Kusthotels gedoemd om te verdwijnen?

Onder deze titel verschenen reeds meerdere interviews in het Wekelijks Nieuws. Vlaams minister van toerisme Bourgeois luidde destijds de alarmklok over het dalend aantal hotels aan de kust en heeft de gemeenten opgeroepen om de afbouw van hotels tegen te werken via ruimtelijke planning (werk voor de GECORO!). Ook DE BLIEDEMAKER had hierover reeds bericht twee jaar geleden (lijst met 130 hotels in 1930 nu amper een twintigtal) LEES>>>

Vincent Deconinck (hotel Donny) ziet het positief. De vraag naar luxe hotels is zeer hoog. Ook buiten het seizoen zijn de week-end's volgeboekt. Een probleem bestaat erin nog personeel te vinden die wil komen werken alle week-end's gans het jaar door (de business hotels in de steden hebben dit probleem veel minder omdat deze hotels gedurende de week-end's meestal leeg zijn). Anderzijds ziet Vincent veel toekomst in de "Bed & Breakfast" formule. De gezelligheid en de vakantieromantiek van deze formule kent dank zij Internet een onstuitbare uitbreiding in binnen en buitenland. (ook HORECA Vlaanderen ontfermt zich nu over de formule

"gastenkamers": via websites (vb Brugge) met veel foto's kan de toerist zelf oordelen over het "aantal sterren", iets wat voor de hotels een monopolie is van "Toerisme Vlaanderen"). In ieder geval geloofd Vincent in deze formule en zijn beschermde villa "l'Escale" in de Dumontwijk zal alvast begin 2008 omgebouwd zijn naar gastenkamers.

Marc Decoussemaeker (Strand Park + schepen Toerisme) zet er zijn eigen probleem uiteen i.v.m. successie naar de kinderen en de aanlokkelijke prijs aanbiedingen door de immobilia voor "goede liggingen".Terecht vindt. Marc het een communistische oplossing om bepaalde hotels te verplichten hotel te blijven (de gemeente kan dit opleggen via RUP's (Ruimtelijk Uitvoerings Plan) maar zou dan veel planschade moeten betalen aan de eigenaars)

Roland Crabbe (burgemeester van Nieuwpoort) ervaart momenteel nog geen dalend hotelbestand, integendeel investering in een gloednieuw luxe hotel in Nieuwpoort toont aan dat kwaliteitshotels rendabel zijn. (hotel De Cosmopolite). Nochtans worden aan de kust geen hotels gebouwd door de internationale hotelketens.

Marc Vanden Bussche (burgemeester van Koksijde) ziet ook geen heil in stedenbouwkundige oplossingen zoals minister Bourgeois vraagt. Wel overweegt men in Koksijde dat de gemeente zelf strategische locaties aankoopt om dan in erfpacht te geven aan luxe-hotels (cf bioscoop complex; bij eventuele faling gaat alles naar de gemeente). Men heeft er alvast een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan opgesteld om dit te doen voor de mooie zone in de Zeelaan waar zich nu een home van een ziekenfonds bevindt. ..Een andere visie op ruimtelijke ordening!...

In De Panne bestaan ook veel mogelijkheden om zoiets te doen. Vroeger: Sparrenhof, Regina Maris, Val Joli en nog vele andere. Nu: Posthotel; Villa Simpelaere, kasteel Houtsaeger..). Zeker in de Dumontwijk is het behoud van HORECA wenselijk. (niettegenstaande bezwaren van de lokale HORECA die dergelijke activiteiten daar niet gepast vinden). In Den Haan wordt het RUP van de concessie aangepast om de bestaande hotels te verplichten hotel te blijven. Bed en Breakfast past ook perfect in de Dumontwijk. Ook een kleine tearoom in villa zou welkom zijn bij de wandelaars in deze wijk (veel oudere mensen die de drukte ontvluchten) (cf Senegalwijk in Koksijde).

Het is hoog dringend dat de gemeente een visie opbouwt in het "RUP van de Dumontwijk" om niet alleen kleine commerciële functies toe te laten in de Dumontwijk maar erin zelf ook investeert. (promotie Post Hotel; hotel Simpelaere (vroegere chic pension "Les Airelles"); inrichten museum in villa Le Chalutier; )

Zijn wij zo'n arme gemeente dat wij tot heden quasi niets geïnvesteerd hebben in onze zo mooie Dumontwijk?