Forslag til investeringsbudsjett

Skolen

Trondheim kommune har en stolt skolebyggtradisjon og er kjent landet over som god og utviklende skoleeier, som tar godt vare på eksisterende anlegg. Dette ønsker rådmannen å videreføre, slik at elever og ansatte opplever å ha gode og velegnede skoleanlegg.

I Skolebehovsplan Trondheimsskolen 2020-2035 presenterte rådmannen elevtallsprognoser for hver skolekrets, blant annet avhengig av omfanget av boligutbygging. Elevkapasiteten ved 28 skoler ble grundig vurdert opp mot krav i Forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler. Ved 11 skoleanlegg, som ble antatt å ha behov for større tiltak de neste 12-14 årene, ble tilstand og kostnader ved nødvendige tiltak vurdert. Rådmannen vil prioritere investeringstiltak knyttet til elevtallsvekst, manglende kapasitet og tilstand.

Forutsetninger for perioden 2018-2021

Følgende forutsetninger ligger til grunn for rådmannens forslag til investeringsbudsjett på skoleområdet:

  • Forslaget til investeringsbudsjett tar utgangspunkt i vedtatt handlings- og økonomiplan og bystyrets føringer i enkeltsaker
  • Prognoser fra mars 2017 ligger til grunn for vurderingen av hvordan elevtallet forventes å utvikle seg
  • I prosjekter der investeringsrammen ikke er vedtatt av bystyret, ligger erfaringstall til grunn for beregning av forventede kostnader. I tråd med investeringsreglementet er også usikkerhetsavsetningen en annen enn der investeringsrammen er vedtatt av bystyret
  • Kostnadene påvirkes av bystyrets vedtak i enkeltsaker, blant annet om tilleggsfunksjoner som helsestasjon, mottaksavdeling, idrettshall, 7’er bane, nærmiljøfunksjoner med mer
  • Vedtatt funksjons- og arealprogram for skoleanlegg er utgangspunkt for standarden i prosjektene
  • Rådmannen ønsker å prioritere flest mulig elevplasser per investerte krone
  • Økning av antall elevplasser skal så langt mulig sikre tilstrekkelig skolekapasitetet i områder der det bygges mange nye boliger

Elevtallsutvikling i trondheimsskolen

De siste fem årene har antallet folkeregistrerte innbyggere i aldersgruppen 6-15 år per 1. januar økt fra 19 998 til 21 166 i 2017. Om lag fem prosent av elevene går i private skoler. Folketallet forventes å øke ytterligere i økonomiplanperioden 2018-2021. Prognosene er eksklusive Klæbu.

Figur 8-1 Forventet utvikling i folketallet på barnetrinnet (aldersgruppen 6-12 år per 1.1.)

På barnetrinnet forventes en vekst på 353 elever fram til 2021. Veksten flater ut i årene etter 2020, for så å øke betydelig til 2030. Samlet forventes en vekst på 1656 elever til 2030. Prognosene er mer usikre etter 2023, fordi de baseres på forventet fruktbarhet og ikke barn som allerede er født.

Figur 8-2 Forventet utvikling i folketallet på ungdomstrinnet (aldersgruppen 13-15 år per 1.1.)


På ungdomstrinnet forventes en vekst på 424 elever fram til 2021. Veksten flater ut i årene etter 2025, for så å øke igjen etter 2030. Samlet forventes en vekst på 728 elever til 2030.

Den forventede veksten vil i hovedsak komme øst i Trondheim, der det vil være behov for nye barne- og ungdomsskoler. Parallelt er det behov for kapasitetsøkning ved eksisterende skoler i områdene Tiller, Heimdal, Nardo/Nidarvoll og Byåsen. Rådmannen vil gjennom videre arbeid med skolebehovsplanen vurdere om det må etableres nye skolekretser i noen av disse områdene.

Midlertidige skoleanlegg/skolebygg

Mange skoleprosjekter avhenger av erstatningslokaler mens byggingen pågår. Prosjektene må derfor tilpasses i tid og omfang slik at de midlertidige skoleanleggene utnyttes best mulig.

Brøset interimskole har om lag 550 elevplasser og kan brukes inntil det skal bygges nye boliger i området og det etableres en permanent skole. Sverresmyr interimskole har om lag 500 elevplasser og har midlertidig godkjenning ut 2019. Gamle Ranheim skole brukes som midlertidig skoleanlegg og har en kapasitet på 210 elever. Når barnehagen flytter ut vil kapasiteten øke til 308 elever.

I planperioden planlegges de to tidligere videregående skolene Ringve og gamle Heimdal benyttet som erstatningslokaler. Bygg og uteområde ved gamle Ringve videregående skole er tilrettelagt for å tilfredsstille kommunens krav til skoleanlegg. Dersom gamle Heimdal videregående skole skal benyttes, vil det være behov for en tilsvarende tilrettelegging der.


Investeringer i perioden 2018-2021

Rådmannen foreslår en samlet investeringsramme i perioden 2018-2021 på 1358,8 millioner kroner. Seks prosjekter foreslås ferdigstilt: Lade, Sjetne, Okstad, Saupstad/Kolstad, Huseby og Lilleby. Kommunens samlede anbefalte utnyttelsesgrad over tid vil gjennom disse prosjektene øke med 905 elever; 770 på barnetrinnet og 135 på ungdomstrinnet. Noen elevplasser på barnetrinnet (Lade og Sjetne) benyttes som ungdomsskoleplasser fram til det er nødvendig å bygge nye ungdomsskoler. Det foreslås også byggestart ved Jakobsli og Nidarvoll, med ferdigstilling etter 2021.

Tabell 8-5 viser vedtatte investeringsrammer for 2017, og rådmannens forslag til investeringer innenfor skoleområdet i perioden 2018-2021. En detaljert oversikt over rådmannens forslag til investeringer og finansiering for 2018 er gitt i kapittel 29.

Tabell 8-5 Investeringer i skole i perioden 2018-21. Tall i millioner kroner


Lade skole med hall

Bystyret vedtok i sak 72/16 investeringsrammen for Lade skole. Skolen nærmer seg ferdigstilling og åpner til skolestart høsten 2018. Den dimensjoneres som en fireparallells B700 barneskole med mottaksavdeling for 40 nyankomne minoritetsspråklige elever og med idrettshall. Det legges inn ekstra areal for at skolen skal fungere som 1-10 skole inntil ny ungdomsskole er bygd i området. Dette øker kapasiteten med ytterligere 50 elever. Samlet øker skolens anbefalte utnyttelsesgrad over tid fra 430 til 790 elevplasser. Rådmannen foreslår å bevilge 72,4 millioner kroner i 2018.

Sjetne skole

Bystyret vedtok i sak 104/17 investeringsrammen for Sjetne skole. Prosjektet omfatter riving og erstatning av lokalene for ungdomstrinnet, samt erstatning av tre midlertidige paviljongbygg med permanent bygg. Skolen gjenåpnes i januar 2019 og dimensjoneres som en treparallells B525 barneskole. Det legges inn ekstra areal for at skolen skal fungere som 1-10 skole inntil ny ungdomsskole er bygd i området. Dette øker den reelle kapasiteten med 50 elever. Skolens anbefalte utnyttelsesgrad over tid øker dermed fra 505 til 575 elevplasser. Rådmannen foreslår å bevilge 68,7 millioner kroner i 2018. Idrettshallen ved skolen planlegges realisert med Sjetne idrettslag som byggherre.

Okstad skole

Formannskapet behandlet i sak 295/16 tomtevalg og føringer for videre planlegging av Okstad skole. Skolen utvides med arealer for et nytt mellomtrinn, med tilhørende spesialrom og personalfasiliteter, og blir dermed en fullverdig barneskole med elever fra 1.-7.trinn. Skolen skal avlaste Sjetne skole på mellomtrinnet og bidrar til å utsette behovet for å etablere en ny ungdomsskole i området. Nybygget planlegges ferdigstilt høsten 2019, mens den rehabiliterte delen av skolen skal være ferdig våren 2020. Skolens anbefalte utnyttelsesgrad øker etter utvidelsen fra 160 til 280 elevplasser. Rådmannen foreslår å bevilge 25,4 millioner kroner i 2018. Rådmannen vil i 2018 legge frem en bystyresak om investeringsramme for prosjektet.

Huseby skole og Saupstad/Kolstad skole

Det legges opp til at Huseby skole og Saupstad/Kolstad skole bygges parallelt på samme tomt. Formannskapet tok i sak 142/17 til orientering rådmannens planer for de to skolene. Planene innebærer at det bygges en felles, fireparallells B700 barneskole med en liten idrettshall og en seksparallells U450 ungdomsskole, tilrettelagt som kulturskolesenter for bydelen. Rådmannen søker å innarbeide et ressurssenter for hørsel og tegnspråk og to avdelinger for minoritetsspråklige innenfor arealet som følger av dimensjoneringen. Huseby skoles samlede kapasitet må ses i sammenheng med den planlagte områdevurderingen for Huseby-Heimdal. Skolenes anbefalte utnyttelsesgrad over tid øker med 80 og 135 elevplasser på henholdsvis barne- og ungdomstrinnet. De to skolene forventes å stå ferdig våren 2021 og rådmannen foreslår å bevilge 35,0 millioner kroner i 2018. Kostnadene knyttet til en eventuell flytting av elever i byggeperioden er usikre. Rådmannen vil i 2018 legge frem en bystyresak om investeringsramme for prosjektet.

Nidarvoll skole med hall

Formannskapet tok i sak 244/16 til orientering at rådmannen jobber videre med en samlokalisering av Nidarvoll barneskole, Sunnland ungdomsskole og Nidarvoll helsehus på tomtene til Nidarvoll helsehus og Nidarvoll skole. Fremdriften påvirkes i noen grad av fremdriften for bygging av Nidarvoll Helsehus, som igjen henger sammen med ferdigstillelsen av Risvollan HVS. Nidarvoll skole planlegges ferdigstilt høsten 2022, og reguleres for 700 elever på barnetrinnet. Skolens anbefalte utnyttelsesgrad over tid øker dermed med 100 elever. Rådmannen har dialog med Nidelv Il vedr bygging av hall, men her er hallen helt integrert i skoleanlegget. Rådmannen vil fremme en reguleringsplan for området til politisk behandling. Rådmannen foreslår å bevilge 3,9 millioner kroner i 2018.

Jakobsli skole med hall

Formannskapet vedtok i sak 161/16 reviderte rammer for videre planlegging av Jakobsli skole. Skolen dimensjoneres som en fireparallells B700 barneskole. Den skal avlaste Ranheim og Charlottenlund skoler, og gi elevkapasitet for planlagt utbygging på Overvik. Prosjektet planlegges med helsestasjon, idrettshall, og 11’er kunstgressbane. Elevene fra Olderdalen har midlertidig tilhold ved Gamle Ranheim skole fram til de flytter inn i den nye skolen. Formannskapet ble i sak 78/17 orientert om betydelig risiko knyttet til planlegging og prosjektering av det nye anlegget, knyttet til varslede innsigelser fra staten vedrørende jordvern. Prosjekteringen av selve skoleanlegget er derfor stoppet. Det arbeides for fullt med reguleringsplanen for skoletomta, slik at plansituasjonen kan bli avklart. Dersom planen må til departementet for endelig stadfesting, kan Jakobsli skole stå ferdig tidligst høsten 2022. Kostnader til rekkefølgekrav er foreløpig uavklart, og kostnadsrammen for prosjektet må justeres når kostnadsfordeling for å dekke infrastrukturen i området er mer avklart.

Lilleby skole

Lilleby skoles elevtall forventes å stige betydelig de neste årene. I planperioden forventes det å passere både anbefalt utnyttelsesgrad over tid og maksimalkapasitet. Det blir dermed nødvendig å disponere hele anlegget til grunnskoledrift og dagens leietakere må flytte ut. Kostnaden til en innvendig ombygging av de omdisponerte arealene er anslått til 11 millioner kroner. Anbefalt utnyttelsesgrad over tid vil gjennom prosjektet øke fra 210 til 350 elevplasser.

Mindre investeringer

Innenfor rammen av mindre investeringer gjennomføres tiltak som tilpasning av skolelokaler for elever med funksjonsnedsettelser, inventar og bygningsmessige endringer for å håndtere elevtallsvekst, samt utskifting av inventar og utstyr. Rådmannen ønsker å benytte deler av investeringsmidlene i forbindelse med skolenes fireårlige hovedvedlikehold. Deler av investeringsrammen går erfaringsmessig også til akutte tiltak og dekning av påviste avvik ved tilsyn. Rådmannen foreslår at det settes av 30 millioner kroner til dette i 2018.

Oppfølging av skolebehovsplanen

Skolebehovsplanen peker på behov for tiltak knyttet til en rekke eksisterende skoler, blant annet Åsheim barneskole, Stabbursmoen, Eberg, Strindheim, Sunnland, Ugla, Selsbakk, Hoeggen og Nypvang, samt behov for etablering av flere nye ungdomsskoler (Sjetne, Lade og Granås). Rådmannen gjennomfører derfor det neste året flere områdevurderinger som vil påvirke prioriteringen av tiltak i kommende økonomiplaner. I tillegg prioriteres tiltak innenfor mindre investeringer ved flere skoler der kapasiteten er presset.