samlet innsparings- og effektiviseringskrav på tjenesteområdene på omlag 110 millioner kroner i 2018.

Rådmannen foreslår å gjennomføre investeringer for til sammen 10,4 milliarder kroner i planperioden 2018-2021. Gjeldsgraden vil på slutten av perioden ligge på 70 prosent av driftsinntektene.

Økonomiske handlingsregler og målsettinger

  1. Renter og avdrag skal utgjøre åtte prosent av frie disponible inntekter
  2. Bykassefinansiert gjeld skal maksimalt utgjøre 70 prosent av driftsinntektene
  3. Korrigert netto driftsresultat skal utgjøre 2,0-2,5 prosent av driftsinntektene
  4. Disposisjonsfondet skal utgjøre fem prosent av driftsinntektene
  5. Realavkastning fra kraftfondet skal brukes etterskuddsvis til finansiering av investeringer

Les mer om handlingsregler og målsettinger her

Kommunens økonomi

Kommunens økonomiske handlingsrom er avhengig av kommunens utgangspunkt, hvilke mål kommunen styrer mot og hvordan inntekter og utgifter endrer seg. Klikk her for å lese om nøkkeltall som sier noe om kommunens økonomi.

Forslag til driftsbudsjett

Rådmannen foreslår et driftsbudsjett for 2018 på 13,8 milliarder kroner. Figuren under viser endring i handlingsrom og kostnader fra 2017 til 2018.

Les mer om rådmannens forslag til driftsbudsjett her.


Netto driftsresultat og disposisjonsfond

Rådmannen har budsjettert med et korrigert netto driftsresultat som i snitt ligger på 2,2 prosent i perioden 2018-2021. Disposisjonsfondet forventes å utgjøre tre prosent av driftsinntektene mot slutten av perioden. Les mer om netto driftsresultat og disposisjonsfond her.

Forslag til investeringsbudsjett

De kommunale investeringene er viktig sett fra flere aspekter. Investeringer knyttet til Saupstad/Kolstad områdeløft er med på å revitalisere et helt nabolag. Skoleinvesteringer sørger for at barn og unge har skoleplasser av høy og moderne kvalitet. Investeringer i sykehjems- og omsorgsplasser tilbyr et tilpasset hjem. Miljøpakken bygger nye veger, bruer, sykkelfelt, fortau og miljøgater der folk bor og reiser. Formålet er å kutte køer og utslipp av klimagasser, og at alle skal komme lett og trygt fram i byen. Investeringer i veg, rent vann, et effektiv avløpssystem og renovasjon er til for å opprettholde og sikre en høy levestandard. Å legge til rette for fysisk aktivitet gjennom investeringer i idrettsanlegg er en annen viktig oppgave for kommunen. Dette gir positive virkninger på folkehelsen. Investeringer i kultur og kunst beriker kulturlivet i byen.

Rådmannen foreslår å gjennomføre investeringer for til sammen 10,4 milliarder kroner i planperioden 2018-2021. Les mer om rådmannens forslag til investeringsbudsjett her.

Låneopptak og netto finansutgifter

Rådmannen foreslår å låne 1,6 milliarder kroner for å finansiere investeringer i 2018. Samlet låneopptak til investeringer i perioden 2018-2021 er på 6,7 milliarder kroner. Les mer om låneopptak og netto finansutgifter her.

Beregningstekniske forutsetninger

Rådmannen anslår at den kommunale deflatoren blir på 2,4 prosent i 2018. Renteforutsetningene er basert på Pengepolitisk rapport fra Norges bank nr 2 i 2017. Les mer om de beregningstekniske forutsetningene som er lagt til grunn for rådmannens budsjettforslag her.