Toekomst Eindhoven Airport / Vliegbasis Eindhoven

Bron: Eindhovens Dagblad, 9 april 2011, Arnold Mandemaker, ed.nl

5 vragen over

Nu Defensie heeft aangekondigd dat de Luchtmacht vertrekt van Vliegbasis Eindhoven, wordt de luchthaven voor honderd procent civiel. Wat betekent dat?

1 Welke gevolgen heet het besluit voor de geluidsoverlast?

Op de korte termijn vermindert de hinder. Militaire vliegtuigen maken over het algemeen meer lawaai dan civiele vliegtuigen. Als een verouderde Boeing 707 AWACS opstijgt, levert dat bijna tien keer zoveel lawaai op als een moderne Boing 737, het type dat veel wordt ingezet op Europese passagiersvluchten. Bovendien zijn militaire vluchten niet gebonden aan beperkingen die wel gelden voor civiel luchtverkeer. Als een militair transport om welke reden dan ook om drie uur 's nacht moet opstijgen of landen, dan mag dat. De civiele vluchten zijn echter gebonden aan strikte openingstijden: van zeven uur 's ochtends tot elf uur 's avonds. Vertrek van de Luchtmacht uit Eindhoven betekent ook dat de basis niet meer zal fungeren als vaste uitwijkmogelijkheid voor de zeer lawaaierige F-16's.

2 Hoeveel passagiers maken gebruik van Eindhoven Airport?

Het aantal passagiers kan dit jaar oplopen tot 2,5 miljoen, maakte de directie van de luchthaven gisteren bekend op basis van de cijfers over het eerste kwartaal van 2011. Dat is bijna twintig procent meer dan in 2010. Voor al deze mensen zijn, met een gemiddelde bezetting van ruim honderd passagiers per vliegtuig, 25.000 ' vliegbewegingen;' nodig: vertrek en landing.

3 Kan Eindhoven Airport nu ongelimiteerd groeien?

Groei is mogelijk, maar niet onbeperkt. Aan de zogenaamde Alders-tafel over de toekomst van Eindhoven Airport is gesproken over het uitplaatsen van 35.000 (charter-)vluchten van Schiphol naar Eindhoven, maar dat kon alleen als de militairen de basis zouden verlaten. Nu dat gebeurt, is de weg vrij voor deze civiele groei.

4 Dat levert meer lawaai op. Hoe wordt dat gemeten?

Er wordt niet gemeten, maar berekend met zogenaamde Kosten Eenheden, afgekort Ke. Militair verkeer mag nu ernstige hinder (meer dan 35 Ke) veroorzaken in een gebied ter grootte van 22 vierkante kilometer, voor en ach ter de baan. Dat gebeurt in de praktijk niet. De Luchtmacht veroorzaakt gemiddeld hinder in een gebied van 3,5 vierkante kilometer rond de basis, civiel verkeer in een gebied van 3 vierkante kilometer. In het meest vergaande groeiscenario voor Airport wordt de grens gelegd bij hinder in een gebied van maximaal elf vierkante kilometer rond de baan.

5 Moet er straks een tweede landingsbaan worden aangelegd?

Nee dat hoeft niet. De huidige baan heeft ruim voldoende capaciteit. Ter vergelijking: De Britse luchthaven Gatwick verwerkt met een baan 35 miljoen passagiers per jaar. De Eindhovense baan is zelfs geschikt om het grootste vliegtuig ter wereld (de Antonov 225) te ontvangen. Als de Luchtmacht vertrekt, moet Eindhoven Airport wel allerlei taken overnemen die nu worden verricht door militairen. Het gaat onder meer om de luchtverkeersleiding en de brandweer.