Kommunens låneopptak og netto finansutgifter

Rådmannen foreslår å ta opp 1,6 milliarder kroner i lån for å finansiere investeringene i 2018. Kommunens netto finansutgifter forventes å øke i planperioden. Dette skyldes økt lånegjeld, økte avdrag og en forventning om høyere rente utover i planperioden. Det er gjort nærmere rede for renteforutsetningene i kapittel 4.7.

Låneopptak

Tabell 4.11 viser rådmannens forslag til låneopptak i økonomiplanperioden.

Investeringslån

For å møte investeringsbehovet i økonomiplanperioden foreslår rådmannen låneopptak på 1590 millioner kroner i 2018. Rådmannen foreslår samlet låneopptak i økonomiplanperioden på 6 657 millioner kroner.

Videre utlån – startlån

Rådmannen forventer et behov for 250 millioner kroner i nye startlån i 2018. Dette er samme nivå som inneværende år. Dagens prognoser tilsier at det vil stå igjen om lag 30 millioner kroner i ubrukte lånemidler ved inngangen til 2018. Samlet sett vil dette gi rundt 280 millioner kroner i disponible lånemidler for 2018.

Videre utlån – investeringslån

Rådmannen foreslår låneopptak for videre utlån til Trondheim Parkering KF på inntil 13,25 millioner kroner i 2018. Dette er lån til investeringer i diverse mindre prosjekter som billettløs parkering, ladestasjoner for el-biler, parkeringsteknisk utstyr og nye tekniske løsninger.

Likviditetstrekkrettighet

Kommunen har hovedbankavtale med DNB, og det er opprettet en trekkrettighet på 500 millioner kroner. Rådmannen foreslår at trekkrammen opprettholdes.

Netto finansutgifter

Netto finansutgifter forventes å stige i handlings- og økonomiplanperioden, som følge av økt rentenivå og økte kostnader til avdrag.

Finansinntekter

Den viktigste finansinntekten er utbytte fra Trondheim kommunes kraftfond (TKK). Andre finansinntekter er renteinntekter fra bykassens likviditet, videre utlån, startlån, byggelån og utbytte fra kommunens selskaper. De ulike inntektskildene er omtalt under tabellen.

Trondheim kommunes kraftfond (TKK)

Det generelle rentenivået er fortsatt svært lavt, og Norges Bank forventer ikke en renteoppgang av betydning med det første. Det gjør at den budsjetterte avkastningen i TKK, der investeringene i stor grad er gjort i rentebærende instrumenter, fortsatt er lavere enn den var for noen år tilbake.

Rådmannen foreslår at budsjettert nominell avkastning i 2018 settes til i underkant av 3,5 prosent, tilsvarende 231 millioner kroner. Dette forutsetter at TKKs aksjeinvesteringer gir en avkastning på 6,5 prosent, noe det er naturlig å forvente over tid, men som likevel er beheftet med stor usikkerhet på kort sikt.

Rådmannen foreslår videre at den budsjetterte avsetningen for å opprettholde TKKs realverdi (KPI-avsetningen) tar utgangspunkt i en generell prisstigning på 2,5 prosent i hele planperioden. Det er den prisstigningen Norges Bank søker å oppnå gjennom pengepolitikken.

En nominell avkastning på noe under 3,5 prosent og en prisvekst på 2,5 prosent gir en realavkastning i 2018 på noe under 1,0 prosent. Justert for TKKs driftskostnader gir dette et budsjettert utbytte for 2018 på 60 millioner kroner.

Det er rådmannens estimat at TKKs avkastning vil stige til 3,7 prosent i 2021. Dette er basert på at Norges Bank prognostiserer en viss renteoppgang i årene 2020 og 2021.

TKKs budsjetterte avkastning og forslag til disponering fremgår av tabell 4.14.

Likviditet

Kommunen får renteinntekter fra bankinnskudd på egne konti og rente fra skattetrekkskonto. Kommunen disponerer ikke midlene på skattetrekkskonto, men kun renteinntektene. Rådmannen budsjetterer med en gjennomsnittlig likviditet på 600 millioner kroner og et gjennomsnittlig nivå på skattetrekkskonto på 200 millioner kroner. Det budsjetteres med en rente på bankinnskudd på 1,15 prosent i 2018. Dette gir budsjetterte renteinntekter på ni millioner kroner i 2018, økende til 16 millioner kroner i 2021.

Utbytte

Rådmannen foreslår at det budsjetteres med utbytte fra Trondheim kino AS på 2,5 millioner kroner. Selskapets utbyttepolitikk vil imidlertid bli revidert ved bystyrets behandling av eierstrategien høsten 2017. Videre foreslår rådmannen at det budsjetteres med 1,5 millioner kroner fra Leüthenhaven AS og fire millioner kroner fra Trondheim renholdsverk AS. Forslaget er basert på politisk vedtak i Trondheim kommunes budsjett 2017, og handlings- og økonomiplanen for 2017-2020.

Startlån

Rådmannen foreslår at renteinntekter fra startlånsordningen budsjetteres til 30 millioner kroner i 2018. Det budsjetteres med en flytende rente på 1,55 prosent og fast rente på 2,60 prosent, pluss et administrasjonsgebyr på 0,25 prosentpoeng. Det budsjetteres med en renteinntekt fra ordningen som er noe høyere enn den tilhørende renteutgiften. Dette skyldes i hovedsak at det legges på et administrasjonsgebyr på alle utlån.

Videre utlån

Dette er i hovedsak lån til Trondheim Parkering KF og Stiftelsen Trondheim Pirbad. Rådmannen anslår at utlånsvolumet vil være om lag 345 millioner kroner ved inngangen til 2018. Basert på de avtalene kommunen har med låntakerne forventes renteinntektene å bli åtte millioner kroner i 2018.

Byggelånsrenter

Byggelånsrenter belastes de kommunale byggeprosjektene og inntektsføres bykassen. Byggelånsrenter for igangsatte, ikke fullførte byggeprosjekter beregnes ut fra den gjennomsnittlige lånerenten for investeringslån. I forbindelse med gjennomføring av investeringer i bygg og anlegg må det tas opp lån for å finansiere kostnadene etterhvert som de påløper. Rentekostnadene på tilhørende lån beregnes og belastes de ulike prosjektene i byggeperioden. Tilsvarende beløp føres som intern renteinntekt for bykassen. Disse renteinntektene skal tilsvare bykassens renteutgifter til de samme prosjektene. Rådmannen foreslår at det budsjetteres med interne renteinntekter fra byggelån på 20 millioner kroner i 2018, og det forventes en relativt stabil utvikling i planperioden. Beregningen er basert på en antakelse om at 35 prosent av årets investeringer gir grunnlag for beregning av byggelånsrente.

Finansutgifter

Kommunens renteutgifter er knyttet til investeringslån og kommunens ordninger for videreutlån.

Investeringslån

Rådmannen foreslår at rentekostnader knyttet til investeringslån budsjetteres til 354 millioner kroner i 2018, stigende til 470 millioner kroner i 2021.

Renteutgiftene finansieres dels av bykassens midler og dels av byggelånsrenter, gebyrer fra VARFS- området, husleieinntekter og tilskudd fra rentekompensasjonsordningene. Sistnevnte ordning er statlige tilskudd til enkelte investeringer i skolebygg, sykehjem, omsorgsboliger og kirkebygg. Tabell 4.16 viser hvordan de ulike områdene bidrar til finansieringen.

Videre utlån – startlån

Rådmannen foreslår at renteutgifter knyttet til startlån budsjetteres til 29 millioner kroner i 2018. Det er lagt til grunn et lånevolum ved inngangen til året på om lag 1,5 milliarder kroner. Det legges videre til grunn et låneopptak på 250 millioner kroner i 2018. Renteutgiftene finansieres ved renteinnbetalinger fra låntakerne av startlån.

Videre utlån – diverse

Innlån knyttet til videre utlån vil være om lag 350 millioner kroner ved inngangen til 2018. Innlånet er dels et fastrentelån, som motsvares av tilsvarende utlån til Stiftelsen Trondheim Pirbad og dels som et sertifikatlån som finansierer utlån med flytende rente. Basert på kommunens renteprognose foreslår rådmannen at renteutgiften budsjetteres til seks millioner kroner. Rentekostnaden finansieres av renteinnbetalinger fra låntakerne.

Avdrag

Avdragene på investeringslån er avledet av nivået på investeringslånene ved inngangen til hvert enkelt budsjettår. I tråd med bystyrets tidligere vedtak legges det opp til at ordinære avdrag beregnes ut fra en avdragstid på 30 år. Dette gir budsjetterte avdrag på 490 millioner kroner i 2018. I 2021 forventes ordinære avdrag å være 545 millioner kroner.

Handlingsregelen for kapitalutgifter sier at kapitalutgiftene skal utgjøre åtte prosent av de frie disponible inntektene, uansett hva rentenivået er. Med rådmannens forslag vil kapitalutgiftene trappes opp til åtte prosent av de frie disponible inntektene i 2021. Som følge av at rentenivået er lavt i dag og forventes å bli lavt de neste årene, foreslår rådmannen at det budsjetteres med ekstraordinære avdrag alle år i handlingsplanperioden. Rådmannen foreslår å betale 790 millioner kroner i ekstraordinære avdrag i fireårsperioden. Dette reduserer gjeldsveksten og korter ned tilbakebetalingstiden til en gjennomsnittlig avdragstid på 24 år i 2018 og 21 år i 2021.

Samlet oversikt over finansielle transaksjoner i investeringsbudsjettet

Rådmannens forslag til investeringsbudsjett viser transaksjoner knyttet til investeringer i anleggsmidler og finansiering av disse. I tillegg viser investeringsbudsjettet utlån til startlånsordningen og andre videre utlån på til sammen 263 millioner kroner, samt avdrag knyttet til ordningene på 72 millioner kroner. I Trondheim kommunes kraftfonds (TKK) portefølje foreslår rådmannen en tilførsel av 167 millioner kroner for å opprettholde realverdien av fondet. Det foreslås en overførsel av egenkapital til Trondheim kommunale pensjonskasse (TKP) og Kommunal Landspensjonskasse (KLP) på 33 millioner kroner.