Calendari

Calendari de les principals

manifestacions catalanistes

 

Ajudeu-nos a actualitzar aquesta pàgina!

 

Diada nacional del poble de Menorca

Lloc: Illa de Menorca.

Data: 17 de gener

El 17 de gener, dia de Sant Antoni, és la Diada del Poble de Menorca, data en què es commemora l'aniversari de l'entrada a Ciutadella el 1287 del Rei Alfons. Aquell fet va representar el final de la dominació musulmana i la incorporació de l'illa a la Corona catalano-aragonesa i a la cultura occidental i al cristianisme. El 1981, el Consell Insular de Menorca va decidir, que Sant Antoni, Patró de l'Illa, seria la Diada del Poble de Menorca. Nombrosos actes arreu del territori reten homenatge a aquest esdeveniment històric (beneïdes, instal·lacions, actuacions i cercaviles d'ambient medieval…).

Diada del soldat català

Lloc: Ascens al Matagalls, muntanya emblemàtica de Catalunya. [El Matagalls és una muntanya de 1 698 metres del Massís del Montseny que es troba entre els municipis del Brull i Viladrau a Osona, i el del Montseny al Vallès Oriental.]

Data: Entorn del 26 de gener.

La diada commemora la victòria de les tropes catalanes enfront les del rei Felip IV a la batalla de Montjuïc l’any 1641. La data també coincideix amb la mort del militant de Terra Lliure, Martí Marcó, l’any 1979, per part de la policia espanyola.

Dia de la Franja de Ponent

Lloc: Franja de Ponent

Data: 1 o 2 de febrer

La diada se celebra amb representants de tots els pobles de la Franja.

Renovació de la Flama de la Llengua Catalana

Lloc: Montserrat.

Data: Tercer diumenge de febrer.

Observacions: Flama encesa a la tomba de Pompeu Fabra a Prada de Conflent, i duta fins a Montserrat cada any per un Centre Excursionista. Parlaments, ballada de sardanes i actuacions folklòriques.

23 febrer 2014. Pujada de la Flama a Montserrat. Recepció i benvinguda per part del Pare Abat, Josep M. Soler. Ofrena de la Flama en la Missa Conventual, i cantada del Virolai per part de l’Escolania de Montserrat. Acte de renovació a la Llàntia Commemorativa a l’atri de la Basílica. Cant dels Segadors.

Acte acadèmic a càrrec del filòleg i traductor reusenc Sr. Josep Murgades i Barceló. Presentació de les “Obres Completes” de Pompeu Fabra, dirigida per Jordi Mir. Actuació musical “Harmonia Reusenca”. Recepció poesies visuals lliurades per les Escoles de Reus. Intervencions diverses.

Dia de les Illes Balears

Lloc: Illes Balears

Data: 1 de març.

Observacions: La Diada se celebra cada any l’1 de març, en commemoració de la data en què entrà en vigor, l'Estatut d’Autonomia de 1983 que és també la mateixa que la del nou Estatut de 2007. Durant els dies que dura la festa es poden veure titelles, música de carrer, correfoc i altres activitats tradicionals.

Pàgina del govern de les illes balears: http://www.caib.es/sacmicrofront/contenido.do?mkey=M84&lang=ca&cont=51844

 

Dictat Català de Perpinyà

 

Lloc: Satèl·lit del palau de les exposicions de Perpinyà

Data: 2 de març.

Organitzadors: Federació per a la Defensa de la llengua i cultura catalanes, Ràdio Arrels, Col·lectiu de professors de català per a adults, l’APLEC, Òmnium Cultural de Catalunya del Nord, Generalitat de Catalunya, Institut d’Estudis catalans, Fundació Gran Enciclopèdia catalana, Editorial El Trabucaire i Fundació Festival de Peralada.

Servei d’Afers catalans - 11 carrer Émile Zola - 66000 Perpinyà. Tel.: 04 68 62 38 82 - Fax: 04 68 66 33 52.

Correu electrònic: regicat@mairie-perpignan.com

Setmana del llibre català

Lloc: Barcelona, Palma de Mallorca, Girona, Lleida, Perpinyà... 

Data: del 4 al 13 de març

http://www.lasetmana.cat/

És una mostra que permet reconèixer la tasca de les editorials que editen en català, de les llibreries actives i de les revistes que apropen al lector les seves publicacions en català. Facilita el retrobament dels fons, presenta novetats i ofereix serveis de localització de llibres i eines per a fomentar la prescripció i recomanació lectora. Compta també amb la presència de les biblioteques públiques, veritables motors de la dinamització i l’accés a la cultura.

La Setmana celebra el 2012 trenta anys. Per això, a més d’oferir l’oportunitat de recuperar antics fons editorials i de descobrir editorials i llibreries, comptà amb un extens programa d’activitats amb tertúlies, lectures en veu alta, espectacles, cites amb entitats... i accions molt singulars que recordaven la llarga trajectòria d’aquest esdeveniment. Enguany [2013], arriba a la seva 31a edició i continuarà treballant per a que la publicació i lectura en català s'obri al món. 

Organitzadors: La Cambra del Llibre de Catalunya. http://www.editors.cat/

 

Commemoració Any Mistral

 

Lloc: Barcelona. Monument Frederic Mistral a Montjuïc.

Date: 28 de març 2014 (provisional).

Organitzadors: Cercle d’Agermanament Occitano-Català

Correu electrònic: caoc@caoc.cat

http://caoc.cat/ai1ec_event/ofrena-floral-i-actes-vinguda-felibres-commemoracio-any-mistral/?instance_id=1642

L’any 2014 és el centenari de la mort de Frederic Mistral, premi Nobel de literatura l’any 1904, un dels escriptors més importants en llengua occitana i fundador del Felibritge.

 

Manifestació a Brussel·les

 

Lloc: Brussel·les.

Data: 30 de març de 2014.

Manifestació en defensa de l'Exercici del Dret universal d'Autodeterminació. La “International Commission of European Citizens” (ICEC) promou i organitza aquesta manifestació. L’ICEC reuneix les organitzacions, institucions i individus que comparteixen la visió d’una Europa que és democràtica, tant en la teoria com en la pràctica.

Contacte: www.30m2014bru.cat . Pàgina Facebook: https://www.facebook.com/events/1457762527770023/?fref=ts .

Diada de Sant Jordi

Lloc: Diversos llocs dels Països Catalans.

Data: 23 d'abril.

Observacions: Manifestació popular de festa i catalanitat. Dia del llibre i de la rosa. A la Catalunya del Nord aquesta manifestació té lloc normalment el dissabte el més a prop del 23 d'abril.

 

Dia Internacional de la Catalunya Exterior

 

El Dia Internacional de la Catalunya Exterior és una iniciativa de la Federació Internacional d'Entitats Catalanes (FIEC), que agrupa a la majoria de centres, casals i associacions catalanes de l'exterior. El 4 de març de 1999, el Parlament de Catalunya va aprovar una resolució que declarava oficial la Diada i el Govern de Catalunya, en la seva reunió del dia 6 d’abril del mateix any 1999, va adoptar l’acord de declaració oficial d’aquesta Diada.

Des de la creació del Dia Internacional de la Catalunya Exterior, la FIEC editada cada any un cartell commemoratiu.

 

https://www.facebook.com/pages/Federaci%C3%B3-Internacional-dEntitats-Catalanes-FIEC/320516139060

Dia de Nostra Senyora de Montserrat

Lloc: Montserrat.

Data: 27 d'abril.

Commemoració de la massacra d’Elna (1285)

Lloc: Elna (Rosselló).

Data: Divendres 24 de maig i diumenge 26 de maig de 2014.

Organitzadors: Comissió organitzadora del Dia de la Memòria i Ajuntament d’Elna.

Contacte: Daniela Grau, 04 68 37 91 60.

Observacions: Al·locucions, carrer del 25 de maig de 1285, urbanització «Les Closes» a Elna el divendres 24 de maig a 18h30.

Diumenge 26 de maig, missa en català a les 10h00 amb participació de Marina Rossell. A les 13h00 Ofrena de flors per l'Institut de projecció exterior de la cultura catalana, (IPECC) de Barcelona.

13h15: banquet de Germanor

15h00: Visita de la «Maternitat d’Elna»

 

Trobades d'escoles en valencià

Lloc: País Valencià.

Data:

Organitzadors : Federació de l’Escola Valenciana

Observacions: Les Trobades són aplecs caràcter festiu i reivindicatiu per la llengua realitzades cada any en una vintena de comarques del País Valencià, una manifestació cultural que reuneix fins a 200 000 persones; a les diferents Trobades arreu del País. S'organitzen diverses activitats al voltant de la Trobada on participen les diverses escoles de la comarca, cercaviles, concursos, tallers, espectacles o exposicions.

 

Sant Joan

 - Diada nacional dels Països Catalans

 

Lloc: Diversos llocs dels Països Catalans

Data: 24 de juny 

Observacions: La flama és encesa a la pica del Canigó.

 

Diada Nacionalista del Pi de les Tres Branques

Lloc: Castellar del Riu (Berguedà).

Data: Tercer diumenge de juliol.

Organitzadors: Ajuntament de Castellar del Riu, tel. 821.04.24. amb la col·laboració des ajuntaments berguedans, de la Direcció General de Seguretat Ciutadana, de la Protecció Civil, de la Creu Roja et de ADF Montes-Mon.

Observacions: Moltes entitats culturals s'adhereixen a l'Aplec patriòtic del Pi de les Tres Branques, símbol d'unitat dels Països Catalans.

Carreteres:

■ de Puigcerdà pel túnel del Cadí;

■ del coll d'Ares a Berga per, per Camprodon i Ripoll;

■ C - 260, de Figueres a Berga, per Olot, i C - 150 i C - 149 amb Ripoll.

Pujada al Port de Salau

Lloc: Salau 

Data: Primer diumenge d'agost.

Organitzadors: Cercle d'Agermanament occitano-català.

http://caoc.cat/

Tel.93.284.36.34 - Fax.93.213.76.48

Correu electrònic: caoc@caoc.cat

Observacions: La gran festa de l’amistatoccitano-catalana! Des de fa anys, es puja al Port de Salou (2010 m d'altitud) des de les dues vessants del Pirineu, des del Pallars Sobirà i des de l'Arieja (Occitània). Fins ara les onze pujades al Port han aplegat, en cada ocasió, 500 persones o més. Els occitans cada cop són més nombrosos, el 1992 ja eren el doble dels catalans. El 1997 l'afluència fou molt important per cada costat. El 1998 a causa de la pluja i neu només hi pujaren alguns valents.

Universitat Catalana d'Estiu

Lloc: Prada de Conflent (Catalunya del Nord).

Data: agost.

Observacions: La Universitat Catalana d'Estiu se celebra a Prada des de fa quaranta-sis anys i ha estat sempre un espai de llibertat i de trobada d'estudiants, professors, professionals, especialistes, polítics i assistents en general dels vuit territoris que conformen els Països Catalans: l'Alguer, Andorra, el Carxe, el Principat de Catalunya, Catalunya Nord, la Franja de Ponent, les Illes Balears i el País Valencià. Prada acull una de les manifestacions culturals de més pes i projecció de Catalunya Nord i s'hi poden sentir tots els accents de la nostra llengua.

És una universitat oberta a tothom: els més menuts, fins a catorze anys, van a l'Esplai; de quinze a disset anys van a la Universitat Jove; i de divuit en endavant (sense cap limitació d'edat) participen als cursos, seminaris, jornades, tallers, debats, actes commemoratius, homenatges, excursions, espectacles de teatre, música clàssica, música tradicional, rock, cançó i cinema. 

Els que hi van per primera vegada hi tornen, i els que ja hi han anat saben què és sentir-se part dels Països Catalans, als peus del massís del Canigó.

http://www.uce.cat/

Aplec Independentista de Castellvell

Lloc: Castellvell (Solsona)

Data: 10 de setembre.

Observacions: Manifestació celebrada en la vigila de la Diada, organitzada pel Casal Voliac i el Casal Popular La Fura amb la col·laboració de l’Ajuntament de Solsona. Des del passeig del Pare Claret fins a l'emblemàtic Castellvell d’Olius es duu a peu una estelada gegant que es penja a la torre del castell. Un cop d'alt, cada any els solsonins i visitants poden gaudir del parlament de figures rellevants en el món social i cultural catalanista. Normalment s’amenitza també la jornada amb alguna representació teatral o literària, tallers infantils, coca i barreja per a tothom, i un concert de nit.

Onze de setembre

- Diada nacional de Catalunya

 

Lloc: Diversos llocs dels Països Catalans. 

Data: 11 de setembre.

Observacions: El foment 11 de setembre és una associació nord-catalana amb seu a Perpinyà, creada l'any 1992. Té com a principal objectius: enfortir la consciència catalana, pirinenca, mediterrània i europea; fomentar la solidaritat amb tots els pobles que lluiten per la reconeixença dels seus drets; promoure el respecte a la vida i al medi ambient. Els principals actes que organitzem són La Fomentada, l'11 de setembre, i La Fronterada, el 7 de novembre.

http://webs.xadica.cat/11desetembre/

Commemoració de la victòria del Coll de Panissars

Lloc: Coll de Panissars (La Jonquera, Alt Empordà)

Data: Darrer diumenge de setembre.

Organitzadors: L’Institut de projecció exterior de Catalunya (IPECC) amb la col·laboració de l'ajuntament de Jonquera, de l'Associació Cultural i Esportiva Joncarenca i dels Grallers de l'Albera de la Jonquera.

http://ipecc.cat/

T.93.213.76.48. F. 93.213.76.48.

Correu electrònic: ipecc@ipecc.cat

Observacions: Victòria catalana al coll de Panissars (1 d'octubre de 1285). L'exèrcit croat de Felip III de França es retirava de Girona després d'haver sofert la seva flota naval sengles derrotes a les Illes Formigues i a Roses per les forces navals catalanes de Roger de Llùria. Al pas del Coll de Panissars les forces catalanes cauen damunt el gros de rereguarda francesa i en fan una enorme mortaldat. El rei francès mor a Perpinyà víctima de la mateixa epidèmia que havia delmat el seu gran exèrcit en el setge de Girona. D'aquesta manera havia fracassat totalment la temptativa francesa d'annexionar-se Catalunya amb la benedicció papal.

Trobada de Prats de Molló

Lloc: Prats de Molló (Vallespir, Catalunya del Nord).

Data: Diumenge 3 d'octubre 1999. 

Organitzadors: Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana - Hotel d’Entitats. Providència, 42.. 08024 BARCELONA. Tel: 93 213 76 48 ipecc@ipecc..cat

Web: www..ipecc..cat

Informació: Associació Prats Endavant 04.68.39.74.66 – Prats de Molló.

Observacions: Homenatge a Francesc Macià i als voluntaris catalans. El 13 de setembre de 1923 es produeix el cop d'Estat de Primo de Rivera i Macià s'exilia a França i es reuneix a París amb la seva esposa Eugènia Lamarca i la seva filla Maria Macià. Des d'allí, a Bois-Colombes, prepara tot el pla per aixecar Catalunya. Arribat el moment de la decisió, convoca el seu estat major a la vil·la Denisa, de Prats de Molló. El 4 de novembre de 1926 és descobert i detingut i després jutjat i desterrat a Bèlgica.

Premi Batista i Roca

– Memorial Enric Garriga Trullols

Lloc: Barcelona.

Data: Mitjan de novembre.

Aquests premis són un guardó d’atorgament anual instituït i convocat per l’Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana (IPECC) per reconèixer la tasca que duen a terme els catalans i catalanòfils de fora per mantenir la presència catalana en el món i augmentar el coneixement dels Països Catalans i la cultura catalana a l’exterior.

Diada nacional del País Valencià

Lloc: País Valencià.

Data: 9 d'octubre.

Observacions: Es commemora l'entrada a València de les tropes catalanoaragoneses comandades pel rei Jaume I (1238).

Les celebracions de caràcter local que es realitzen a València des de fa segles per a recordar-ho, van fer que aquesta data fos elegida com la més representativa de la conquesta del Regne de València, i per tant com la data simbòlica de naixement del Poble Valencià.

En tot el territori valencià, és una celebració institucional que té el seu origen directe l'any 1977, quan el Plenari de Parlamentaris proclama aquesta data com a Dia Nacional del País Valencià.

Homenatge a Lluís Companys

i als patriotes catalans

Lloc: Cementiri de l'Oest, Perpinyà (Catalunya del Nord).

Data: El dissabte el més a prop del 15 d'octubre a les 11 h 00.

Organitzadors : Cercle Alfons Mias i Federació Nord-catalana d'ERC.

Observacions: La més antiga de les manifestacions catalanistes a la Catalunya del Nord.

 

Trobada del Coll de Manrella

- Homenatge a Lluís Companys

Lloc: Frontera estatal franco-espanyola (Alt Empordà - municipis d'Agullana i de Maurellas) davant el monument inaugurant l’any 1981.

Data: Diumenge a mitjan octubre.

Organitzadors: Comissió d'Actes Lluís Companys - 17707 La Vajol (Alt Empordà) - Telèfon: 972 / 53.51.01.

Observacions: Homenatge al president Lluís Companys. Punt de trobada de nacionalistes catalans dels dos vessants dels Pirineus, els quals, amb una ofrena floral i distints parlaments recorden la figura de Companys i el mig milió d’espanyols, la major part catalans, que per aquests indrets, l’any 1939 emprengueren l’angoixós camí de l’exili.

És aconsellat als nord-catalans de passar per La Junquera per anar a La Vajol (és més fàcil que del ban francès pels que no coneixen el camí).

Aplec nacionalista del Puig

Lloc: Ciutat de València i El Puig (País Valencià)

Data: Darrer diumenge d'octubre.

Organitzadors: El Bloc Nacionalista Valencià i el PSAN.

Observacions: Des dels anys seixanta, l’Aplec aplega els nacionalistes valencians per celebrar una jornada festiva en un dels llocs amb més simbolisme i història del País, el municipi d’El Puig (Horta Nord). Els actes s'inicien amb una marxa cívica que surt des de les Torres dels Serrans de la ciutat de València i acaba a la població de Santa maria d’El Puig, monestir des del qual Jaume I va conquerir la capital per fundar el nou regne (1238).

Commemoració del Tractat dels Pirineus

Lloc: Perpinyà (Catalunya del Nord), al centre de la ciutat.

Data: 7 de novembre (el dissabte el més a prop d'aquesta data).

Observacions: La diada de protesta dels nord-catalans (data commemorativa del Tractat amb el qual al 1659 les terres catalanes del Nord van ser annexionades a l'Estat francès).

Festa de l'Estendard

- Arribada de Jaume I a Mallorca

Lloc: Palma de Mallorca.

Data: 31 de desembre 1998.

Observacions: Diada nacional de Mallorca.

La Festa de l'Estendard commemora l'entrada a la Ciutat de Mallorca,  de les tropes de Jaume el Conqueridor que el 31 de desembre de 1229 venceren als sarraïns. Aquest episodi històric posà fi al regne almohade i a la Mallorca musulmana. La Festa commemora el naixement de la Mallorca actual i és una de les més antigues d'Europa, ja que data del segle XIII. Els actes principals se celebren a la plaça de Cort, amb una cerimònia civil presidida per l’Estendard, la cimera reial i el retrat de Jaume a la Seu, amb un acte d'acció de gràcies. Les celebracions comencen el vespre amb uns actes menys tradicionals. El 31 de desembre actualment no és festa oficial, excepte a la ciutat de Palma.