Håkan Blomqvist‎ > ‎Artiklar‎ > ‎Artiklar 2010-‎ > ‎

110 kom till Örebrostämma

Förra gången UFO-Sverige höll riksstämma i Örebro var 1976. Det var långt före Internet, dvd och mobiltelefoner. Den gången samlades inte mindre än 400 personer i Risbergska skolan. Föredrag hade då inte lika många konkurrenter om människors tid och intressen. Ändå blev vi glatt överraskade av den stora uppslutningen vid 2012 års årsmöte och UFO-Expo. Cirka 110 personer löste biljett och många nya kontakter med intresserade och vittnen skapades.Själva evenemanget gick av stapeln lördagen den 5 maj men redan vid tretiden på fredagen samlades en stor skara medlemmar i A-huset i Örebro för att bygga utställningen och ställa i ordning material till försäljning. Numera är utställningen placerad i AFU:s lokaler i Norrköping så tidigt på fredagen hämtade Tobias Lindgren och Rickard Andersson en hyrd kärra och lastade in datorer, skärmar och modeller samt plockade upp mig och Johan Gustavsson för vidare transport till Örebro.
 

 Clas Svahn intervjuas av Ida Leveby Andersson, Radio Örebro. Foto: Håkan Blomqvist

När vi kom fram till Best Western City Hotell visade det sig att kärran var för hög för att gå in i hotellets garage. Som tur var kunde vi parkera den på hotellets personalparkering bara ett tjugotal meter från A-huset varefter Tobias och Rickard kunde dra kärran fram till ingången. Trots ett lätt duggregn kunde sedan hjälpsamma ufologer få in utställningen i hallen en trappa upp.På fredagseftermiddagen kom Ida Leveby Andersson, journalist på Radio Örebro. Hon intervjuade Clas Svahn och undertecknad samt passade på att nyfiket titta vad vi hade i alla lådor till utställningen. Programmet sändes sedan på måndagen efter riksstämman. Vid sextiden var utställningen på plats och UFO-Sverigegänget fick en chans att pusta ut och fräscha upp sig för kvällens middag. Strax efter 19.00 anlände två stora taxibilar som tog oss till restaurang La Pampa, där 17 hungriga ufologer bänkade sig och kunde njuta av en förstklassig middag. Visserligen fick några av oss inte struts, som var beställd, men oxfilén smakade lika bra. Efter middagen blev det åter taxi till hotellet där en del av gänget samlades i Mats Nilssons och Gunnar Karlssons rum för det traditionella eftersnacket.
 
 

Pia Andersson och Gunnar Karlsson på restaurang La Pampa. Foto: Håkan Blomqvist

Klockan 10.00 på lördagen inleddes UFO-Sveriges årsmöte med sammanlagt 26 deltagare. Efter att Clas Svahn hälsat alla välkomna valdes Tage Bång, Skaraborgs UFO-förening till mötesordförande och Mats Nilsson till sekreterare. Den viktigaste punkten på dagordningen var en motion om revidering av stadgarna. Eftersom UFO-Sverige, liksom många andra föreningar, i dag inte längre har så många lokalgrupper kvar utan istället satsar på lokala representanter så beslutade årsmötet att införa enskilt medlemskap för alla i UFO-Sverige. Ett enigt årsmöte röstade för förslaget. Varje medlem har därmed rösträtt vid årsmöte och allt som gäller ombud för föreningar är slopat i stadgarna. En positiv förenkling och demokratisk utveckling för riksorganisationen. Till ny ordinarie ledamot i styrelsen valdes Kaj Hahne, Stockholm. Nästa års riksstämma kommer att hållas i Halmstad.

 

Efter lunch slogs portarna upp för allmänheten klockan 13.00 och det visade sig att intresset var riktigt stort. Cirka 110 betalande besökare kunde räknas in på några timmar och under föredragen var det mellan 75 till 90 åhörare. Jag inledde med att berätta om Arkivet för UFO-forskning och dess bakgrund varefter Clas fortsatte med ett föredrag om intressanta närobservationer i Närke samt ur militärens arkiv. Tobias Lindgren från rapportcentralen avslutade med att redogöra för de bilder som skickas in till UFO-Sverige och hur vi går till väga för att undersöka och tolka vad som fastnat på bilderna.
 

Besökare på UFO-Sveriges utställning. Foto: Håkan Blomqvist 

Som vanligt var det givande att mingla bland besökare och UFO-Sverige fick in flera intressanta närobservationer som kommer att utredas vidare. Många hade åkt långt för att lyssna på föredrag och se utställningen. Extra roligt var att ufologerna Amanda Fredriksson och Anders Berglund dök upp med nyfödde Ossian. En pigg liten krabat som charmade alla. Nytt för den här riksstämman och en mycket lyckad satsning var att Rikard Andersson sålde kaffe och korv till besökare. Ett populärt koncept som kommer att fortsättas nästa år. Allt som allt en lyckad och välbesökt riksstämma.
 
Håkan Blomqvist
(Publicerad i UFO-Aktuellt nr. 2, 2012)

  

Comments