Forslag til driftsbudsjett for selvkostfinansierte tjenester

Tekniske tjenester

Selvkostområdene

For selvkostområdene innenfor teknisk sektor foreslår rådmannen følgende gebyrøkninger fra 2017 til 2018:

I kapittel 30, avgiftsbalanse vann, avløp, renovasjon, feiing og slam, er det tabeller som viser rådmannens forslag for gebyrutviklingen til selvkostområdene innenfor teknisk sektor for perioden 2018 til 2021. I tabellene kan man også se estimert utvikling av områdenes selvkostfond i økonomiplanperioden.

Gebyrområdet vann

I tabellen nedenfor beskrives hovedendringen i kostnader for vann i perioden 2017 til 2018.

Rådmannen foreslår at det avsettes midler til ytterligere å redusere lekkasjer på vannledningsnettet. Ambisjonen er å komme under 25 prosent lekkasjetap innen år 2020 i tråd med nasjonale mål for vann og helse. Lekkasjeprosenten i 2016 var 27,5 prosent.

Erfaringer tilsier at tette avløpstanker i nedbørfeltet til drikkevannskilden kan være årsak til forurensing. Det foreslås derfor å øke innsatsen til oppfølging av slike tanker.

Innsjøen Benna i Melhus er nå tatt i bruk som reservevannskilde for Trondheim. Nedbørfeltet til Benna må klausuleres for å godkjennes som en hygienisk barriere. Skjønnsretten har vedtatt erstatningsbeløp og omfang av tiltak som vannverkseier skal bekoste. I 2017 ble det utbetalt 31,6 millioner i engangserstatninger til grunneiere i forbindelse med klausuleringsbestemmelsene knyttet opp til Benna. Som orientert om i formannskapssak 27/17 i formannskapet 31.01.2017 må det i perioden 2018 til 2020 påregnes å brukes ytterligere om lag 16 millioner til tiltak knyttet til private avløpsanlegg i nærheten av Benna.

Innenfor vannområdet foreslår rådmannen en gebyrutvikling i planperioden som er høyere enn forventet lønns- og prisstigning. Hovedårsaken er kapital- og driftsutgiftene knyttet til etableringen av Benna som reservevannkilde og bygging av ny vanntunnel gjennom Vikåsen. Rådmannen vil i hovedplan vann, som vil bli lagt fram til politisk behandling mot slutten av 2017, redegjøre nærmere om kommunens utviklingsbehov relatert til vannområdet og gi politikerne ulike valgalternativ knyttet til den framtidige gebyrutviklingen.

Gebyrområdet avløp

I tabellen nedenfor beskrives hovedendringen i driftskostnader for avløp fra 2017 til 2018.

I hovedplan for avløp og vannmiljø, bystyresak 67/13, er det vedtatt mål for vannkvalitet i vassdragene. Rådmannen foreslår at det settes av ressurser til å avdekke feilføring av avløpsvann. Dette gjelder både kloakkforurensing og overvann i vassdragene. Det bør også settes av mer ressurser til oppfølging av private avløpsanlegg slik at spillvann og overvann separeres og kobles mot renseanlegg.

Høvringen og Ladehammeren renseanlegg vil kreve oppgradering i årene som kommer. I 2018 foreslår rådmannen å bruke 3,4 millioner til nødvendig vedlikehold pga slitasje på maskinutstyr. Store investeringer i forbindelse med separering av Fredlybekken og Heimdal bidrar til økte kapitalutgifter som må dekkes ved økning i gebyret.

Gebyrområdet avfallshåndtering

I tabellen nedenfor beskrives de største kostnadsendringene for renovasjon fra 2017 til 2018.

Det forventes en kostnadsøkning for renovasjonsområdet på 18,4 millioner kroner i 2018. Rådmannen foreslår en økning i renovasjonsgebyret for 2018 på 9,4 prosent for å dekke de økte kostnadene og opprettholde balanse i selvkostfondet. Fjorårets anslag for 2018 var en gebyrøkning på 4 prosent. Hovedårsaken til økningen fra dette anslaget er blant annet betydelig økte kostnader knyttet til forbrenning av restavfall. Pris på forbrenning av avfall har økt og spesielt etter det siste anbudet som ble inngått i 2017. Avfallsmengdene i kommunen er i ferd med å stige etter noen år med relativt stabilt nivå, og dette innebærer at det blir økt belastning på både personell og utstyr.

Endringen i kapitalkostnadene skyldes investeringer i blant annet hageavfallsmottak og deponi på Heggstadmoen. For å gjøre kommunen i stand til gjennomføre utviklingsplanene knyttet til avfallssortering og andre utviklingsoppgaver er det i budsjettforslaget foreslått å sette av midler for å styrke innsatsen knyttet til forskning og utvikling.

Formannskapet har i juni 2017 vedtatt planprogram for ny hovedplan for avfall 2018-2030 (formannskapssak 153/17). Planen, som skal legges frem for bystyret i løpet av våren 2018, vil legge føringer for gebyrutviklingen de kommende årene og gi ulike scenarier for den videre utviklingen av tjenesteområdet. I rådmannens forslag til framtidige gebyrer er det lagt opp til at renovasjonstjenesten skal utvikles i retning av mer bærekraftig drift. I tillegg er det tatt høyde for nye krav til materialgjenvinning blant annet ved at det er planlagt å starte opp nytt ettersorteringsanlegg i 2020. Den fremtidige gebyrprofilen vil være avhengig av hvilke utviklingsvedtak som fattes når ny hovedplan for avfall blir politisk vedtatt.

Nåværende avfallsplan for 2007-2016 har mål om 40 prosent materialgjenvinning. I dag klarer vi ca. 30 prosent. Det nasjonale målet er 50 prosent innen 2020. Et nytt ettersorteringsanlegg for restavfall, som blant annet gjør det mulig å sortere ut matavfall, er under planlegging. Anlegget vil kunne igangsettes innen 2020, og gjøre det mulig å oppnå en gjenvinningsgrad på 50 prosent. Kravene til materialgjenvinning vil etter all sannsynlighet øke frem mot 2030. Arbeidet med ny hovedplan for avfall pågår. Planen vil bli lagt fram til politisk behandling våren 2018.

Gebyrområdet feiing

Feiegebyret har vært relativt lavt i forhold til snittet for tilsvarende kommuner fram til 2016. Rådmannen foreslår at gebyret økes med 4,6 prosent i 2018 og 4,4 prosent i 2019 for å dekke inn det negative selvkostfondet.

I planperioden skal det gjennomføres en risikokartlegging av alle boliger med ildsteder i kommunen. Planen er at denne informasjonen skal brukes til å utforme et gebyrregulativ som skal ta hensyn til befolkningens faktiske bruk av tjenesten. Risikokartleggingen planlegges ferdigstilt i 2020, og et nytt gebyrregulativ kan være klart fra 1.1.2021.

Gebyrområdet slam og tilsyn av mindre avløpsanlegg

Gebyrområdet for slambehandling og kontroll av mindre avløpsanlegg, vil ved utgangen av 2017 ha et selvkostfond på om lag 3,5 millioner kroner. Rådmannen foreslår at gebyret for slamtømming og kontroll av mindre avløpsanlegg ikke endres i 2018.