Τα βόδια του Γηρυόνη
Ποιος ήταν ο Γηρυόνης; Τι το ιδιαίτερο είχαν τα βόδια του; Ας δούμε τον επόμενο άθλο του Ηρακλή
Ποιος ήταν ο Γηρυόνης; Τι το ιδιαίτερο είχαν τα βόδια του; Ας δούμε τον επόμενο άθλο του Ηρακλή
Ο Γηρυόνης
Μακριά πολύ από την Ελλάδα, στα μέρη του Ατλαντικού Ωκεανού, ζούσε κάποτε ένας φοβερός γίγαντας, ο Γηρυόνης. Είχε τρία κεφάλια, τρία κορμιά και έξι χέρια. Από τη μέση και κάτω, όμως, ήταν σαν όλους τους ανθρώπους.
Ο Όρθος
Αυτό το τέρας, λοιπόν, είχε πολλά κοπάδια με τα ωραιότερα βόδια του κόσμου. Τα φύλαγε άγρυπνα ο ίδιος με τους βοσκούς του και ένα δικέφαλο σκυλί (Όρθο). Όταν ο Ευρυσθέας έμαθε για τα βόδια εκείνα, διέταξε τον Ηρακλή να πάει να του τα φέρει.
Ηρακλής και Ήλιος
Ξεκίνησε πάλι ο Ηρακλής, πέρασε χώρες και χωριά και έφτασε κάποτε σε μια ακρογιαλιά. Μπροστά του απλωνόταν μια μεγάλη θάλασσα. Πώς να περάσει όμως που δεν είχε καράβι; Κι ο ήλιος έκαιγε δυνατά. Τότε παρακάλεσε τον ήλιο να ανέβει πιο ψηλά, μα εκείνος κατέβηκε χαμηλότερα και τον έκαιγε περισσότερο. Θυμώνει ο Ηρακλής, αρπάζει το τόξο του και αρχίζει να του ρίχνει τις σαΐτες του.
Ηράκλειες στήλες
Ο ήλιος θαύμασε το θάρρος του 'Ηρακλή και του χάρισε ένα ωραίο πλοίο. Με αυτό τράβηξε και έφτασε σε ένα στενό πέρασμα. Πέρα από κει ανοιγόταν μια πιο μεγάλη θάλασσα. Εκεί έστησαν, αργότερα, οι άνθρωποι δύο μεγάλες κολόνες, που τις ονόμαζαν 'Ηράκλειες στήλες.
Η ολοκλήρωση του άθλου
Πέρασε και τη θάλασσα αυτή και έφτασε κάποτε στο νησί του Γηρυόνη, την Ερύθεια. Κατέβηκε, βρήκε το κοπάδι, σκότωσε τους βοσκούς και τον άγριο σκύλο, μάζεψε τα βόδια και τα πήγαινε προς το καράβι. Στο δρόμο όμως τον πρόλαβε ο Γηρυόνης. Μα ο Ηρακλής τον σκότωσε με τις φαρμακερές σαΐτες, πήρε τα βόδια και έφυγε. Στο γυρισμό πολλοί θέλησαν να του τα πάρουν, μα ο Ηρακλής τους νίκησε όλους.
Και όταν τα έφερε στις Μυκήνες, ο Ευρυσθέας τα θυσίασε όλα στη θεά 'Ήρα