Vuit segles d'opressió nacional



L'ESTAT FRANCÈS CONTRA ELS CATALANS


 

Justificacions i aclariments

 

 

És cert que hi ha hagut sempre un interès des d’Espanya i de França per acabar amb els Països Catalans com a realitat nacional.

 

Per denunciar aquesta realitat, Josep Maria Ainaud ha publicat l’11 de setembre de 1994 El llibre negre de Catalunya. Del Decret de Nova Planta a les campanyes de l’Abc. Durant cinc anys, l’autor ha recollit més de 3 000 fitxes. Més modestament, s’ha pensat que l’elaboració d’una cronologia simètrica a propòsit de l’acció de l’Estat francès contra els catalans era també necessari. El període estudiat comença el 1213, any que posa fi a les vel·leïtats de la corona d’Aragó sobre els territoris occitans i segueix fins avui en dia.

 

És clar que la nació francesa constitueix de fet una construcció multiètnica artificial. La comunitat ètnica francesa ha utilitzat el seu aparell estatal per a cometre genocidis culturals programant la desaparició de totes les altres comunitats ètniques mitjançant conquestes militars o aliances entre caps coronades i colonitzant els esperits dels ciutadans.

 

Darrere del vernís republicà i «demòcrata», el xovinisme ètnic francès continua manifestant-se amb sornegueria. L’examen de la presenta cronologia no pot sinó reforçar la tesi populista aquesta segons la qual en l'actual règim francès existirien entitats informals que orienten el poder de presa de decisions sobre la societat i les decisions polítiques per a oposar-se a l'emancipació de les minories de l'Hexàgon. Aquesta pregunta pot legítimament plantejar-se.

 

Catalunya del Nord és un dels països prohibits i colonitzats de l’Hexàgon. Presenta, en efecte, nombrosos elements característics de les regions sotmeses a un règim colonial: territori sense govern propi controlat pels representants del poder, situació de desigualtat respecte a l’ètnia dominant, discriminació lingüística…

 

*

*   *

 

La present cronologia proposa una breu descripció de fets històrics o d’actualitat relatius a la repressió de la comunitat catalana induïda per l’Estat francès. No es tracta de fer obra d’exhaustivitat, sinó només d’una selecció de fets significatius d’una situació d’opressió nacional.

 

Sembla que la simple cronologia d’elements dispersos i sense vincles aparents resulta particularment reveladora d’una situació multisecular d’opressió i de discriminacions. Molts han estat o són encara les institucions o els individus que apareixen com a executors o com a còmplices perquè, evidentment, la influència de l'Estat jacobí s'estén molt més enllà de les seves pròpies institucions.

 

La repressió i les discriminacions que ha patit el poble català han variat substancialment al llarg del temps, de la mateixa manera que la societat ha evolucionat. S’han vestit de tots els colors i de totes les formes de repressió brutal sinó també més mesquines i d’espoliacions.

 

El recull comporta dues parts: 1 – El pes de la història i 2 – la situació de la Catalunya del Nord en el règim actual.

 

La primera part compren nou grans períodes històrics de durades i d’extensions molt desiguales: 1 - L’edat mitjana i els Temps Moderns; 2 - La Revolució Catalana i l’annexió a l’Estat francès; 3 - L’antic règim francès; 4 - La Revolució Francesa; 5 - El primer empiri i la restauració; 6 - La segona república i el segon empiri; 7 - La Tercera República; 8 - L’Estat Francès; 9 - La quarta república.

 

La segona correspon a la cinquena República.

 

Cada apartat compren: 1. L’any de referència, imprès en gras. El punt d’interrogació (?) indica una aproximació cronològica. Un període determinat és indicat per dues dates reunides per una fletxa (→). Quan ha estat possible de determinar, el dia precís o el període és posat entre parèntesis. 2. Una descripció succinta del fet i/o a vegada una citació inclusa entre cometes, «…». A vegada s’ha afegit un breu comentari o un informe complementari. 3. Quan no fa clarament referència a dintre del cos de la descripció del fet, una referència de l’informe, posada entre claudàtors, […].

 

Els mitjans utilitzats per a l'establiment dels fets aquí exposats han estat: 1. La consulta de la xarxa Internet (en particular l’enciclopèdia lliure Viquipèdia); 2. La consulta de les cronologies ja existent sobre temes connexes o annexos; 3. La consulta de revistes i de llibres sobre la qüestió nacional a l’Estat francès en general i la qüestió nord-catalana en particular; i 4. La consulta directa de víctimes o de testimonis.


sites.google.com/site/ppccweb/vuit-segles-dopressi%C3%B3-nacional/i-el-pes-de-lhistoria