Ο θάνατος του Θησέα
Τι έκανε ο Θησέας κατά την βασιλεία του;
Πώς έχασε τη ζωή του;
Τι έκανε ο Θησέας κατά την βασιλεία του;
Πώς έχασε τη ζωή του;
Ο συνοικισμός
Το πρώτο πράγμα που έκαμε ο Θησέας, όταν έγινε βασιλιάς, ήταν ο συνοικισμός. Ένωσε δηλαδή την Αθήνα με τα έντεκα μικρά χωριά που ήταν πριν το καθένα μόνο του. Τώρα όλα μαζί έγιναν ένα βασίλειο, πολύ πιο δυνατό και πλούσιο.
Τα Παναθήναια
Από τότε η Αθήνα προόδευσε και έγινε με τον καιρό η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Και οι Αθηναίοι για να τιμήσουν τον Θησέα και την πράξη του αυτή, έκαναν κάθε χρόνο ένα μεγάλο πανηγύρι, τα Παναθήναια.
Η εξορία
Έτσι περνούσαν τα χρόνια ευτυχισμένα. Ο Θησέας έκανε ταξίδια και βοηθούσε τους ανθρώπους σε ό,τι χρειάζονταν. Ωστόσο, στο σπίτι του τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Η Φαίδρα μάλωνε με τον γιο του, τον Ιππόλυτο, και ο λαός ήταν πολύ θυμωμένος μαζί του. Έτσι, όταν γύρισε κάποτε, οι Αθηναίοι τον εξόρισαν.
Ο θάνατος του Θησέα
Ο Θησέας έφυγε και πήγε στη Σκύρο, όπου ήταν βασιλιάς ο Λυκομήδης, παλιός φίλος του πατέρα του. Στην αρχή ο Λυκομήδης τον καλωσόρισε, αλλά σε λίγο καιρό άρχισε να ανησυχεί. Φοβόταν μην του πάρει τον θρόνο ο Θησέας. Και μια μέρα, όπως περπατούσαν οι δυο τους ψηλά, πάνω από έναν γκρεμό, τον έσπρωξε και πέφτοντας ο Θησέας, σκοτώθηκε.
Θησείο
Ύστερα, από πολλά, πάρα πολλά χρόνια, ο Αθηναίος στρατηγός Κίμωνας, έφερε τα κόκκαλα του Θησέα στην Αθήνα και τα έθαψε με τιμές σε άλλο τάφο. Και πάνω από τον τάφο έχτισαν ένα ναό, το Θησείο, που σώζεται ως τα σήμερα. Έτσι οι Αθηναίοι τίμησαν τον Θησέα, μετανοιωμένοι. Όμως και άλλοι Έλληνες τον τιμούσαν για τα καλά που έκανε στους ανθρώπους και δοξάστηκε παντού, όσο κι ο Ηρακλής.