Forslag til driftsbudsjett

Kvalifisering og velferd

I planperioden vil rådmannen prioritere:

  • Tidlig innsats til ungdom og nybosatte flyktninger
  • Barnefamilier med svak økonomi
  • Redusere ventetiden på kommunal bolig
  • Effektivisere samhandlingen med kommunale enheter gjennom samlokalisering

Kommunal utleiebolig tildeles de som har utfordringer med å skaffe seg bolig på det ordinære boligmarkedet . Siden 2016 har det vært en økning i antallet utflyttinger fra kommunal utleiebolig. Dette har ført til kortere ventetid for tildeling av bolig. Til tross for større tilgang på boliger, er antallet husstander som venter på bolig på samme nivå som i 2016; 265 husstander venter på tildeling av bolig i august 2017. Målsettingen er en reduksjon i ventelisten og ventetiden for tildeling av bolig.

Det er mulig å digitalisere en del tjenester innen området kvalifisering og velferd. Søknad om sosialhjelp blir digitalisert i 2018. Flere selvbetjeningsløsninger og mindre merkantilt arbeid skal gi mer ressurser til oppfølging av brukerne.

NAV-kontorene flytter, og fire slås sammen til to kontorer i 2018. Enhet for voksenopplæring (EVO) danner sammen med fylkeskommunens voksenopplæring Trondheim voksenopplæringssenter. Kvalifiseringssenteret for innvandrere (INN) flytter også inn i samme lokaler som voksenopplæringssenteret. Flytting og omorganisering skal resultere i bedre og mer koordinerte tjenester for innbyggere som behøver bistand til å komme i gang med arbeid eller utdanning. En bruker skal oppleve at egen situasjon blir grundig kartlagt og at det utarbeides konkret plan som leder til utdanning eller arbeid.

Tabell 10-3 viser rådmannens forslag til netto driftsramme for Kvalifisering og velferd i perioden 2018-2021, og rådmannens forslag til hvordan tjenesteområdet skal tilpasse seg nye driftsrammer. Tabellen viser endring i forhold til vedtatt budsjett 2017. En detaljert oversikt over forslag til tilpasningstiltak finnes i tabell 10-4.

Oppgaveendring

Helse- og velferdskontorene foreslås flyttet fra budsjettkapittel Kvalifisering og velferd til budsjettkapittel Helse og omsorg.

Opprettholdelse av standard

Befolkningsvekst

Det settes av midler å dekke merutgifter som følger av befolkningsvekst.

Økte kostnader lokaler voksenopplæringen

Ved årsskiftet 17/18 etableres Trondheim voksenopplæringssenter i Trondheimsporten på Sorgenfri. Dette gir økte husleiekostnader og rådmannen foreslår at budsjettet styrkes med 7,7 millioner kroner for å dekke de økte kostnadene.

Endringer i tjenestetilbud

Depositum for flyktninger

I handlings- og økonomiplanen 2015-2018 vedtok bystyret en tilskuddsordning for depositum for å lette bosettingen av flyktninger i private leieforhold. Ordningen var en kombinasjon av lån og tilskudd for å dekke private utleieres krav om depositum. Siden 2015 har det blitt bedre tilgang på private og kommunale leieboliger, og det er ikke lenger samme behov for denne ordningen. Ordningene med depositum og depositumsgaranti blir videreført, men rådmannen foreslår at ordningen med tilskudd blir avviklet.

Bedre resultat introduksjonsordningen innen 3 år

NAV-kontorene og INN har fått tilført ekstra ressurser fra flyktningemidlene i 2017 for å styrke innsatsen mot arbeidslivet for gruppen som er i ferd med å avslutte introduksjonsprogrammet. Rådmannen foreslår en ytterligere styrkning med 1,2 millioner kroner i 2018 for å få flere i arbeid og utdanning. Tiltaket forventes å gi reduserte utgifter til økonomisk sosialhjelp.

Færre familier på sosialhjelp

Alle NAV-kontorene skal ta i bruk metoder som er utviklet i familieprosjektet på NAV Lerkendal, til å identifisere barnefamilier som er langtids sosialhjelpsmottakere. Kontorene skal styrke innsatsen med blant annet bedre koordinering mellom Barne- og familietjenesten, skole, barnehage og kultur. Formålet er at foreldrene skal få helhetlig hjelp til å komme seg i arbeid, utdanning eller arbeidsavklarende tiltak. Rådmannen foreslår derfor å styrke NAV -kontorene med 2,4 millioner kroner.

Effektiviseringstiltak

Samlokalisering Enhet for voksenopplæring

Samlokaliseringen skal føre til bedre prosessflyt, bedre koordinering og bedre samhandling innenfor og på tvers av enhetene. Rådmannen foreslår derfor at det legges inn et effektiviseringskrav på 1,5 millioner kroner i 2018 og 2,0 millioner kroner de siste tre årene i perioden knyttet til samlokaliseringen.

Samlokalisering NAV

Det forventes at samlokaliseringen gir muligheter for bedre prosessflyt, bedre koordinering og bedre samhandling innenfor og på tvers av enhetene. Rådmannen foreslår derfor at det legges inn et effektiviseringskrav på 1 million kroner i 2018 og og 1,5 millioner kroner de siste tre årene i perioden knyttet til samlokaliseringene.

Reduserte utgifter sosiale tjenester

Familieprosjektet på Lerkendal viste at en målrettet oppfølging av barnefamilier førte til at 80 prosent av familiene kom i arbeid og klarte seg uten økonomisk sosialhjelp. En økt innsats overfor deltakere i sluttfasen av introduksjonsordningen vil også gi bedre resultater. Rådmannen forventer derfor at en målrettet satsing på familieoppfølging ved begge kontor vil reduserer forbruket av økonomisk sosialhjelp med 1,2 millioner kroner i 2018 og 3,7 millioner kroner de siste tre årene i perioden.

Digitalisering

I forbindelse med behandlingen av handlings- og økonomiplan 2017-2020, budsjett 2017, vedtok bystyret å redusere kommunens samlede driftsbudsjett i 2017 med en millioner kroner og med to millioner kroner for hvert av de resterende tre årene i økonomiplanperioden. Dette som følge av en forventet reduksjon av utgiftene til trykksaker, publikasjoner, kopiering og innkjøp. Effekten for Kvalifisering og velferdsområdet er på 0,3 millioner kroner.

Digisos

Trondheim kommune deltar sammen med fem andre kommuner, KS og Arbeids- og velferdsdirektoratet i utviklingen av Digisos, som er å digitalisere søknadsprosessen for økonomisk sosialhjelp. Søknader blir lastet rett inn i fagsystemet ved årsskiftet 2017/18, og ordningen henter inn data fra andre registre. Resultatet gjør det mulig å effektivisere prosesser rundt søknadsbehandlingen på kontorene og rådmannen foreslår en effektiviseringsgevinst på 0,6 millioner kroner fra 2018.

Ungdoms-satser introduksjonsordningen

Iht. introduksjonsloven skal ungdom som mottar økonomisk hjelp motta ⅔ av de voksnes stønad - lik ordningen for kvalifiseringsprogram. Dette har ikke vært praktisert i Trondheim innenfor introduksjonsordningene. Trondheim praktiserer dette innenfor kvalifiseringsprogrammet og innenfor økonomisk sosialhjelp. Rådmannen vurderer loven slik at det i utgangspunktet ikke er anledning til å fravike de lovbestemte satsene. I tillegg vil innføring av en sats for ungdom føre til en mer lik behandling av ungdommer innenfor ulike stønadsordninger. Rådmannen foreslår derfor å innføre satser for ungdom innen introduksjonsordningen i tråd med introduksjonslovens satser. Rådmannen foreslår også og se på andre tilskuddsordninger rettet mot enslige mindreårige slik at stønadsnivået på ulike ordninger blir harmonisert. Rådmannen foreslår en reduksjon i satsen på 1,7 millioner kroner i 2018, økende til 3,4 millioner i 2019 og til 6,5 millioner de to siste årene i perioden.