Besluitvorming

Een belangrijk facet van besluitvorming is dat er sprake is van een keuzeproces. In de meeste situaties zijn alternatieven aanwezig en is het de taak om het beste alternatief te kiezen. Het beschikbaar hebben van voldoende en relevantie informatie om ook daadwerkelijk het beste alternatief te kunnen kiezen, is daarbij van uitermate groot belang. Het besluitvormingsproces heeft hierdoor een nauwe relatie met het proces van gegevensverzameling en gegevensverwerking. Daarnaast speelt het probleem, dat een groot aantal beslissingen genomen wordt in situaties die met een bepaalde mate van onzekerheid gepaard gaan en waarbij men niet over alle relevante informatie beschikt.

Besluitvorming is vooral een menselijke activiteit waarbij onderlinge samenwerking en creativiteit een belangrijke rol spelen. Om te komen tot een effectieve besluitvorming kan gebruik worden gemaakt van verschillende hulpmiddelen en technieken.

De sleutelfunctionarissen hebben in de besluitvorming een spilfunctie. Onder sleutelfunctionarissen kun je de lijn-staf of andere functionarissen verstaan, die direct onder, of dichtbij, de leden van het management opereren of zelf cruciale management functies bekleden. Zij kennen de processen waarvoor zij verantwoordelijk zijn van dichtbij en voeden de beleidsmatige beslissingen. Het zijn de twintig procent van de mensen die voor tachtig procent het beleid bepalen zoals het daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

Bron:

Marcus en van Dam 'Een praktijkgerichte benadering van Organisatie en Management' 5e druk

Bron: http://www.groepsdynamiek.nl/besluitvorming.html

Bron: http://www.cordes.nl/contribute/Kloosterboer_Reorganiserenmetvertrouwen.pdf