20121012 - Met 'ILM' naar een betere leefomgeving

Bron: Eindhovens Dagblad, vrijdag 12 oktober 2012, Rieks Holtkamp, ed.nl

LUCHTKWALITEITSPROJECT

Op initiatief van Aireas, een multidisciplinair samenwerkingsverband, start Eindhoven een luchtkwaliteitsproject van mondiaal belang.

In het voorjaar van 2013 gaat de gemeente Eindhoven  met het zogenaamde Innovatief Lucht Meetsysteem de luchtkwaliteit in de stad meten. In dat systeem werken bedrijfsleven, kennisinstellingen en bewonersorganisaties samen.

EINDHOVEN – De gemeente Eindhoven stopt 200.000 euro in de ontwikkeling van een Innovatief Lucht Meetsysteem. Dat is gisteren in een speciale bijeenkomst in de Eindhovense raadzaal bekendgemaakt. De provincie Noord-Brabant geeft een subsidie van 200.000 euro. Energie Centrum Nederland (ECN) geeft 25.000 euro en Imtech 8.000 euro. De bedoeling is dat de eerste metingen in het voorjaar van 2013 beginnen.

Initiatiefnemer van dit hoogwaardige meetsysteem is Aireas, een multidisciplinair samenwerkingsverband tussen overheid, bedrijfsleven, kennisinstellingen en bewonersorganisaties. Volgens Hans Verhoeven, programmaleider Milieu van de gemeente Eindhoven, is het project van mondiaal belang. “We gaan het onzichtbare zichtbaar maken.”

In het Lucht Meetsysteem werken bedrijfsleven (Philips, Imtech), overheid (provincie en gemeente) en onderzoeksinstituten (ECN, Universiteit Twente en Universiteit Utrecht) samen. Doel is het meten van luchtkwaliteit. Op basis van de gegevens hopen de partners een verband te kunnen leggen tussen klimaat, gezondheid en gedrag. Vervolgens is het aan de politiek en vooral ook aan de burgers om daaruit conclusies te trekken hoe de kwaliteit van de leefomgeving kan worden verbeterd.

Volgens Jean-Paul Close, met Marco van Lochem initiatiefnemer van Aireas, is dit meetsysteem slechts een eerste stap om te komen tot een duurzamere samenleving. In die visie moeten burgers, ook in hun professionele kwaliteiten, verantwoordelijkheid nemen voor maatregelen die een duurzame samenleving dichterbij kunnen brengen. Daarom is de participatie van burgers op wijk- en buurtniveau ook zo belangrijk, aldus Close. Volgens Edwin Weijtmans, coördinator Luchtkwaliteit van de provincie Brabant, zullen de resultaten van dit project politici in staat stellen om gerichte maatregelen te treffen. Ronald Wolf, directeur bij Philips Research, één van de deelnemende bedrijven in het project, wees op het mondiale belang van het meetsysteem. “Ook in Shanghai bestaat grote interesse voor dit project.”

Philips Research heeft sensoren ontwikkeld om ultra-fijnstof te kunnen meten. Van dit fijnstof, dat via de longblaasjes tot in de bloedbaan kan komen, wordt aangenomen dat het zeer schadelijke gevolgen heeft voor de gezondheid. Om die gevolgen beter in kaart te brengen doen ook afdelingen van de universiteiten van Twente en Utrecht, ECN en Imtech mee.

Schonere lucht